Wat is de gemiddelde levensduur van een smartphone?

Toen de eerste smartphones uitkwamen in 2008, kon je gemakkelijk drie jaar doen met een smartphone. Of langer. Maar tegenwoordig is een maand of achttien al een wonder. Niet zo gek, want de technologie in telefoons is tegenwoordig een stuk ingewikkelder. En dus kwetsbaarder. Wat is nu de gemiddelde levensduur van een smartphone en hoe kun je die rekken?.

gsm accu

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Feiten en cijfers

 

Hoe lang gaat een smartphone mee? Recent onderzoek toont aan dat de gemiddelde levensduur van een smartphone tegenwoordig vijftien maanden is. Net iets meer dan een jaar dus. Een derde van de toestellen gaat kapot. Met name waterschade en stoot- of valschade zijn de doodsteek voor smartphones. Een zevende van de telefoons raakt zoek of wordt ontvreemd. Ook een batterij die (veel van) zijn capaciteit heeft verloren, is vaak een reden om de smartphone te vervangen.

Tips om de levensduur te verlengen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de gemiddelde levensduur van een smartphone te rekken. Allereerst: een goed hoesje. Bij de smartphones die kapot gaan, is  ‘val- of stootschade’ veruit de grootste boosdoener. Met een stevige cover is de kans beduidend kleiner dat de telefoon kapot gaat. Een goed hoesje om de smartphone vangt namelijk voor een groot deel de klap op. Althans: de externe kracht op het toestel wordt door het hoesje geïncasseerd en verspreid over een groter oppervlak. De klap wordt minder heftig, waardoor de kans vele malen groter is dat het toestel er zonder kleerscheuren vanaf komt. Zeker bij hoesjes met het schokmateriaal D3O van Gear4.

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Waterschade

Een goede tweede bij de schadeposten voor smartphones is waterschade.  De beste tip om de gemiddelde levensduur van een smartphone te verbeteren is ook hier weer een hoesje, een waterdicht hoesje, dat je telefoon volledige bescherming biedt tegen waterschade. Is je telefoon in het water gevallen zonder zo’n waterdicht hoesje? Als je snel handelt en het water er snel uit weet te krijgen, is hij soms nog te redden.

Zet de verdronken smartphone in géén geval aan om te kijken of hij het nog doet. Dat veroorzaakt kortsluiting en is definitief het einde voor je dure smartphone. Haal zo snel als mogelijk na de onfortuinlijke val in het water de accu, de SD-kaart en de simkaart eruit, leg de boel in een schaal of pan met onze smartphone reddingsset en haal het er na minimaal twee dagen wachten weer uit. Je kunt geluk hebben dat alles na het weer in elkaar zetten gewoon weer werkt. Het zou niet de eerste telefoon zijn die op deze manier wordt gered van de verdrinking.

Software voor verlies of diefstal

Een op de zeven mensen moet zijn of haar telefoon dus afschrijven wegens diefstal of verlies. Er zijn genoeg apps die de rechtmatige eigenaar van een smartphone kunnen helpen zijn toestel terug te vinden. Via een ander apparaat is met GPS en zendmast-tracering namelijk vrij nauwkeurig de locatie van het toestel te achterhalen. Zeker als deze nog aanstaat, of in gebruik is bij de dief. Al veel mensen hebben op deze manier hun gestolen of verloren telefoon teruggevonden.

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Batterijduur

De accu van een telefoon gaat achteruit hoe vaker je ‘m oplaadt en weer leeg trekt. Op een gegeven moment is de slijtage zo vergevorderd, dat het niet meer werkbaar is. Vroeger kon je dan een nieuwe accu kopen en de accu vervangen. Tegenwoordig zijn steeds meer toestellen niet te openen en zit de accu vast op het moederboard. Einde accu, einde smartphone.

Zo is de batterijduur één van de factoren die invloed hebben op de gemiddelde levensduur van een smartphone. Die accuduur is op een aantal manieren te verbeteren. Zo valt het aan te raden om alleen op te laden met officiële laders. Laad liever wat vaker kort op, dan minder vaak gedurende langere tijd. Zorg dat je batterij niet te heet wordt (bijvoorbeeld door niet draadloos te laden). En maak je batterij nooit helemaal op. Laad je batterij langzaam op? Lees dan onze tips om snel je telefoon op te laden. Batterij versleten? Je kunt ‘m soms nog steeds ook vervangen. Soms kun je dat beter laten doen, als de smartphone niet zelf is te openen. Over het algemeen wordt wel aangeraden om alleen ‘officiële’ batterijen van de fabrikant van je smartphone te kopen.

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Software-updates

Smartphonemakers leveren hun smartphones met een besturingssysteem, meestal Android of iOS (Apple). Die software wordt soms wel en soms niet bijgewerkt tijdens het leven van een smartphone. Zo’n update kan de gemiddelde levensduur van een smartphone aanzienlijk verlengen.

Als de smartphone te oud wordt kunnen of willen de merken die updates niet meer aanbieden. Google stopt er na twee jaar mee, Apple in elk geval na drie jaar. De iPhone 5(S) bijvoorbeeld heeft onlangs iOS 10.1.1 gekregen en de verwachting is dat er geen update meer komt na september 2017, als de iPhone 8 uitkomt. Dan is het dus alleen al om die reden einde verhaal.

Gemiddelde levensduur van een smartphone: Reparatie

Veel mensen denken er helemaal niet aan, maar een kapotte smartphone hoeft niet het einde van een smartphone te zijn. De markt voor telefoonreparateurs is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid, hun expertise ook. Reparatie is veel goedkoper dan een nieuwe smartphone kopen en ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Het verlengt in elk geval de gemiddelde levensduur van een smartphone. 

Aanbevolen producten:

BATTERIJ TOSHIBA PA5207U-1BRS – 10.8V – 2800mah/34Wh??compatible with 24wh/2100mah) – accu

BATTERIJ ASUS A31N1601 – 10.8V – 36Wh – accu

BATTERIJ MOTOROLA MT2000 – 3.7V – 2400mAh – accu

BATTERIJ CLEVO W110BAT-6 – 11.1V – 5600mAh/62.16Wh – accu

BATTERIJ MOTOROLA EG30 – 3.8V – 1940MAH – Smartphone batterij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *