Help mijn mobiele telefoon is nat geworden, wat nu?

Een ongelukje is gauw gebeurd, zo ook met je mobiele telefoon. Vaak heb je hem in een borstzakje of broekzak en kan hij er gemakkelijk uitvallen. Wanneer je pech hebt valt je mobieltje in het water, is er nog iets aan te redden?

Je mobiele telefoon is nat geworden

Door verschillende oorzaken kan je mobiele telefoon nat geworden zijn. In het ergste geval valt hij in het toilet. Maar het gebeurt ook wel dat een mobieltje in een kop koffie belandt of in een regenplas valt. In de zomer gebeurt het nog wel eens dat iemand met kleding en al in het water valt. Wanneer dan de mobiele telefoon in de broekzak of borstzak zat zal deze drijfnat zijn.
Wat doe je wanneer je telefoon nat is?

Je eerste gedachte zal zijn dat je mobiel nu verpest is en je hem kunt weggooien. Niets is minder waar: vaak valt de mobiele telefoon nog uitstekend te redden.
Hieronder een de tips hoe je te werk kan gaan.

 1. Vanzelfsprekend is je eerste actie de telefoon uit de vloeistof halen. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Een mobiele telefoon zal na ongeveer 20 seconden vloeistof door laten lekken naar binnen toe.
 2. Zodra je de telefoon hebt opgevist haal je als allereerste je batterij er uit. Dit is zeer belangrijk omdat de batterij stroom levert aan de telefoon en stroom en vocht gaan niet samen. Wanneer je de batterij niet meteen verwijdert kan er schade ontstaan aan de electronica van de telefoon.
 3. Haal vervolgens de simkaart uit de telefoon.
 4. Dep de batterij droog met keukenpapier en doe vervolgens hetzelfde met de simkaart.
 5. Wikkel nu de gehele telefoon in keukenpapier en druk het papier aan, laat het keukenpapier al het vocht opnemen wat direct aan het oppervlakte van de telefoon zit.
 6. Dep vervolgens de binnenkant van de telefoon voorzichtig droog. Schud de beide delen zodat er zoveel mogelijk vocht naar buiten komt en dep steeds droog, totdat er geen vocht meer uit komt.
 7. De volgende stap is een pot opzoeken, deze vullen met ongekookte, droge rijst. Zet vervolgens beide delen van de telefoon in de pot met witte rijst en laat dit zo staan. De rijst absorbeert het vocht binnen in de telefoon. De batterij en de simkaart niet in de rijst stoppen! Deze leg je apart zolang de telefoon aan het drogen is.
 8. Nu komt het belangrijkste: geduld, en wel minimaal 72 uur. Laat de telefoon zo lang in de rijstpot zitten. Laat je er niet toe verleiden om bijvoorbeeld na een dag al te kijken of de telefoon het nog doet, er is grote kans dat de telefoon nog niet vochtvrij is en het plaatsen van de batterij kan het toestel alsnog beschadigen.
 9. Na 72 uur kun je het toestel uit de pot met rijst nemen. Plaats de simkaart en de batterij terug en zet de telefoon aan. In de meeste gevallen zal de telefoon nu weer werken. Soms kan er nog wel vocht in het display achterblijven, maar dit heeft geen effect op het wel of niet werken van de telefoon.
 10. Werkt de telefoon nu niet, ga dan naar een telefoonwinkel. Soms is alleen de batterij kapot en hoeft alleen deze vervangen te worden. Wanneer het echt de telefoon is, dan kan er soms toch nog gerepareerd worden.
 11. Wanneer er vocht in het display zit en je wilt toch een nieuwe mobiele telefoon, dan heb je op deze manier toch het voordeel dat je je foto’s, film, muziek e.d. nog over kunt zetten op je nieuwe telefoon.

Wanneer je bovenstaande tips allemaal hebt opgevolgd en je telefoon werkt nog steeds niet, dan zul je je telefoon helaas als overleden moeten beschouwen. Echter, het grootste gedeelte van de nat geworden telefoons zal op deze manier weer werken.

Alternatieve mogelijkheden

Het is ook mogelijk dat het drogen van de telefoon met onderstaande manieren lukt:

 • Wanneer je geen rijst voorhanden hebt, gebruik dan gemalen koffie. Plaats dan wel de voor- en achterkant weer op elkaar na het uitdrogen, anders blijft de gemalen koffie in het toestel zitten.
 • Eventueel kun je proberen het toestel droog te föhnen, zorg wel dat je föhn op de laagste temperatuurstand staat. Teveel warmte werkt juist nadelig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *