Mogelijke problemen bij een laptop en tips

Laptops hebben het PC en internetgebeuren enorm veranderd. Veranderd in de zin van eenvoudiger en compacter gemaakt. Met een laptop moet je niet steeds op dezelfde plaats blijven zitten terwijl je achter een PC voortdurend moet blijven zitten op je stoel, wat na uren internaten zeer vervelend kan zijn. Laptops hebben natuurlijk meer voordelen, maar uiteraard hebben ze ook wat nadelen…

Delicaat
Eerst en vooral een laptop blijft nooit stabiel op een plaats, je neemt hem overal mee en eens ligt hij op een bed, eens op je schoot en eens op je bureau. Daarmee kan je een laptop veel makkelijker forceren en stuk maken dan een gewone PC.

Ventilatie van de processor
De ventilatieopeningen van je laptop zijn meestal aan de onderkant van je laptop, die wil zeggen dat de onderkant vrij moet blijven. Klinkt raar, maar als je je laptop op een tafel zet is de onderkant vrij want de laptop heeft kleine steunknopjes zodat tussen de laptop en de tafel zo’n 3mm plaats vrij blijft. Tot hiertoe is natuurlijk alles normaal, maar als je je laptop op een zachte ondergrond plaatst, zoals een bed, de zetel of je schoot kan het zijn dat de ventilatie dichtgeraakt en dat de processor niet afgekoeld kan worden, wat in het ergste geval leidt tot de verbranding van je processor. Dus zorg er altijd voor dat die gaten vrij blijven.
Beeldscherm
Het beeldscherm van je laptop is aan het toestel verbonden met zeer dunne kabels, opdat je het soepel dicht en open kan klappen. Maar bij formeringen van het beeldscherm en/of het te hevig dichtklappen kan soms leiden tot beschadigen van de kabels of zelfs het beeldscherm zelf.
Accu
Omdat een laptop werkt op een accu moet je ook oppassen met de levensduur van de accu. Het voortdurend afwisselen tussen netstroom en accu is sterk afgeraden omdat zo de cellen van de accu zeer snel verslijten, zodat je accu sneller kapotgaat. De tip is, als je je laptop op netstroom gebruikt, de accu eruit halen zodat er niets kan gebeuren met de accu. Je moet natuurlijk de kabel van de netstroom aangesloten laten totdat je de accu erin steekt of de laptop afsluit. Want als je je kabel eruit trekt zonder dat de accu erin is valt je laptop uit is dat nog slachter voor je laptop, uiteraard.
Luidsprekers
Laat je luidsprekers niet te hard staan want ook de luidsprekers van een laptop zijn redelijk delicaat. Als je hen te lang te hard op laat staan kan het zijn dat ze het begeven en niet meer laten horen wat ze moeten laten horen. Aan te raden is, als je luid genoeg muziek of dergelijke wil beluisteren, gewone PC-luidsprekers aan te sluiten en zo het risico op kapotte luidsprekers te vermijden.
Prijzen
Als bovenstaande problemen zich voordoen kan je het natuurlijk laten herstellen maar meestal kost het je soms zo veel dat het voordeliger is een nieuwe laptop te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *