Met deze tips gaat je laptopbatterij langer mee

Hou je je laptop vrijwel de hele dag ingeplugd om hem opgeladen te houden? Dat blijkt nadelig voor de accuduur.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat een collega aan mij vroeg of het nou wel of niet goed was voor de levensduur van de accu dat zij de voeding de hele dag aan haar Macbook had hangen. Eerlijk gezegd wist ik het antwoord niet. Ik dacht het met de moderne lithium-ion en lithium-polymeer accu’s niet zo heel veel meer uitmaakte in tegenstelling tot de op nikkel gebaseerde hybride accu’s die vroeger in onze mobiele apparaten zaten.

Die hadden het zogenaamde geheugeneffect waarbij de accu langzaam over tijd zijn maximum capaciteit zou verliezen als je die regelmaat oplaadde zonder hem eerst helemaal leeg te laten lopen. De accu zou de kleinere laadcapaciteit als het ware ‘herinneren’. Wel had ik ergens gelezen dat het goed voor de moderne lithium accu’s zou zijn om ze eens in de paar maanden helemaal leeg te laten lopen en vervolgens weer 100 procent op te laden. Dat zou helpen om de elektronica van de accu te kalibreren.

Wired scheen afgelopen weekeinde meer licht op de levensduur van de moderne accu’s door met een accu-expert te praten. Isidor Buchmann CEO van Cadex Electronics, een specialist in het maken van accu-opladers en accutest-apparatuur vertelde Wired hoe je de levensduur van de moderne accu fors kan verlengen.

In een notedop komt het erop neer dat de lithium-ion en lithium-polymeer accu’s niet van helemaal leeg maar ook niet van helemaal vol houden. Onder ideale omstandigheden zou je volgens Buchmann je accu weer opladen als hij onder de 40% capaciteit duikt en de stekker er bij 80% weer uit trekken. Volgens de CEO verlengt dit in sommige gevallen de levensduur van je accu tot vier maal toe.

Zijn bedrijf sponsort de Battery University site waar je alles wat je maar wilt weten over accu’s kan vinden. Volgens de Battery Universiteit gaat een accu die iedere keer tot 100 procent opgeladen wordt ongeveer 300 tot 500 ontladingscycli mee terwijl een accu opgeladen tot 70 procent tussen 1200 tot 2000 ontladingen mee kan. Het opladen is slechts een deel van het verhaal.

Moderne accu’s houden ook niet van hoge temperaturen die de nodige stress opleveren en ook de levensduur verminderen. De accu die volledig opgeladen is en ook nog eens onderhevig is aan hoge temperaturen gaan het minst lang mee. Dat is volgens de Battery University de situatue als je je laptop gebruikt terwijl je de voeding eraan hebt hangen. Die accu’s zouden gemiddeld maar twee jaar meegaan. Het beste is volgens de site om de stekker er tijdens het werk uit te trekken en pas er weer in steken als de accu de 40 procent bereikt. Dan zal je de levensduur van je accu aanzienlijk verlengen.

Accu-technologie blijft echter iets myserieus. Al jaren wordt beweerd dat de moderne lithium-accu’s geen last hebben van het geheugen-effect kenmerkend voor de vorige generatie accu’s. Een recente studie door Toyota concludeerde dat de moderne accu’s, hoe wel in mindere mate, wel degelijk last hebben van het geheugen-effect. Dus wellicht dat het advies om eens in de zoveel tijd je smartphone of laptop-accu helemaal leeg te laten lopen en vervolgens naar honderd procent op te laden wel degelijk helpt. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Aanbevolen producten:

DELL JHXPY 5K9CP Batterij 56wh 7.6V

Dell YFOF9 Batterij 5800mah/66Wh 11.1V

ASUS C32N1305 Batterij 50Wh 11.1V

Lenovo 45N1704 45N1705 45N1706 45N1707 Batterij 3180mAh/47WH 14.8V

Sony VGP-BPS33 Batterij 3760mAh/43WH 11.4V

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *