Met welk alarmsysteem zit je veilig?

Een alarmsysteem enkel voor de happy few? Dankzij smartphones en goedkope camera’s haal ook jij vandaag voor geen geld een goed alarmsysteem in huis. Waarop let je best als je een digitale waakhond kiest? We zetten het mooi op een rijtje.

1. Doe-het-zelf of via een installateur?

In elektronicazaken vind je betaalbare systemen die je eenvoudig zelf installeert. Uitgebreide alarminstallaties laat je door een erkende elektricien plaatsen. Wil je een systeem met meldkamer, dan krijg je een professionele installateur over de vloer. Zo’n meldkamer krijgt een signaal bij inbraak en belt je meteen op. Neem je niet op of geef je een speciale code onder bedreiging van de inbreker, dan waarschuwt de firma meteen de politie.

2. Losstaand of geconnecteerd?

De sirene van je buurman die ’s nachts luid afgaat? Dat is een typevoorbeeld van een losstaand alarm. Een geconnecteerd systeem gebruikt een netwerk en verwittigt je bij elke dreiging met een signaal. Het eerste alarmeert dus vooral de in- en omwonenden, het andere waarschuwt vooral jou, ook al zit je in het buitenland.

3. Welk meldingstype?

Let bij je keuze goed op via welk netwerk je alarm jou verwittigt. Met een vaste telefoon belt je systeem enkele vooraf ingestelde nummers. De mobiele optie is afhankelijk van een simkaart met belwaarde. Check dus het beltegoed! Wifi-versies sturen je een mail. Daarmee kan je ook op afstand inloggen op je installatie.

4. Batterij of netstroom?

Werkt je systeem op netstroom of via een batterij? En heeft de eerste variant ook een noodbatterij die overneemt bij stroomuitval? Sensoren met batterijen besparen je lange kabels en breekwerken in huis, maar die moet je wel regelmatig nakijken.

5. Controle in huis

Hoe betrap je inbrekers? Met één volumetrisch alarm controleer je bijna een volledige kamer. Dit type zet je wel uit als je ’s nachts een glas water haalt of als je kat ronddwaalt. Perimetrische systemen registreren wat als buitenramen of -deuren geopend worden. Ideaal dus voor slaapwandelaars! Meer en meer systemen werken met IP-camera’s die je met je smartphone bekijkt. Ook vanuit het buitenland.

6. Extra’s

Check bij je aankoop of je een rookmelder kan koppelen, hoelang beelden opgeslagen worden en of je een korting krijgt bij je brandverzekeraar. Die krijg je enkel voor een installatie met het INCERT-kwaliteitslabel. Die systemen zijn duurder, maar door de lagere premie verdien je dat op enkele jaren terug.

HP 611484-001 613765-001 Laptop-oplader

Samsung EB-BT330FBE Batterij 4450mAh 3.8V

Lenovo ADLX65NCC2A Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

HP 611483-001 Laptop-oplader

Lenovo BL253 BL233 Batterij 2000mAh/7.6WH 3.8V/4.35V

LG BL-T19 Batterij 10.3WH 3.8V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 5200mah/76.96Wh 14.8V

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

Clevo 6-87-W540S-427 Batterij 4400mAh 11.1V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *