6 TIPS OVER LAPTOPACCU’S

De accu van je laptop gaat langer mee als je hem goed behandelt. Met deze tips heb je 1 of 2 jaar langer plezier van de accu.

Beperkte levensduur

Laptops hebben een beperkte levensduur, die verschilt tussen soms al 1 jaar tot 3 tot 5 jaar. Dat komt voor een belangrijk deel door de accu: door geleidelijk verlies van het vermogen (capaciteit) zijn accu’s na een tijd volledig onbruikbaar. De eerste tekenen van die aftakeling merk je meestal al binnen 2 jaar. Je hebt hier echter zelf invloed op: door je laptopaccu zoveel mogelijk te ontzien kun je de levensduur met 1 of 2 jaar verlengen. Hoe doe je dat?

1. Tips voor een langere accuduur

Op de specificatielijst van de laptop staat soms het aantal ‘cycli’ (oplaadcycli) van de accu. Dit betekent het aantal keer dat je de accu volledig kunt op- en ontladen; het is een manier om de totale gebruiksduur van de accu aan te geven. Hoe lang het dan duurt voordat je door de cyclus heen bent, hangt van je gebruik af. Bij een intensieve gebruiker zal de accu meestal sneller slijten dan bij wie de laptop maar af en toe gebruikt. Daar kun je weinig aan veranderen. Met een paar simpele trucs kun je echter wel de accuduur van je laptop verlengen, waardoor de accu net iets langzamer door zijn cyclus heengaat. Zo kun je de laptop uiteindelijk langer gebruiken.

  • De verlichting van het scherm vraagt veel energie. Je kunt het licht dimmen onder andere via de brightness-knoppen op het toetsenbord.
  • Gebruik een energiebespaarstand als deze aanwezig is: laat de laptop al na een korte tijd in hibernate (winterslaap) of stand-by gaan.
  • Voorzieningen die je (tijdelijk) niet gebruikt en die toch energie vragen, kun je beter uitzetten. Denk bijvoorbeeld aan bluetooth, wifi en eventueel 3G/4G.
  • Zet schermanimaties en bewegende screensavers uit.

2. Vermijd volledige ontlading

Een veelgehoorde tip over laptopaccu’s is dat je ze het beste kunt gebruiken totdat de accu helemaal leeg is. Dat is een mythe: het is zelfs zo dat volledige ontlading de accu kan beschadigen. Het is beter om hem deels te ontladen, tot boven de 20%. Tussentijds opladen is geen enkel probleem voor de accu. Volledige ontlading komt vooral voor bij oudere laptops. Moderne laptops hebben een instelling die ervoor zorgt dat de laptop uitgaat voordat de accu helemaal leeg is.

Voor zowel oude als nieuwe laptops geldt: voorkom dat de accu voor een langere periode helemaal leeg is. Accu’s hebben een veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat ze de geest geven, maar ook dit mechanisme houdt er na een tijd mee op

3. Gebruik de laptop niet tijdens het opladen

Het zal niet altijd uitkomen, maar probeer zoveel mogelijk de laptop op te laden op momenten dat je hem niet gebruikt. Een belangrijke factor die de levensduur van laptopaccu’s negatief beĆÆnvloedt is namelijk warmte en een laptop die hard moet werken kan behoorlijk warm worden. Hetzelfde geldt voor een accu die aan het opladen is. Je kunt je dus voorstellen dat je deze twee warmtebronnen beter gescheiden kunt houden.

4. Berg nooit een volle accu op

Laptopaccu’s verliezen sneller hun capaciteit als ze volledig zijn opgeladen. Als je de laptop een maand of langer niet gebruikt, zorg er dan voor dat de accu bij voorkeur voor ongeveer 40% is opgeladen. Dan blijft het capaciteitsverlies beperkt. Berg hem ook niet voor veel langer op, want uiteindelijk verliest hij sowieso zijn lading en volledige ontlading is dus ook slecht voor de accu.

5. Kalibreren

Het kan gebeuren dat de laptop de acculading verkeerd weergeeft, erg vervelend als je hem onderweg gebruikt en je accu ‘ineens’ leeg is. De oorzaak van dit probleem is dat de chemische en elektrische processen in de accu in dat geval niet meer met elkaar in de pas lopen. De oplossing is om de accu te kalibreren: door het volledig opladen, ontladen en weer opladen, weet de laptop weer wat de juiste lading van de accu is. Zet voor het kalibreren alle energiebesparende opties in de laptop uit. Doe het niet vaker dan nodig vanwege het negatieve effect van volledige ontlading.

6. Accu vervangen?

Geen vervangbare accu

Helaas kun je bij steeds minder laptops eenvoudig de accu vervangen. In sommige gevallen is het nog een kwestie van een paar schroeven losmaken maar bij andere laptops heb je professioneler gereedschap nodig. Het is daarom des te belangrijker dat de accu lang meegaat.

Wel vervangbare accu

Als je laptop toch beschikt over een makkelijk vervangbare accu en je gebruikt hem vooral thuis, dan kun je de accu er ook helemaal uit laten. Het is namelijk gewoon mogelijk om de laptop te gebruiken zonder accu, terwijl hij aan het stopcontact hangt. Op deze manier verbruik je geen onnodige cycli van de accu.

Accu bewaren

Als je de accu een tijd niet gebruikt, bewaar hem dan op een koele en droge plek. Behalve warmte heeft ook vocht een negatieve impact op de levensduur van de accu. Zo is hij niet opgewassen tegen condens. Zorg er ook nu voor dat de accu voor ongeveer 40% is opgeladen en probeer hem ook niet te lang te bewaren. Het is aan te raden om hem af en toe weer even te gebruiken. Een keer opladen en ontladen volstaat.

Aanbevolen producten:

Lenovo 45N1025 45N1024 Batterij 5600mAH/63WH 11.1V(Not compatible 14.8V)

MSI BTY-M6F Batterij 4640mAh/52.89WH 11.4V

ACER AP12A3i AP12A4i Batterij 4850mAh/54WH 11.1V

LXE 161376-0001 Batterij 3390mAh 3.7V

Toshiba PA5136U-1BRS Batterij 3380mah/52wh/4cell 14.8v

HP HSTNN-UB7C RR03XL Batterij 4000mAh 11.4V

accu-pc.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *