tips om je smartphone en tablet sneller te maken

Wanneer je een smartphone of tablet een tijdje gebruikt, merk je dat hij minder snel is dan voorheen. Gelukkig is er een aantal manieren om dit te verhelpen. Met deze 7 tips maak je je smartphone of tablet weer sneller.

1. Smartphone of tablet opnieuw opstarten

Een simpele manier om een smartphone of tablet sneller te makken, is door hem opnieuw op te starten. Dit werkt als een soort reset, doordat alle processen op de achtergrond worden afgesloten. Hierdoor komt meer geheugen vrij, wat resulteert in een smartphone of tablet die wat vlotter aanvoelt. Je hoeft er enkel de aan/uitknop voor ingedrukt te houden, waarna je het apparaat kunt uitschakelen.

2. Het cachegeheugen wissen

Op elke smartphone en tablet worden gegevens tijdelijk opgeslagen; het zogenoemde cachegeheugen. Hoewel je zou denken dat de bestanden automatisch worden verwijderd, is dat in de praktijk niet zo. Het is echter mogelijk om dit handmatig te doen. Dit doe je bij Android door naar ‘Instellingen > Opslagruimte’ te gaan en vervolgens op ‘Cached data’ te tikken.

Het is raadzaam om dit ook voor je mobiele webbrowser te doen. Gebruik je Google Chrome, dan dien je naar ‘Instellingen > Privacy’ te gaan en op ‘Clear browsing te tikken’. Als je met Safari werkt op je iPhone, verwijder je het cachegeheugen door naar ‘Instellingen > Safari’ te navigeren en op ‘Wis geschiedenis en websitedata’ te drukken.

3. Maak je smartphone of tablet schoon

Ook zijn er enkele handige apps beschikbaar waarmee je je smartphone of tablet kunt schoonmaken. Goede voorbeelden hiervan zijn Clean Master, CCleaner en 1TapEraser. Deze apps wissen overbodige bestanden automatisch van het apparaat. De applicaties zijn echter alleen voor Android beschikbaar. Gebruik je een iPhone of iPad, dan kun je overbodige apps handmatig verwijderen.

4. Overbodige media, apps en berichten verwijderen

Een goede manier om je smartphone of tablet schoon te maken, en tegelijk meer opslagruimte te creëren, is door overbodige media, apps en berichten te verwijderen. Daarnaast kun je een (online) back-up maken naar bijvoorbeeld iCloud, Dropbox of Google Drive. Hier zijn belangrijke bestanden altijd beschikbaar, ook wanneer ze niet op de smartphone of tablet staan. Op de iPhone is iCloud standaard beschikbaar en op Android-toestellen kun je gebruikmaken van Google Drive.

5. Sluit applicaties volledig af

Veel mensen maken de fout om applicaties niet volledig af te sluiten. Ook wanneer je apps wegdrukt met de homeknop, blijven ze op de achtergrond actief. Dat betekent dat er ongevraagd werkgeheugen wordt ingenomen, wat kan resulteren in een tragere smartphone of tablet. Het is dus verstandig om applicaties volledig af te sluiten. Op Android doe je dit door het multitask-venster te openen en alle applicaties weg te vegen. Bij iOS-apparaten dien je twee keer op de thuisknop te drukken en vervolgens hetzelfde te doen.

6. Installeer de laatste software-updates

Veel fabrikanten brengen regelmatig software-updates uit om apparaten van ondersteuning voorzien. De updates voegen niet alleen nieuwe functies toe, maar ook verbeteringen die de snelheid van je smartphone of tablet ten goede kunnen komen. Het is dus zaak om regelmatig te checken op updates en die ook te installeren. Om op Android te checken of er updates zijn, ga je naar ‘Instellingen > Toestelinformatie’ en tik je op ‘Systeemupdates’. Op een iPhone of iPad kun je bij ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ terecht.

7. Ga terug naar de fabrieksinstellingen

Als de bovenstaande tips geen hulp bieden, dan kun je overwegen om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Dat betekent dat je alle data of je smartphone of tablet wist. Hierdoor maak je een frisse start, alsof je het apparaat weer voor het eerst uit de doos haalt. Het is echter wel belangrijk om vooraf een back-up van je belangrijke bestanden te maken, door ze bijvoorbeeld naar de harde schijf van je computer te kopiëren of over te hevelen naar Google Drive, Dropbox of iCloud.

Op Android reset je je apparaat door naar ‘Instellingen> Back-up & herstel > Fabrieksinstellingen herstellen’ te gaan. Maak je gebruik van een iPhone of iPad, dan kun je de fabrieksinstellingen herstellen door op ‘Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen’ te drukken.

 

Aanbevolen producten:

BATTERIJ PANASONIC CF-VZSU80U – 10.8V – 640MAh/70Wh – accu

BATTERIJ DELL H730 – 3.7V – 1.8WH/500MAH – accu

BATTERIJ FUJITSU FMVNBP219 – 14.8V – 2840mAh/42wh – accu

BATTERIJ ASUS C41N1416 – 15.2V – 60Wh – accu

BATTERIJ NEC PC-VP-BP106 – 11.1V – 4000mAh/42Wh – accu

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *