Accu snel leeg? Zo werk je langer met je accu van laptop

De accu van je laptop heeft het zwaar te verduren en na twee tot drie jaar intensief gebruik kan de capaciteit van de accu flink verminderen. Maar je kunt zelf het nodige doen om de levensduur van je accu verlengen. We geven je een aantal tips hoe je de prestaties van je laptop accu optimaal kunt houden.

Ontlaad de accu niet volledig

Het is een mythe dat het goed is voor een laptop accu om deze regelmatig volledig te ontladen. Dat geldt misschien voor oude Nikkel-cadmium accu’s maar niet voor moderne lithium accu’s of NiMH batterijen. Deze hebben geen last van het zogenaamde ‘geheugen effect’. Niet regelmatig volledig ontladen dus, want dat is zelfs slecht voor deze accu’s. Uitzondering is het kalibreren van de accu dat eens in de zoveel tijd moet gebeuren (zie tip 4>

Laat de stekker niet constant in het stopcontact zitten

Vaak laten mensen de stekker van hun laptop altijd in het stopcontact zitten. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn maar niet alle laptop accu’s kunnen daar even goed tegen. Ook gaat de temperatuur van de batterij hierdoor omhoog wat een negatieve invloed op de capaciteit heeft. Zeker wanneer je de accu een tijd niet gebruik is het beter om de stekker eruit te halen. De accu kan dan op een natuurlijke manier ontladen.

Vermijd warme plekken

Laptop accu’s gedijen meestal het best in koele omstandigheden (<25 graden Celsius). Wanneer de accu’s constant in een warme ruimte worden blootgesteld zullen ze snel een deel van hun capaciteit verliezen.

Accu kalibreren

Eens in de zoveel maanden is het verstandig om de accu te kalibreren. Eigenlijk wordt de accu hierbij niet gekalibreerd maar wordt de Windows batterijmeter correct ingesteld. Kalibreren doe je als volgt:

  • Haal het netsnoer los
  • Zet het energieschema in Windows op ‘altijd aan’
  • Laat de laptop zonder netsnoer aan staan totdat deze vanzelf uitgaat. De accu is dan tot zo’n 10%-20% ontladen
  • Sluit het netsnoer weer aan

Wanneer je de computer nu opnieuw opstart, is de accu gekalibreerd en geeft de batterijmeter als het goed is de juiste capaciteit aan. Deze procedure kan overigens per merk verschillen. Kijk in de handleiding van je computer wanneer en hoe vaak je de procedure moet uitvoeren.

Accu vervangen of weglaten

Indien Windows vreemde en onverklaarbare storingen gaat geven en de accu twee tot drie jaar oud is, dan kan het wel eens zijn dat de accu defect aan het raken is. Gebruik de laptop dan eens een tijd lang zonder accu (accu fysiek verwijderen) en kijk of de problemen verdwenen zijn. Indien dit zo is, vervang dan de accu of werk eventueel zonder accu indien je een nieuwe accu te duur vindt.

Aanbevolen producten:

HP PX03XL HSTNN-DB4P Batterij 50WH 11.1V

Asus 42N1403 Batterij 88WH 15V

Acer AL15A32 Batterij 37Wh 14.8V

FUJITSU FMVNBP230 FPCBP410 Batterij 3300mAh/48Wh 14.8V

HP 807957-001 HSTNN-LB6V 6EZRVC2GW8WPWI HS04 Batterij 2200mAh/4cells 14.8V(Compatile with 14.4V)

FUJITSU FMVNBP213 FPCBP331 FPCBP347AP Batterij 5200mAh 10.8V

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *