5 tips: opschonen en sneller maken tablet

Net zoals je computer wordt je tablet ook traag op den duur. In het begin gaat alles lekker snel, maar op na verloop van tijd start alles langzaam en is de batterij snel leeg. Wij hebben 5 tips verzamelt om je tablet weer nieuw leven in te blazen, zodat hij weer een tijdje mee kan.

Het belangrijkste van deze tips is dat je geen extra apps hoeft te downloaden, want vaak wordt je tablet daar alleen maar trager van. Wij houden het algemeen en het is voor zowel Android als iOS toepasbaar. Daar gaan we:

Verwijder ongebruikte apps

Er wordt gesproken over een leuke app en je installeert hem om de app te testen. Wat je vaak vergeet is deze weer te verwijderen. Onnodig neemt deze app ruimte in beslag, op de achtergrond maakt hij misschien gebruik van je locatie, moet hij iedere keer geupdate worden, kortom hij verbruikt energie. Verwijder ongebruikte apps van je tablet, want het is alleen maar extra ballast.

Op een iPad is verwijder van een app heel makkelijk en werkt als volgt:

 • Druk lang op een app, totdat er een kruisje onstaat
 • Klik linksboven op het kruisje om de app te verwijderen

Op een Android tablet werkt het verwijderen van een app, wat moeilijker. Veel gebruikers denken als zij op hun homescreen een app verplaatsen naar de prullenbak dat hij ook daadwerkelijk van de tablet is verwijderd. Dit is niet het geval. Het verwijderen van een app op een Android app gaat als volgt:

 • Open de Play Store
 • Klik linksboven op drie streepjes
 • Kies voor Mijn apps
 • Gebruik je een app niet: Druk op Verwijderen

Zet onnodige meldingen uit

Ping, nieuwe mail, ping Facebook bericht, ping Twiiter bericht, ping WhatsApp. Handig dat je gewaarschuwd wordt, maar het kost wel batterij en er blijven processen lopen op de achtergrond. Doorloop de meldingen en vraag af of je van de betreffende app een melding wilt ontvangen:

Gebuik je een iPad ga dan naar Intellingen en kies voor Berichtgeving. Hier kun je aangeven van welke app je een “bliep” wilt ontvangen. Voor de Android ga je naar Instellingen, Geluid en meldingen, App-meldingen.

Opschonen cache

Wat je misschien niet weet is dat sommige apps gegevens bewaren in een zogenaamde cache. Hierdoor kan een app sneller werken, maar als je praktisch geen MB’s meer hebt, is elke opgeschoonde MB welkom. Het begint met het opschonen van je internetgeschiedenis:

Safari (iPad)

 • Ga naar Instellingen
 • Open Safari en scroll naar beneden
 • Kies voor Wi geschiedenis en websitedata

Android

 • Open de Chrome app
 • Tik rechtsboven op drie stippen en kies Instellingen
 • Klik op Privacy en onderaan op Browsegegevens wissen

In Android kun je ook makkelijk de cache van apps wissen:

 • Ga naar Instellingen en kies Application manager
 • Druk op Beheer
 • Open een app en kies Cache wissen

Vermijd zoveel mogelijk achtergrondprocessen

Veel apps lijken gesloten als je ze niet gebruikt, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Op de achtegrond draaien ze gewoon mee. Anders zou je ook geen melding kunnen krijgen, waar we eerder in dit artikel over hebben gesproken. Het kost batterij en ze vertragen je tablet in het gebruik. Gebruik je bepaalde apps weinig dan is het beter om deze niet te laten werken op de achtergrond.

In iOS ga je naar Instellingen, open Algemeen en vervolgens Ververs op achtergrond. Schakel de app uit die niet hoeft te verversen.

Let wel op. Schakel je bijvoorbeeld Google Drive uit, dan synchroniseert hij pas je bestanden als je de app opent:

Bij Android ga je naar Instellingen, Apps of Applicatiebeheer, Kies een app en druk op stoppen.

Terug naar Fabrieksinstellingen

Deze tip is drastisch, maar vaak wel het meest effectief. Uiteraard moet je zeker weten dat je een backup hebt van al je gegevens en wij raden aan om van te voren op te schijven welke apps je zeker weer terug wilt hebben. Noteer gebruikersnamen en wachtwoorden, zodat het installeren van de app weer snel en makkelijk gaat.

iPad terug naar fabrieksinstellingen:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies voor Algemeen en scroll naar beneden
 • Druk op Stel opnieuw in en klik op Wis alle inoud en instellingen

Android terug naar fabrieksinstellingen

 • Open Instellingen
 • Onder Persoonlijk druk je op Backup en terugzetten
 • Kies voor terug naar Fabrieksinstellingen

Aanbevolen producten:
Lader voor DELL M4600 – 19.5V 9.23A, 180W – Laptop-oplader voor Dell Latitude E6500

Lader voor SONY AC-NB12A – 12V 2.5A ,30W – Laptop-oplader voor Sony BRC-Z700 BRC-H700 Vedio Camera 12V 2.5A 30W

Lader voor CLEVO ADP-330AB_D – 19.5V 16.9A, 330W – Laptop-oplader voor Clevo P570WM P377SM-A 330W Gaming

Lader voor MSI 19.5V – 19.5V 16.9A, 330W – Laptop-oplader voor MSI GT80 2QE-030NL Titan SLI Gaming

Lader voor ASUS X200CA-DB01T – DC 19V 1.75A-2.37A 33W – Laptop-oplader voor ASUS Transformer Book Flip TP300L TP300LA,VivoBook X200CA

http://www.accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *