Microsoft Windows 10: gratis upgrade

Microsoft lanceerde op 29 juli 2015 haar langverwachte versie van Windows 10. De lancering van Windows 10 moet heel snel de oudere versies van Windows 7 en 8 doen vergeten. Windows 10 keert terug naar het vertrouwde concept van vroeger. Het is de bedoeling dat Windows 10 de laatste wordt van een lange reeks Windows versies. Volgende updates van het besturingssysteem gebeuren automatisch en gratis. Windows 10 is gedurende het eerste jaar beschikbaar als gratis upgrade voor alle Windows 7 en Windows 8.1 gebruikers. Enkele nieuwigheden moeten van Windows 10 een topper maken.

Windows 10, het besturingssysteem van Microsoft

Microsoft speelt met zijn upgrade in op de verzuchtingen en feedback van de gebruikers over de vorige versies. Het is heel duidelijk dat Microsoft de ingrijpende en ietwat tegenvallende veranderingen wil terugschroeven. Zo komt er opnieuw een startblad en een bureaublad. De tegels, die als heel onaangenaam werden ervaren, blijven wat meer op de achtergrond. Andere opvallende zaken in Windows 10 zijn de wijziging van Internet Explorer naar Microsoft Edge en het Media Center dat verdwijnt. Ook zal je zelf een programma dienen te installeren waarmee je DVD’s kan bekijken. Het heel bekende spelletje Solitaire is terug aanwezig in Windows 10. De hoeveelheid apps is dan wel exponentieel toegenomen. Windows 10 is dus gedurende het eerste jaar volledig gratis. Een upgrade van de versies 7 en 8.1 naar Windows 10 kost het eerste jaar dus niets. De besturingssystemen voor de Xbox en Windows smartphones worden eind 2015 vernieuwd.

Wat is nieuw in Windows 10?

Een van de opvallendste nieuwigheden is de terugkeer van het startmenu. Dit komt er op vraag van vele gebruikers en wordt aanzien als een goede verbetering. Rechts op het scherm vind je de tegels terug van de Modern UI (interface voor tablet en mobile). Bij het opstarten van het besturingssysteem herkent Windows onmiddellijk het type toestel. Hierdoor kan direct met de juiste interface worden opgestart.
Andere nieuwigheden zijn de automatische Apps-aanbevelingen en een nieuwe knop waarmee je gemakkelijk van de ene app naar de andere app kan overschakelen (task view). Je kan in Windows 10 ook verschillende bureaubladen creëren. Zo kan je er eentje maken met al je sociale media profielen op en daarnaast eentje voor al je games die je graag speelt. Switchen tussen de beide bureaubladen gaat heel vlot. Microsoft heet je ook welkom bij de nieuwste manier om te surfen op het web. Microsoft Edge (de vervanger van Internet Explorer) biedt immers nieuwe manieren om zaken te vinden, te lezen en te schrijven op het web. Je kan starten met Microsoft Edge door het icoon te selecteren op de taakbalk. Een andere feature is de toevoeging van Cortana op de desktop. Microsofts uitstekende persoonlijke assistent, die we al kennen van Windows Phone, heeft dus ook zijn intrede gemaakt op de desktop. Het is bovenaan geïntegreerd in de zoekinterface, en reageert op tekst en spraakbevelen.
De applicaties zullen nog steeds op dezelfde manier werken, zijnde op PC, tablet of een andere toepasssing. Het voordeel is dat de Windows Store ervoor zorgt dat dezelfde applicatie geuniformiseerd wordt voor verschillende platformen. Alle gegevensopslag en synchronisatie gebeuren via OneDrive, de cloud van Microsoft.

Waarom toch niet upgraden naar Windows 10?

Een upgrade naar Windows 10 is gratis en kan je heel wat nieuwe features verschaffen. Toch kan het zijn dat je er tijdelijk voor kiest om de upgrade nog uit te voeren. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Momenteel ben je tevreden over je PC en je wenst dan ook geen upgrade uit te voeren. Je motto is als volgt: wat werkt en waar je tevreden over bent, blijf je beter van af. Indien je toch zou upgraden en je PC loopt vast of doet raar, dan kan je heel wat tijd verliezen om dit terug op te lossen.
  • Je hebt angst dat bepaalde apparatuur niet meer gaat werken na de upgrade van Windows 10. Zo zal de ondersteuning van floppy drives vervallen. Ook sommige applicaties zullen nog niet klaar zijn voor Windows 10. Softwareontwikkelaars veranderen hun applicatie niet onmiddellijk bij een nieuwe release van een besturingssysteem.
  • Indien je heel gehecht bent aan het Media Center of aan de DVD speler, dan schakel je beter niet over. Deze functies worden immers niet meer aangeboden onder Windows 10.
  • Indien je de stap toch zou wagen, dan moet je weten dat je slechts één maand de tijd hebt om terug te gaan naar je oude versie (downgraden). De vraag is maar hoe eenvoudig dat zal gaan, gezien de wens van Microsoft is om zoveel mogelijk gebruikers naar Windows 10 te laten overschakelen.

Waarom bestaat er geen Windows 9 versie?

Een ontwikkelaar bij Microsoft zou laten vallen hebben dat men bewust versie 9 heeft overgeslagen. De reden hiervan is dat vele softwareprogramma’s het cijfer “9” aanroepen als er gezocht wordt naar Windows 95 en Windows 98. Dit probleem werd ontdekt tijdens de eerste testen van Windows 9 met software van derde partijen. Toch blijft het giswerk omdat Microsoft nooit heeft gecommuniceerd waarom het Windows 9 heeft overgeslagen. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat dit de reden is en Microsoft dus toch voor de Windows 10 versie moest kiezen om problemen te vermijden.

Concurrentie aangaan met Apple en Google

Windows 10 werd zowel voor tablets als pc’s ontwikkeld. Met de nieuwe versie van het besturingssysteem wil Microsoft de concurrentie aangaan met Apple en Google, die de afgelopen jaren een voorsprong hebben genomen op de Amerikaanse softwaregigant. De gratis versie die Microsoft aanbiedt kost hen handenvol geld, maar is het hen meer dan waard. Ook op de mobiele markt van tablets en telefonie wil Microsoft sterk groeien. Door de compatibiliteit met andere Microsoft-producten hoopt men ook een grotere omzet te realiseren in de andere producten van Microsoft.

HTC B0P82100 Batterij 6700mah 3.8V

Clevo A15-200P1A Laptop-oplader

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

Motorola WX30 Batterij 300mAh 3.8V

Toshiba PA5209U-1BRS Batterij 28Wh/3684mAh 7.2V

HP HV03XL Batterij 4180mah 11.4V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *