Heeft je iPhone waterschade? 10 tips bij vochtproblemen

Valt de iPhone in het water (wasbak, regenplas, wasmachine, toiletpot) dan is er geen seconde te verliezen om eventuele schade te beperken. Er zijn allerlei manieren waarop je iPhone waterschade kan oplopen: hij valt in het water, je gooit er drank overheen, hij raakt bezweet tijdens het sporten of je regenjas blijkt toch niet helemaal waterdicht. Neem snel actie om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Hieronder lees je welke stappen je moet nemen, afhankelijk van het type waterschade.

iPhone met waterschade

In sommige situaties weet je niet goed of er vocht in de iPhone zit. Soms lijkt het alsof de iPhone alleen aan de buitenkant wat vochtig is geworden, maar blijkt er langzamerhand toch corrosie aan onderdelen op te treden. De schade merk je dan pas later. Daarom is het belangrijk om meteen in te grijpen als jouw iPhone vochtig is geworden.

Hoe ernstig is de iPhone waterschade?

Als eerste moet je inschatten hoe groot de schade is. Heeft een iPhone minutenlang in de wasmachine gezeten of op de bodem van het zwembad gelegen, dan kun je met allerlei huismiddeltjes bezig gaan, maar de kans is groot dat de binnenkant van de iPhone volledig doordrenkt is met water. In dat geval kun je beter een specialist raadplegen, die de binnenkant van het toestel kan reinigen. Is de schade beperkt gebleven, bijvoorbeeld omdat je een glas water over het toestel hebt gegooid of omdat spatwater van regen of de douche in het toestel is gekomen, dan is er nog voldoende kans op herstel.

iPhone meteen uitschakelen

Schakel een nat geworden iPhone zo snel mogelijk uit, om kortsluiting en verdere schade te voorkomen. Dit doe je door de powerknop bovenop ingedrukt te houden en tot de schuifbalk verschijnt. Hou er rekening mee dat je de iPhone een paar dagen niet kunt gebruiken. Zet je de iPhone weer aan terwijl er nog vocht in zit, dan riskeer je alsnog dat interne onderdelen beschadigd raken. Dit geldt natuurlijk vooral voor iPhones die helemaal ondergedompeld zijn geweest in water. Probeer de iPhone tussentijds ook niet op te laden.

Staat de iPhone eenmaal uit, dan is het belangrijk om een eventuele beschermhoes te verwijderen en de simkaart uit de iPhone te halen. Houd de iPhone ondersteboven en schud voorzichtig. Op deze manier verwijder je vocht dat eventueel in openingen van de iPhone terecht is gekomen. Wrijf de iPhone vervolgens droog met een handdoek, theedoek, keukenrol, trui of een goed absorberende zachte doek.

Optie 1: iPhone in rijst leggen

Je iPhone is nu uitgeschakeld en ontdaan van het meeste water. Vervolgens is het zaak om de iPhone zo snel mogelijk te laten drogen. Ben je thuis, dan kun je de iPhone in een gesloten Tupperware-bakje of gesloten plastic zak met ongekookte rijst leggen. De rijst zal eventueel resterend vocht uit je iPhone absorberen. We raden je aan om de iPhone minstens 24 uur en liefst 72 uur in de rijst te laten liggen. Zet de bak met rijst op een warme plek, bijvoorbeeld op de vensterbank.

iPhone waterschade rijst

Heb je geen rijst bij de hand, dan kun je ook andere vochtabsorberende waren gebruiken, zoals havermout, droge muesli of zelfs niet eetbare materialen zoals kattengrit.

Optie 2: gebruik silicagel

Je kunt de iPhone ook droogmaken met behulp van silicagel. Dit is het materiaal dat in kleine zakjes wordt meegeleverd bij sommige elektronica. Het kan lastig zijn om genoeg van deze pakketjes te vinden om je iPhone er volledig mee te bedenken. Ook bij silicagel raden we aan om de iPhone er minstens 24 uur in te laten liggen. Silicagel onttrekt water sneller dan rijst en laat ook minder snel vlekken achter.

Optie 3: koop speciale producten zoals Reviveaphone

Doet je iPhone het helemaal niet meer en heb je ook geen garantie meer? Dan kun je ook speciale reparatieproducten gebruiken. Dit is een speciale reinigingsvloeistof om nat geworden iPhones weer droog te maken. Het idee achter Reviveaphone (€30) is dat mineralen zich aan het moederbord van je iPhone hebben gehecht, waardoor schade ontstaat. Reviveaphone verwijdert die mineralen weer. Het werkt als volgt:

  1. Je giet de vloeistof over de iPhone en laat dit 7 minuten liggen in een gesloten zak.
  2. Vervolgens leg je de telefoon 24 uur in een meegeleverd droogzakje.
  3. Is de iPhone helemaal droog, dan gaat hij hopelijk weer aan. Is dat niet het geval, dan wacht je nog eens 24 uur.

Volgens de fabrikant ligt het succespercentage op 90 procent. Reviveaphone kun je gebruiken als laatste redmiddel, als de telefoon helemaal niet meer aan gaat en huismiddeltjes niet werken. Je kunt Reviveaphone tot 30 dagen na het ongelukje nog gebruiken en je hebt het binnen 24 uur in huis.

Wat is nu de beste oplossing?
Wat is nu de beste oplossing bij beperkte waterschade? Rijst is de meest goedkope en eenvoudige oplossing: iedereen heeft het in huis en het is goedkoop. Silica-zakjes zijn wat moeilijker verkrijgbaar en speciale producten moet je maar net bij de hand hebben als er een ongelukje met je iPhone gebeurt. Wellicht heb je andere producten in huis die vocht absorberen, zoals een Vochtvreter van Bison of Air Max (zie foto hieronder). Het ligt er maar net aan hoe ernstig het vochtprobleem is (spatwater door regen, korte onderdompeling of langere tijd in de wasmachine). Hoe meer vocht er in je iPhone is gekomen, hoe gespecialiseerder de middelen die je moet overwegen.

Drogen met een föhn of op de verwarming? Liever niet

Je zou een koude föhn kunnen gebruiken om je iPhone droog te blazen, maar het risico bestaat dat je daarbij vocht naar binnen blaast, waardoor je de schade aan je iPhone alleen maar erger maakt. Een hete föhn is ook af te raden, net als het neerleggen in fel zonlicht. Door de hitte ontstaat condensatie en de hete lucht van de föhn kan ervoor zorgen dat bepaalde plastic-materialen smelten of vervormen.

Op een warme plek neerleggen is een prima idee, maar leg je iPhone niet op een gloeiend hete kachel of cv.

Hoe lang wachten met inschakelen?

Hoe lang je precies moet wachten met het opnieuw inschakelen van de iPhone is lastig te zeggen: dit is afhankelijk van de vraag waar het water zich heeft genesteld en hoeveel vocht er nog in de iPhone zit. Aan de buitenkant heb je daar geen zicht op. We raden je in ieder geval aan om twee dagen te wachten met het inschakelen van je iPhone, maar het is altijd verstandig om nog iets geduldiger te zijn en een paar dagen over te schakelen op een andere telefoon. Durf je de stap te maken, schakel je de iPhone aan om te zien of hij weer werkt zoals het hoort.

Als na ca. 72 uur de iPhone het weer doet, dan heb je waarschijnlijk geluk gehad. Maar hou er rekening mee dat er toch nog wat resterend vocht in de iPhone aanwezig kan zijn, waardoor er aanslag op de connectoren en componenten is ontstaan. Om de levensduur van je iPhone te verlengen kun je eventueel bij een reparateur langsgaan om de iPhone intern te laten controleren.

Toch kapot: wat nu?

Heeft je iPhone zijn duik in het waterbad niet overleefd, dan kun je in eerste instantie kijken of je verzekerd bent tegen waterschade, bijvoorbeeld via een toestelverzekering. Is dit niet het geval, dan raden we aan om je te beroepen op de garantie van je iPhone. Iedere iPhone heeft in ieder geval één jaar garantie van Apple en twee jaar Europese garantie, wat betekent dat je rechtstreeks naar de Apple Store kunt gaan met je probleem. Waterschade is echter niet gedekt en de kans is groot dat de Apple-medewerker de schade snel opmerkt. Er zitten vochtsensoren in de iPhone, die verklikken dat het toestel in contact is gekomen met water. Maar je kunt het allicht proberen als de vochtschade minimaal is.