Laptop accu tips

Wanneer je een nieuwe laptop accu aan hebt geschaft wil je natuurlijk dat je nieuwe accu zolang mogelijk meegaat. ReplaceDirect heeft daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat je weet hoe je de nieuwe laptop accu het best kunt behandelen. Houd echter wel in het achterhoofd dat hoe goed je de laptop accu ook onderhoudt er op gegeven moment een einde komt aan de levenscyclus. Wanneer je onderstaande tips in acht neemt, dan kun je dat moment in ieder geval zo ver mogelijk uitstellen.

Laptop accu tips

Ontkoppel de accu of de netvoeding

 • Werk je lang onafgebroken door op je laptop terwijl deze aan de netvoeding hangt en is je accu daarbij volledig opgeladen? Neem dan je accu uit je laptop of koppel de netvoeding los. Wanneer je namelijk doorwerkt met een volledig opgeladen laptop accu terwijl de netadapter is aangesloten stijgt de temperatuur van de laptop batterij. Hierdoor treedt zelfontlading op en veroudert de accu sneller. Wil je toch graag op de netvoeding blijven doorwerken, neem dan de accu uit de laptop.
 • Als je langer dan een maand op vakantie gaat is het verstandig om de laptop accu uit je laptop te halen. Bij voorkeur wanneer de batterij zo’n 30 à 40% is opgeladen. Bewaar de accu vervolgens op kamertemperatuur op een schone en droge plek.

Tips voor een langere gebruiksduur van je laptop accu

Tegenwoordig is een batterij van het type lithium-ion of kortweg li-ion de standaard batterij die in consumentenelektronica gebruikt wordt. Voor dit type laptop accu kun je de volgende tips in acht nemen:

 • Een lithium-ion accu kun je gerust wat vaker opladen, bijvoorbeeld al wanneer er nog 20% resterende batterijcapaciteit is. Het is in ieder geval van belang dat je volledige ontlading van een lithium-ion batterij voorkomt. Volledige ontlading kan de batterij immers flink beschadigen.
 • Stel je laptop accu nooit bloot aan hitte, vocht of regen. De natuurlijke elementen versnellen veroudering en zelfontlading van de batterij. Laat de accu dus niet in de zon liggen, leg hem niet te dicht bij een hittebron en vooral niet in een auto op een warme dag.
 • Laat een volledig geladen of volledig lege accu nooit te lang ongebruikt liggen. Een lang ongebruikte, volledig opgeladen accu veroudert namelijk sneller.
 • Een protoytpe van een broodje aap verhaal is de accu in de vriezer leggen. Een accu kun je inderdaad beter koel opslaan dan dat je hem ergens in de hitte laat slingeren. Toch is het niet zo dat wanneer je de accu invriest deze weer opleeft. Misschien zal de accu het nog even een klein beetje doen, maar binnen aanzienlijke tijd zal deze weer in dezelfde staat terugvallen. Bij lithium-ion accu’s is het zelfs gevaarlijk om deze in de vriezer te leggen. Wanneer je ze namelijk ontdooit kan er condens ontstaan en dat kan leiden tot explosie van de accu.
 • Laat je laptop accu niet vallen en vookom fysiek misbruik. Zware beschadigingen kunnen resulteren in blootstelling van de batterijcellen. Deze zijn gevaarlijk wanneer er verkeerde druk op uitgeoefend wordt.
 • Deponeer een defecte of geheel verouderde batterij niet bij het restafval, maar bij het klein chemisch afval (KCA) in de milieubox. Je kunt de batterij ook inleveren bij een Stibat inleverpunt bij jou in de buurt.
 • Verzeker jezelf van maximale batterijprestaties door het optimaliseren van energiebeheer-functies, zoals het uitschakelen van het scherm na een x-aantal minuten etc.
 • Voorkom dat je laptop de hele nacht aan de laptop lader ligt. Is je accu vol en gebruik je de laptop niet, ontkoppel dan de oplader en schakel de laptop uit. Dit is om overmatige hitte te vermijden.
 • Voorkom kortsluiting in het circuit. Dit kan immers vergaande gevolgen hebben voor de batterij en voor de laptop zelf.
 • Probeer nooit een accu of een accupack te openen en werp een batterij nooit in het vuur.

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Motorola FX30 Batterij 2810mAh 3.8V

DELL H6T9R RV8MP Batterij 44wh 11.1V

Acer AC13C34 Batterij 2640mAh 11.4V

LG BLP571 Batterij 3100mAh 3.8V

Acer AP13G3N Batterij 6800mah/25WH 3.7V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *