Laptop reparatie

Ga je een nieuwe kopen of laat je hem repareren door een laptop reparateur of ga je het zelf doen?

Elk jaar komen er snellere laptops op de markt. Processorkracht gaat elk jaar met 30% omhoog en de prijzen met 30% naar beneden.

Maar misschien kan de oude nog wel jaren mee. Wat je ook doet, er zijn in ieder geval een aantal keuzes te maken. De stappen op een rijtje.
Stap 1: Softwareproblemen?

Krijg je wel beeld, maar blijft de laptop ergens hangen tijdens het opstarten?

Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een softwareprobleem.

Als je windows als OS (Operating System) hebt dan zou je het volgende kunnen proberen:

Met het standaard Windows-systeemherstel kun je het systeem terugzetten naar een eerdere datum, tenminste als Windows een herstelpunt heeft aangemaakt.

Je start dit proces door op te starten vanaf de Windows-dvd of vanuit de veilige modus, dit doe je door rustig F8 in te drukken tijdens het opstarten.

Lukt dit niet, dan zou je in het ergste geval je het systeem kunnen terugzetten naar fabrieksinstellingen.

Fabrieksinstellingen terugzetten gaat meestal door een functietoets of toetsencombinatie in te drukken tijdens het opstarten of met herstel dvd’s.

Let op: De fabrieksinstellingen terugzetten is het effectiefst, maar wist al je privé bestanden.

Heeft dit ook geen resultaat, maar krijg je wel een foutmelding te zien tijdens het opstarten dan is er meer aan de hand.
Stap 2: Heb ik nog recht op garantie?

Garantie Check eerst of je nog garantie hebt via de garantiechecker van de des betreffende leverancier. Heb je nog garantie? ga terug naar de verkoper, die is jouw eerste aanspreekpunt.

Daarbij geldt:

Volgens de wet heb je bij nieuwe laptops, gedurende de periode dat je redelijkerwijs mocht verwachten dat het apparaat meeging, recht op gratis reparatie of vervanging.

Je moet de laptop wel normaal hebben gebruikt.

Defecten door een omgevallen beker thee of een val van de trap vallen daar zeker niet onder.

Het eerste halfjaar na aankoop maakt de wet het je gemakkelijk: je hebt recht op gratis vervanging of herstel, tenzij de verkoper kan aantonen dat je hem verkeerd hebt gebruikt, dit noemen wij een omgekeerde bewijslast.
Na deze 6 maanden geldt het omgekeerde, en moet jij kunnen aantonen dat je het product normaal hebt gebruikt.

Fabrieksgarantie (meestal 1 of 2 jaar op de laptop en 6 of 12 maanden op de accu) betekent vooral: geen gedoe. Fabrieksgarantie heb je 2 soorten in:

Om het te verduidelijken zal ik de verschillende soorten garanties die bedrijven hanteren even kort samenvatten. Eigenlijk is vertaling van Engels naar Nederlands genoeg om de inhoud ongeveer te achterhalen.

Carry in garantie: 
Bij de meest gebruikte vorm dient u er zelf en op eigen kosten voor te zorgen dat het product bij de fabrikant terecht komt voor reparatie.

Pick up and return garantie: 
De fabrikant haalt het product bij u of de leverancier op en neemt de kosten voor rekening.

Onsite garantie:
De fabrikant zal een monteur sturen om het probleem bij u thuis op te lossen.

Kom je er met de verkoper niet uit? Stuur eerst een e-mail of brief en vraag om een reactie binnen twee weken.

Reageert de verkoper niet of niet naar tevredenheid, kijk dan of de winkel bij een Geschillencommissie is aangesloten.

Is de winkelier daar niet bij aangesloten, dan biedt eventueel jouw rechtsbijstandverzekering mogelijk hulp.

Ben je lid van de Consumentenbond? Dan krijg je persoonlijk juridisch advies.

Stap 3: Repareren of een nieuwe laptop kopen?

Met laptops is het als met auto’s: het eerste jaar daalt de waarde het meest. In zo’n vier à vijf jaar is een laptop economisch afgeschreven.

Gaat er na die tijd iets kapot, dan kun je het beste een nieuwe aanschaffen. Reparatie kost dan doorgaans meer dan de notebook waard is. In sommige gevallen ligt het omslagpunt eerder dan die vijf à zes jaar. Het ligt er namelijk ook aan wat er kapot is en wanneer het kapotgaat. De belangrijkste onderdelen:

Een kapot moederbord is bijvoorbeeld vaak niet meer te repareren en een nieuwe is duur. Dan is de keuze bijna altijd: een nieuwe laptop.

Bij een defect scherm (of de achtergrondverlichting) of defecte harde schijf is het tot drie à vier jaar nog verstandig om te repareren of vervangen.

De accu, het toetsenbord en de voedingsadapter kun je altijd beter vervangen en zijn nooit een reden om een nieuwe laptop te kopen. Ook nieuw of extra werkgeheugen plaatsen is altijd de investering waard.

Stap 4: De laptop laten repareren of ga je het zelf doen?

Laten repareren is bij moeilijke technische defecten vaak het verstandigst. Maar ook de minder ervaren gebruiker kan sommige dingen zelf. Je hebt verschillende soorten reparaties, van ‘makkelijk zelf te vervangen’ tot ‘niet aan beginnen’.

Werkgeheugen vervangen : Sodimm DDR dit schuif je in 99% van de gevallen zo in de laptop.

Harde schijf

De harde schijf: is in principe makkelijk te vervangen. Je schroeft een klep aan de onderkant van de laptop open, haalt de schijf eruit en klikt de nieuwe erin.

Maar alle software weer draaiend krijgen, is een klusje voor de ervaren gebruiker.

Vooraf moet je je bestanden en software tijdelijk ergens onderbrengen, en daarna moet je vanaf herstelschijven het systeem terugzetten.

Bij MacOS kun je na installatie van het besturingssysteem vanaf een externe harde schijf een backup terugzetten gemaakt met Time Machine.

Toetsenbord: hier is ook enige handigheid geboden.

Het oude toetsenbord eruit krijgen is makkelijker dan het nieuwe toetsenbord er weer in krijgen. Let er daarbij vooral op dat je niet te hard drukt en een toets kapot maakt.

Laptopscherm:

het vervangen van een laptopscherm is niet ingewikkeld, maar wel een precisiewerk.

Daarom raden we zelf vervangen aan alleen als je hiermee enige ervaring hebt. Er zijn namelijk een flink aantal schroefjes en een kabeltje mee gemoeid, hier zouden wij zeker niet zelf aan beginnen.

Het moederbord: hier moet je nooit zelf aan gaan sleutelen.

Het is complexe materie en je loopt een reëel risico alles te vernielen.

Sowieso is het vaak rendabeler om bij dit defect een nieuwe laptop te kopen dan hem te laten repareren. Ook bij andere vaste onderdelen, zoals defecte aansluitingen (usb, firewire, displayport of hdmi), raden we af om zelf de schroevendraaier te pakken.

Mocht je wel zelf in de laptop gaan sleutelen, zorg er dan altijd voor dat je anti statisch ontladen bent.

Dit zou je kunnen doen door de kachel aan te raken of iets aan te raken wat geaard is helpt ook.

Een antistatisch bandje help ook zeker en kosten tussen de 10 en 20 euro

Stap 5: Origineel of imitatie of 2e hands laptoponderdelen?

Of je er nu voor kiest om de reparatie zelf uit te voeren of het te laten doen, in beide gevallen kun je soms kiezen tussen een origineel onderdeel, een goedkopere imitatie of een 2e hands onderdeel.

Het voordeel van originele onderdelen is dat je altijd weet waar je aan toe bent, en dat je meestal recht hebt op fabrieksgarantie. Onderdelen van andere merken zijn wel vaak goedkoper te vinden op internet, via webshops als viadennis.nl en eBay. Hieronder lees je voor welke onderdelen een kloon het overwegen waard is?

Voor extra werkgeheugen en een nieuwe harde schijf kun je elk merk kopen, zolang de onderdelen maar van het juiste type zijn. Je kunt die informatie vinden in de handleiding, of op de website van de fabrikant.

Datzelfde geldt voor laptop adapters. Hierbij geldt in principe alleen dat het voltage in principe gelijk moet zijn, en de ampères (of wattage) gelijk of hoger.

Voor andere onderdelen is het belangrijk om het exacte typenummer van de laptop te weten, om te voorkomen dat het onderdeel niet past of werkt, of schade toebrengt kan je het beste een laptop expert vragen.

Laptop accu

Met kloon accu’s kun je soms een derde in prijs besparen. Onze ervaring is dat je geen risico loopt (denk aan ontploffing), zolang het geen goedkope Chinese accu is. Het kan wel zijn dat de gebruiksduur wat minder is.

Laptopfabrikanten dreigen wel de garantie te laten vervallen als ze constateren dat het defect wordt veroorzaakt door een niet-originele accu. Dit is in principe een niet haalbaar argument lijkt ons.

Merkloze toetsenborden en schermen worden weinig aangeboden op internet, maar ze zijn wel te vinden. Let wel op, dat kloon toetsenbord minder lekker kan typen, en de niet-originele schermen hebben soms een mindere inkijkhoek.

Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader

HP 504965-001 Laptop-oplader

Acer PA-1450-26 Laptop-oplader

DELL H6T9R RV8MP Batterij 44wh 11.1V

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Acer AC13C34 Batterij 2640mAh 11.4V