Tips om de levensduur van uw batterij/accu te verlengen.

Hoe lang gaat een batterij mee?

Een lithium-ion batterij/accu kunt u ongeveer 400-600 keer opladen maar bij alle lithium-ion accu’s loopt de capaciteit in de loop de jaren terug. Onder bepaalde omstandigheden kan dit zelfs heel snel gaan. Als u de tips op deze pagina volgt gaat uw accu een stuk langer mee.

Een Lithium-Ion batterij verliest gemiddeld ongeveer 20% per jaar. U kunt dit effect echter versterken of verzwakken. Het belangrijkste is namelijk de gemiddelde temperatuur waaraan u de batterij/accu blootstelt. Legt u uw batterij altijd op de kachel? Dan kan de accu al binnen twee jaar niet meer werken. Zelfs een gloednieuwe batterij heeft al wat energie verloren omdat deze al even uit de fabriek is. De batterij die u in de telefoonwinkel, computerwinkel of bij een webshop koopt heeft daardoor een capaciteit van gemiddeld 90-95%. Meer (Engelstalige) informatie over de levensduur van lithium-Ion batterij vindt u hier.

Is mijn accu defect of verouderd?

Op een gegeven moment is uw batterij verouderd. Hij neemt dan geen stroom meer op. Dit merkt u als uw apparaat slechts heel kort of helemaal niet meer werkt op uw telefoon, tablet of laptop.

Do’s and don’ts

Open uw accu of batterij nooit! Dit kan gevaarlijk zijn.

Bewaar uw batterij niet helemaal opgeladen.

Hitte is verreweg het slechtste voor een batterij. De batterij loopt in dat geval snel leeg en verouderd in een zeer rap tempo. Leg uw laptop of accu dan ook niet op de kachel of laat deze niet in de zon liggen. Uw laptop in de auto laten liggen in de volle zon is dan ook zeer schadelijk voor uw accu.

Te lang opladen is slecht. Zo is het niet goed om uw laptop of telefoon de gehele nacht aan de oplader te laten zitten.

Voorkom dat uw batterij volledig wordt ontladen. Laadt de batterij altijd op voordat deze geheel leeg is.

Gebruik uw batterij af en toe ook al heeft u deze eigenlijk niet nodig. Niets doen met uw batterij terwijl deze volledig opgeladen is, is slecht. Uw batterij of accu veroudert zo zeer snel.

Het weer heeft invloed op uw batterij. Stel de batterij/accu nooit bloot aan hitte, kou of regen. Dit kan mogelijk zelfs gevaarlijk zijn.

Gebruikt u uw batterij voor langere tijd niet? Berg uw powerbank dan op terwijl deze ongeveer 40 tot 60 procent vol is gaat deze langer mee. Laptop accu’s kunt u in dat geval het beste uit de laptop halen.

Aanbevolen producten:

BATTERIJ ASUS B21N1329 – 7.2V – 30WH – accu

HP HSTNN-UB6M 787089-541 Batterij 3130mAh/37Wh 11.4V

BATTERIJ HP ME03XL – 11.4V – 3130mAh/37Wh – accu

BATTERIJ ASUS A33-M9J – 11.1V – 4800mAh – accu

BATTERIJ DELL FR463 – 3.7V – 7WH – accu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *