maak je Android tablet sneller

Android tablets komen in veel soorten en maten. Ook de hardware kan uit oneindig veel typen configuraties bestaan. Zo heb je budget-tablets met beperkte hardware maar ook supersnelle tabletcomputers met quad-core processoren en tot 2 GB RAM werkgeheugen. Onafhankelijk van het type tablet wil je je Android-aankoop zo goed mogelijk laten presteren. Tijdens het gamen, bijvoorbeeld, kan het funest zijn dat je tablet een tiende van een seconde niet reageert. In dit artikel geven we je 10 tips om het optimale uit je tablet te halen. Veel van onderstaande tips komen overeen met de tips die je accuduur van je tablet zo lang mogelijk maakt.

1. Monitor je processen via een Taak Manager

De Taak Manager (Task Manager) is een belangrijk onderdeel van je tablet. Vanaf Android 4 is een taak manager standaard ingebouwd maar eerdere varianten kunnen ook standaard over een taakmanager beschikken. Zo kun je naar de Taak Manager van je Android tablet navigeren: Instellingen > Apps > Wordt uitgevoerd (tabblad).

De Taak Manager geeft je een overzicht van alle processen die op dat moment draaien op je tablet. Controleer een paar keer per jaar je Taak Manager. Doe dat bij voorkeur als je je tablet langere tijd in gebruik gehad hebt. Kijk welke applicaties draaien en hoeveel van het werkgeheugen ze gebruiken. Het zal je ongetwijfeld verbazen hoeveel applicaties op een bepaald moment bezig zijn. Sommige apps worden automatisch ingeschakeld bij het opstarten. Kijk hiervoor bij Tip 2. Sommige apps zijn onderdeel van de tablet en kun je niet verwijderen. Anderen heb je niet meer nodig. Kijk hiervoor bij Tip 10. Draaiende apps met processen die op dat moment veel capaciteit van je rekenkracht gebruiken kun je stoppen of geforceerd sluiten. Dit kun je doen via het multitask-overzicht of via de applicatie-manager. Klik op de links voor meer informatie.

2. Gebruik een startup cleaner

Sommige apps worden standaard gestart bij het opstarten van je tablet. Dit kunnen default Android processen zijn, nodig om elementaire functies op je tablet te kunnen gebruiken. Dit kunnen voorgeïnstalleerde apps zijn van de producent of een eventuele telecomprovider. Dit kunnen apps zijn die je zelf geïnstalleerd zijn.

Met behulp van de Android applicatie Startup Cleaner 2.0 kun je al deze processen die automatisch inschakelen bij het aanzetten van je tablet geïdentificeerd worden. De app biedt je ook direct de mogelijkheid om individuele applicaties direct na het opstarten te stoppen. Identificeer onnodige applicaties om te verwijderen. Selecteer deze en klik op “Batch prevent selected”. Maar let op: verwijder alleen apps waarvan je zeker weet dat je ze kunt stoppen bij het opstarten. Twijfel je over een app uit de lijst? Zoek met Google naar de functie van die applicatie, voordat je deze verwijderd. Het verwijderen van essentiële systeem-processen uit de lijst kan je tablet beschadigen.

3. Schoon je cache op

In principe is Cache-geheugen een middel om je apparaat sneller te maken. Veel-gebruikte elementen worden op de tablet opgeslagen zodat ze niet telkens te hoeven worden gedownload. Dit bespaart enorm veel tijd bij bijvoorbeeld het surfen op internet, voornamelijk op webpagina’s waar je vaker te vinden bent. Sommige applicaties kunnen extreem veel cache opslaan. Het is aan te raden om enkele keren per jaar de volledige cache van de tablet te wissen. De tijdwinst zal minimaal zijn maar je hebt daarnaast ook een opgeschoonde tablet met meer vrij geheugen.

Je kunt de cache van individuele applicaties wissen. Meer informatie daarover vind je de link. Ook zijn er applicaties te vinden in de Play Store die in één keer alle cache van je tablet kunnen identificeren en wissen. Voorbeelden zijn App Cache Cleaner, Cache Cleaner gemakkelijk en Cache Opschonen.

Gecachte processen zijn bij nieuwere tablets (Android 4.0 en hoger) te vinden via Instellingen > Apps > Wordt uitgevoerd (tabblad) > gecachte processen weergeven (rechtsboven in het scherm).

4. Verwijder live widgets

Dynamische of live widgets op je startschermen zijn handig. Ze tonen actuele informatie en zijn vaak interactief. Live widgets vragen hiervoor regelmatig wat rekenkracht om bijvoorbeeld nieuwe informatie te downloaden of informatie bij te werken bijvoorbeeld aan de hand van een veranderde locatie. Door onnodige live widgets uit te schakelen kun je dit voorkomen. Ook is het verstandig om het proces- en accuverbruik van de widgets te monitoren als je last hebt van een langzame tablet. Lees hier hoe je een widget kunt verwijderen van je homescreen.

5. Schakel animaties uit

Deze optie is niet mogelijk op alle typen tablet-pc’s. Via Instellingen > Weergave > Animatie kun je op veel tablet-pc’s animaties van het Android systeem uitschakelen. Deze animaties zien er vaak gelikt uit. Echter, zeker voor oudere of wat goedkopere tablet-computers, kunnen ze zorgen voor onnodige vertraging van je tablet. Door de animaties uit te schakelen kun je soms kleine vertragingen voorkomen.

6. Schakel live wallpapers uit

Ook live wallpapers, bewegende en/of interactieve achtergronden, zullen wat werkgeheugen nodig hebben om te kunnen functioneren. Door een statische achtergrond te kiezen voorkom je dit. Bekijk hier hoe je de achtergrond van je tablet kunt vervangen.

7. Voorkom onnodige synchronisatie

Het is lastig om te zien welke applicaties synchroniseren en hoe vaak. Kijk in ieder geval eens bij Instellingen > Accounts & synchronisatie. Maar ook andere apps kunnen automatische synchronisatie-elementen bevatten. In ieder geval e-mail applicaties zullen dit doen, maar denk ook aan apps van social media (bijvoorbeeld Hyves, FaceBook, Twitter) en alle andere apps die je een notificatie geven als er iets is veranderd. Synchronisatie van applicaties is soms niet nodig. Vaak synchroniseert de applicatie automatisch een keer wanneer je deze opent. In dat geval kun je via de instellingen van de app de synchronisatie uitzetten. Ook kan het verstandig zijn om de synchronisatie-instellingen te wijzigen zodat bijvoorbeeld minder vaak gesynchroniseerd wordt of belastende onderdelen niet gesynchroniseerd worden. Dropbox heeft bijvoorbeeld veel synchronisatie-opties om de snelheid en accuduur van je tablet te kunnen managen.

8. Schakel je GPS uit als je deze niet gebruikt

GPS is een sensor die veel accu verbruikt. Vaak zijn apps op de achtergrond actief die deze data gebruiken en/of doorsturen naar externe servers. Door de GPS uit te schakelen voorkom je dit. De snelheidswinst op je tablet zal minimaal zijn, maar alle kleine beetjes helpen!

9. Schakel Bluetooth uit als je deze niet gebruikt

Hoewel de Bluetooth sensor meer een batterij-vreter is dan een vertragende factor geldt hier hetzelfde als bij GPS: alle kleine beetjes helpen.

10. Verwijderen en uitschakelen van onnodige applicaties

De laatste tip is een logische stap. Maar wel een die nogal vaak vergeten wordt. Door applicaties volledig te verwijderen die je niet gebruikt zorg je voor een opgeschoonde tablet. Apps kunnen geen persoonlijke gegevens meer doorsturen, je applicatie-lijst wordt overzichtelijker en je creëert meer opslag capaciteit voor andere doeleinden. Kortom, een belangrijke stap die door velen niet of te weinig wordt uitgevoerd.

Aanbevolen producten:

BATTERIJ CLEVO P370BAT-8 – 15.12V – 89.21wh/5900mAh – accu

BATTERIJ CLEVO N550BAT-3 – 11.4V – 48Wh – accu

BATTERIJ TRIXELL BATTERY_EZ – 7.4V – 3680mah – accu

BATTERIJ GETAC BP2S2P2100S – 7.4V – 4200mah – accu

BATTERIJ LENOVO L14M4P23 – 14.8V – 4050mAh/60Wh – accu

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *