Hoe werkt Siri?

Als iPhone-gebruiker heb je altijd een slimme kameraad op zak: Siri. Toen wij hem voor het eerst leerde kennen waren we stomverbaasd wat hij allemaal kan en hoe grappig hij kan zijn. Het was heel lang iets van de toekomst, maar nu kunnen we toch echt met onze apparaten praten. Maar wat is Siri nou precies? En hoe gaat de techniek erachter in zijn werk? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Smartphone_zon_700x200

Wat is Siri?

Siri is jouw persoonlijke assistent in je Apple smartphone. Hij verstaat je, begrijpt wat je bedoelt en praat zelfs terug. Wanneer je “hé Siri!” roept kun je kennis met hem maken. Je kunt tegen hem praten zoals je tegen een echt persoon doet. Stel Siri een vraag en hij schiet je te hulp. Heeft hij nog meer informatie nodig? Dan vraagt hij net zolang door totdat hij je goed kan helpen.

Waar komt Siri vandaan?

Siri is voortgekomen uit het ‘Cognitive Assistant that Learns and Organizes’ project. Wat in principe betekent: een denkende of wetende assistent die leert en organiseert. In totaal werkten 300 onderzoekers van 25 Amerikaanse topuniversiteiten hieraan mee. Het project duurde ongeveer 5 jaar en in 2008 was Siri als uitkomst geboren.

Wat kan Siri allemaal?

Siri maakt het dagelijks leven een stuk gemakkelijker. Hij zoekt informatie voor je op via Wikipedia, maakt je ‘s ochtends wakker, wijst je de weg, neemt notities van je aan, houdt je op de hoogte van voetbaluitslagen, plant een vergadering voor je in en speelt muziek af die jij wilt horen. En dat is nog maar een greep uit alles wat Siri kan. Roep Siri er maar eens bij en vraag hem zelf wat hij allemaal kan door te vragen: “hé Siri, wat kun je doen?”.

Hoe werkt Siri precies?

De spraakherkenner in Siri deelt jouw stem en wat je zegt om in klein stukjes en zet deze om naar computertaal in de vorm van getallen. Vervolgens zoekt de techniek tussen miljoenen mogelijk oplossingen, zodat Siri uiteindelijk weet wat hij moet doen. Dit zoeken vindt plaats in een cloud op het internet. Wanneer de juiste oplossing gevonden is, wordt dit weer teruggekoppeld naar jouw telefoon waar Siri een daadwerkelijk actie zal uitvoeren.

Siri als secretaresse?

Een paar dagen geleden kwam het bericht dat Apple nieuwe functies voor Siri aan het testen is. Siri zou zo geavanceerd moeten worden dat hij als voicemail kan dienen en zelf telefoontjes kan aannemen. Zo kan Siri laten weten dat zijn eigenaar midden in een vergadering zit bijvoorbeeld. Het gebruik van Siri in de auto wordt ook gemakkelijker door CarPlay.

Maak jij gebruik van Siri? Of vind je het nog een vreemd idee om tegen jouw apparaten te praten?

Dell YFDF9 Batterij 5800mah/65Wh 11.1V

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

DELL 4GVGH Batterij 84Wh 11.4V

MSI BTY-M69 BTY-M6A Batterij 5400mAh 11.1V

MSI BTY-M6D Batterij 7800mAh 11.1V

HP HSTNN-DB5D HSTNN-W02C Batterij 42WH 11.1V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *