Wat heb je nodig voor een game pc?

Wat u nodig hebt voor een game pc, zijn net wat andere onderdelen dan u zou gebruiken voor een betrouwbare huis, tuin en keuken pc. Een game computer moet namelijk vooral grafische topprestaties kunnen leveren. En dat het liefst op een zo groot mogelijk scherm.

De gemiddelde computer die u in de aanbieding koopt bij een elektronicagigant is doorgaans dan ook niet geschikt om dienst te doen als serieuze game pc.

Wat maakt een pc een game pc?

Veel games zijn grafische hoogstandjes, waardoor het soms bijna lijkt alsof u in een speelfilm bent beland.

Nu is het afspelen van een speelfilm op iedere computer mogelijk. Omdat de computer van te voren al kan uitdokteren welk beeld het huidige beeld zal opvolgen. Bij een computer game kan dit voor het overgrote deel niet. En dus zal elk beeld apart berekend en getoond moeten worden, zodra het nodig is. En uiteraard moet dit bliksemsnel gebeuren.

Een game pc moet dan ook vooral beschikken over brute rekenkracht. Zeker wanneer een spel grafisch zeer gedetailleerd is. Het berekenen en tonen van beelden op het beeldscherm is de taak van de grafische kaart. De grafische kaart is dan ook één van de belangrijkste onderdelen in een game pc.

Er zal een groot deel van het budget voor een game pc gereserveerd moeten worden voor de grafische kaart. Want een game pc moet altijd voorzien worden van de snelste grafische kaart die u zich kunt veroorloven.

Slim uitzoeken van de grafische kaart houdt gamen betaalbaar

Een game pc zal nooit goedkoop zijn. Maar er een vermogen aan uitgeven is tevens niet nodig, wanneer u een paar dingen even goed in de gaten houdt.

Een grafische kaart voor een game pc is duur. Meer dan eens komt de helft van de totale aanschafprijs van een game pc voor rekening van de grafische kaart. Dit komt omdat de grafische prestaties die nodig zijn voor het comfortabel en met hoge beeldkwaliteit spelen van een game veel rekenkracht vereist. Rekenkracht die alleen maar geleverd kan worden door grafische kaarten die voorzien zijn van een zeer snelle processor en zeer snel geheugen.

Hoeveel van dit snelle geheugen op de grafische kaart aanwezig moet zijn, hangt af van de resolutie van het beeldscherm dat u wilt gebruiken bij uw game pc. En van de hoeveelheid grafisch geheugen dat een game verlangt.

Met andere woorden: onder dezelfde omstandigheden zal een grafische kaart met 512MB geheugen net zo goed presteren als dezelfde kaart met 2GB geheugen, wanneer het spel 512MB of minder aan grafisch geheugen verlangt.

Veel belangrijker dan de hoeveelheid geheugen is dan ook de snelheid van het geheugen en bandbreedte die beschikbaar is om de data te vervoeren. De snelheid van het geheugen wordt gemeten in Megahertz (MHz) en de bandbreedte wordt gemeten in bits. Zo zal een geheugenbus van 128 bits in theorie twee keer zoveel data kunnen vervoeren dan een 64 bits geheugenbus.

Grofweg kan worden gezegd dat wanneer de monitor die u gebruikt kleiner is dan 20 inch, u genoeg hebt aan een grafische kaart die beschikt over 512MB geheugen. Gebruikt u een beeldscherm van 20 of 21 inch bij uw game computer dan hebt u 1GB nodig. Uw grafische kaart heeft 2GB aan grafisch geheugen nodig wanneer uw monitor groter is dan 21 inch.

De hoeveelheid geheugen op de grafische kaart afstemmen op uw beeldscherm, kan u aanzienlijk geld schelen. Geld dat u kunt besteden aan het kopen van andere belangrijke onderdelen voor uw game computer.

Wat verder nodig is voor een game pc

Met het uitzoeken van een grafische kaart voor uw game pc bent u er uiteraard nog lang niet. Want andere belangrijke onderdelen waar aandacht aan besteed moet worden zijn:

  • De processor (Intel, AMD)
  • Het moederbord (Asus, Gigabyte, MSI)
  • Intern geheugen ( Kingston, Corsair )
  • De voeding (Enermax, Thermaltake, Antec)
  • De behuizing (Enermax, Thermaltake, Antec)

In het bovenstaande lijstje zult u wellicht de harde schijf, de geluidskaart en de dvd-speler missen. De reden hiervoor is, dat daar niet echt speciale aandacht naar uit hoeft te gaan.

De harde schijf moet gewoon groot genoeg zijn. En wat de geluidskaart voor een game pc betreft, kunt u eigenlijk nooit een miskoop doen aan de producten van Soundblaster. Maar vaak is de op het moederbord geïntegreerde geluidskaart al goed genoeg. Een dvd-speler kan iedere speler zijn die maar leverbaar is voor de pc.

De processor

De processor vraagt iets meer aandacht. Maar ook niet meer dan dat u de keuze hebt uit AMD of Intel. En dat moderne games graag gebruik willen kunnen maken van zoveel mogelijk cores. Met andere woorden: hoe meer processorkernen zich in de processor bevinden, hoe beter het is.

Uiteraard moet het moederbord passen bij de processor van uw keuze. Waarbij u uiteraard altijd zou moeten kiezen voor een moederbord van één van de in dit artikel genoemde gerenommeerde merken.

De topprestaties die een game pc moet kunnen leveren, kunnen alleen maar betrouwbaar en constant geleverd worden door onderdelen van topkwaliteit. Want het is niet alleen belangrijk dat een game pc snel is. De pc moet tevens stabiel en betrouwbaar presteren.

Het geheugen

Een opmerking over het interne geheugen is hier wellicht op zijn plaats. Want net als bij de grafische kaart is het niet zozeer de hoeveelheid geheugen die de pc tot de allerhoogste prestaties zal brengen, maar vooral de snelheid van de gebruikte geheugenmodules.

Hoe snel de geheugenmodules kunnen zijn die u wilt gebruiken, hangt af van welke geheugenmodulen en tot welke snelheid uw moederbord ondersteunt. Gegevens daarover zijn: of te vinden in het boekje dat bij uw moederbord geleverd wordt of op de website van de fabrikant.

De voeding

Een andere puntje van aandacht bij een game pc is de voeding. Veel onstabiliteit en vastlopen van game pc’s wordt veroorzaakt door de voeding. Omdat die al dit game geweld en de hoeveelheid stroom die gevraagd wordt door de diverse computeronderdelen niet constant genoeg kan leveren.

Computeronderdelen werken op een relatief lage spanning. En wanneer juist dan de spanning net een fractie lager wordt, veroorzaakt dit het vastlopen van de pc. Een pc heeft om deze reden een perfect stabiele spanning nodig en daarmee een perfect stabiele voeding, om zonder vastlopers te kunnen draaien.

Koop voor een game pc dan ook altijd een losse voeding van één van de eerder genoemde merken. En gebruik voor een game pc nooit een goedkope voeding of een voeding die standaard bij een behuizing geleverd wordt.

De computerbehuizing

Bij een game pc dient ook de computerbehuizing van goede kwaliteit te zijn. Een reden daarvoor is alleen al dat de grafische kaart compleet met gemonteerde koeling in verhouding een behoorlijk gewicht heeft. De grafische kaart moet dan ook stevig in de computerbehuizing gemonteerd kunnen worden. Iets dat eigenlijk alleen mogelijk is in een computerbehuizing van goede kwaliteit.

Hetzelfde geldt overigens voor de voedingen die geschikt zijn voor een game pc. Ook deze hebben in verhouding een behoorlijk gewicht, waarvoor een stevige, goede kwaliteit computerbehuizingnoodzakelijk is.

Maar minsten zo belangrijk is dat de betere computerbehuizingen ook voorzien in een betere luchtstroom in de behuizing. Daardoor worden de diverse onderdelen beter en efficiënter gekoeld. En dat tevens met minder geluid.

Het prijsverschil tussen een matige kwaliteit computerbehuizing en een computerbehuizing van goede kwaliteit is vaak slechts enkele tientjes. Dus voor het geld hoeft u de aankoop van een goede behuizing zeker niet te laten.

Muis, toetsenbord en game controller

Verschillende merken, waaronder Logitech brengen toetsenborden en muizen uit, speciaal voor game doeleinden. Dergelijke muizen en toetsenbord onderscheiden zich in robuustheid, snelheid en precisie. Als u veel games hebt die u met een muis moet besturen, bespaar dan zeker niet op de aanschaf van een muis. En neem bij voorkeur een muis aan een draad.

Gewoonweg, omdat zelfs met de huidige stand van de draadloze techniek, niets zo snel en betrouwbaar werkt als iets dat via een draad aan de pc verbonden is.

Hetzelfde geld voor joysticks en stuurtjes die u gebruikt bij games. Ga voor kwaliteit. Bespaart u op de kwaliteit en de snelheid van spelbesturing, dan had u eigenlijk ook die dure game pc beter gewoon kunnen laten staan.

Bespaar bij een game pc nooit op de kwaliteit van de onderdelen. Want niets is zo vervelend als het haperen of vastlopen van een game wanneer u net aan de winnende hand bent.

Kortom: wat hebt u nodig voor een game pc? Kwaliteit. En dat geldt voor elk onderdeel van de game pc.

Microsoft A1800 Laptop-oplader

HP 503376-001 Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

LENOVO L15D2K32 Batterij 6200mah 3.75V

ASUS C21N1334 Batterij 38WH 7.6V

Samsung BN44-00865A Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *