8 tips waardoor de batterij van je smartphone langer meegaat

Smartphones worden ieder jaar sneller, krachtiger en imposanter. Al deze technologische innovaties en vernieuwingen kennen één belangrijke keerzijde: ze doen steeds vaker een groter beroep op de batterij van je toestel. Hoe zorg je ervoor dat je smartphone langer meegaat met een batterijlading? GSMinfo.nl geeft je in dit artikel 8 tips waardoor je het onderste uit de kan kunt halen.

gsm accu

Een mobiele telefoon wordt al lang niet meer gebruikt om enkel mee te bellen en sms’en. We kijken er onze favoriete series op, luisteren naar muziek, chatten met vrienden en collega’s, fotograferen er lustig op los, plaatsen status-updates op social media en reageren op die van anderen, lezen het laatste nieuws, surfen op internet, regelen onze bankzaken, zoeken naar de beste koopjes en ga zo maar door. Kortom, een mobiele telefoon is vandaag de dag een zeer veelzijdig en multifunctioneel apparaat, te vergelijken met een draagbare computer op zakformaat.

Door deze technologische revolutie stellen we steeds hogere eisen aan onze smartphone. Zo willen we altijd en overal het beste beeld en geluid. Fabrikanten springen vanzelfsprekend in op onze wensen en eisen. Zodoende krijgen telefoons hogeresolutieschermen. We kijken al lang niet meer vreemd op als een smartphone een display met een Quad HD- of 2K-resolutie heeft (1440 x 2560 pixels). LCD-schermen zien we nu nog veelvuldig voorbijkomen, maar het aandeel van dit schermtype zal in de toekomst verder worden teruggedrongen ten gunste van (AM)OLED-displays. Ook hebben steeds meer consumenten liever een toestel met groter scherm. Telefoons met een beelddiagonaal van 5,5 inch en groter zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. En vanzelfsprekend stellen we ook hogere eisen aan onze geluidservaring. Krachtigere speakers met software als B&O Play, BoomSound of Dolby Atmos, geavanceerde audio-instellingen of ingebouwde DAC worden zodoende steeds vaker op de markt gebracht.

Door deze nieuwe technologieën wordt er echter steeds meer gevergd van onze mobiele telefoons en een grotere aanslag gepleegd op de accu. De oplossing om dit probleem te lijf te gaan lijkt eenvoudig: plaats een sterkere krachtbron in smartphones. Dit is in technisch opzicht niet altijd mogelijk of wenselijk. Naast het feit dat onze telefoons steeds geavanceerder worden, zijn ze door de jaren heen ook een stuk slanker geworden. Dat is de verdienste van vernuftig design, maar ook van slimmer energiemanagement. Hierdoor is het mogelijk dat een toestel dunner en lichter is en minstens net zo lang meegaat met een gelijke of kleinere batterij onder de motorkap. Een krachtigere energiebron betekent dat we moeten genoegen moeten nemen met een forsere en zwaardere smartphone, en dat willen we uiteraard niet. Een stap voorwaarts doen is immers makkelijker dan een pas op de plaats maken.

Hoe zorgen we er dan voor dat onze smartphone de hele dag meegaat, ondanks dat het dagelijkse gebruik meer energie vreet? Daar zijn allerlei oplossingen voor te bedenken. GSMinfo.nl geeft je 8 tips waardoor je zonder problemen de eindstreep zou moeten halen met slechts één batterijlading.

1) Verander de scherminstellingen

Het scherm is één van de meest energieslurpende componenten van een smartphone, omdat deze voortdurend actief is als je je smartphone gebruikt (met uitzondering van muziek luisteren). Je scherm voortdurend op zwart houden is uiteraard geen optie, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de energievraag van het display aan banden te leggen.

Schroef om te beginnen de schermhelderheid terug. Een hoger helderheidsniveau is prettig als je veel buitenshuis bent, omdat de reflectie van het zonlicht beperkt wordt. Hoe hoger de helderheid, des te minder last je van weerkaatsing hebt. Zodoende kun je alles goed van het scherm aflezen. Tegelijkertijd vreet het wel veel energie. Door de schermhelderheid naar beneden bij te stellen, gaat de accu een stuk langer mee.

Heb je geen zin om hier constant naar om te kijken? De meeste smartphones kennen de optie ‘adaptieve helderheid’. Hiermee wordt het helderheidsniveau geoptimaliseerd en is afhankelijk van de lichtomstandigheden. Hoe meer licht er in je omgeving beschikbaar is, des te hoger de schermhelderheid is.

Daarnaast kun je ook iets doen aan de kleurenmodus. Vrijwel alle smartphonemakers bieden de mogelijkheid om controle uit te oefenen op de kleurweergave. Hoe feller en helderder de kleuren worden weergegeven, des te meer stroom dit kost. Als je aangeeft dat kleuren minder verzadigd moeten worden weergegeven, dan bespaar je daarmee flink wat energie.

Apple biedt iPhone- en iPad-gebruikers de mogelijkheid om minder fel licht uit te stralen. Dit doe je met Night Shift of Nachtmodus. Deze functie werd met de uitrol van iOS 9.3 geïntroduceerd en vind je onder Instellingen > Beeldscherm en helderheid. Hier kun je Nachtmodus automatisch laten in- en uitschakelen, of de werking aan bepaalde tijdstippen koppelen. Een andere handige toevoeging is dat je de kleurtemperatuur van het scherm zelf bepaalt. Bij een hoge kleurtemperatuur zie je een intensere gele gloed op het scherm dan bij een lagere kleurtemperatuur. Zo reduceer je de uitstoot van fel blauw licht.

Tot slot kun je aangeven na hoeveel tijd het scherm automatisch in de slaapstand springt. Hoe eerder dit is, des te minder energie het scherm verbruikt.

2) Schakel overbodige functies uit

Misschien is het je wel eens opgevallen: als je voor de eerste keer een smartphone opstart, dan zijn de meeste connectiviteitsopties standaard ingeschakeld. Denk dan aan zaken als WiFi, mobiele gegevens, Bluetooth, GPS en NFC. WiFi heb je nodig als je via je thuisnetwerk wilt internetten, mobiele gegevens als je op straat bent. Het is dus handig om deze opties ingeschakeld te houden.

Dat geldt echter niet vanzelfsprekend voor Bluetooth, GPS en NFC. Deze heb je alleen in specifieke omstandigheden nodig: Bluetooth als je bijvoorbeeld een wearable of draadloze speaker met je smartphone wilt verbinden, GPS of locatievoorzieningen om te navigeren en NFC voor mobiele betalingen of profielinstellingen te wijzen (onder meer als je in de auto stapt). Als geen van deze scenario’s ooit in jouw situatie voorkomen, dan doe je er verstandig aan om ze uit te schakelen. Overigens krijg je de opdracht of vraag voorgeschoteld of je ze niet wilt inschakelen als je ze onverhoopt toch ineens nodig hebt. In dat geval kun je ze altijd op dat moment activeren.

In het meest rigoureuze geval kun je de vliegtuigmodus inschakelen. Dan worden alle mobiele verbindingen verbroken. Keerzijde is dat je volledig onbereikbaar bent: je kunt niet gebeld worden of pushnotificaties ontvangen. Je batterij gaat zo een stuk langer mee en je geniet optimaal van je rust. Maar aangezien het een paardenmiddel is raden wij aan om hier slechts sporadisch gebruik van te maken, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in het buitenland.

3) Beperk het aantal achtergrondprocessen

Hoe meer applicaties er actief zijn, des te groter het beroep is dat je op de accu doet. Als je klaar bent met een app kun je deze beter volledig afsluiten, bijvoorbeeld met de Recent App Switcher of via het instellingenmenu.

Toch komt het onverhoopt wel eens voor dat bepaalde applicaties op de achtergrond actief blijven, ook al heb je ze niet opgestart. Dat is onder meer het geval bij Facebook, Twitter en WhatsApp. Als ze niet op de achtergrond draaien, kunnen ze geen statusupdates, tweets en berichten bezorgen.

Als je niet zit te wachten dat je voortdurend gestoord wordt door allerlei binnenkomende statusupdates en berichten, dan kun je het beste alle meldingen blokkeren. Bij Android-telefoons doe je dit door naar Instellingen > Apps te gaan en de betreffende applicatie te selecteren. Daar vind je de optie ‘Alles blokkeren’. Als je deze inschakelt krijg je alleen meldingen binnen als je de app daadwerkelijk opent. iPhone-gebruikers gaan achtereenvolgens naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond. Als je deze uitschakelt ontvang je van geen enkele app binnenkomende berichten. Je kunt er ook voor kiezen om dit voor een klein aantal apps ingeschakeld te houden.

4) Beperk het aantal widgets

Het is wijsheid om het aantal widgets op je hoofdscherm tot een minimum te beperken. Net als apps die op de achtergrond draaien verversen widgets zich regelmatig. Naarmate er meer widgets actief zijn op je smartphone, des te meer energie dit vreet van de accu. Een grote klok als widget is misschien handig en ziet er leuk uit, maar de tijd wordt eveneens boven in het scherm weergegeven. Daarmee is deze dus feitelijk overbodig. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor Weer-applicaties als Buienradar of Buienalarm. Op het moment dat je wilt weten of en wanneer het gaat regenen, kun je ook even de app openen en het uitzoeken.

5) Zorg dat je besturingssysteem en firmware up-to-date zijn

Of je nu een Android-telefoon of iPhone hebt, Google en Apple brengen regelmatig updates uit voor hun besturingssysteem. Dat doen ze niet om jou te pesten -updates slokken immers opslagruimte op- maar om verbeteringen door te voeren. Dit gebeurt in de vorm van een geheel nieuwe versie (Android 7.0 Nougat of iOS 10), maar soms ook als incrementele update of Maintenance Release (Android 7.0.x of iOS 10.x). Beide varianten introduceren meestal nieuwe functies en systeemoptimalisaties of dichten mogelijk kritieke beveiligingslekken. Het is dan ook aan te raden om dergelijke updates of patches op je smartphone te installeren.

Deze vlieger gaat ook op voor firmware-updates. Firmware is simpel gezegd de software van de hardwarecomponenten. Zo is iedere batterij van een chip voorzien die precies bijhoudt hoe het met het energieniveau is gesteld, maar ook bijvoorbeeld het juiste percentage weergeeft boven in het scherm. Ook hiervoor worden door de fabrikant regelmatig updates uitgebracht. In het geval van de batterij kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er een stuk minder energie verloren gaat als je telefoon niet gebruikt wordt, of sneller opgeladen wordt.

6) Benut energiebesparingsopties als Doze en STAMINA

Met de komst van Android 6.0 Marshmallow kwam Google met een nieuwe energiebesparingsmodus genaamd Doze. Hiermee introduceerde de zoekmachinegigant een nieuwe manier om je batterij te ontzien. Als je je smartphone een tijdje niet gebruikt, dan worden overbodige verbindingsmogelijkheden en netwerkactiviteiten de kop ingedrukt. De energieconsumptie van langdurig inactieve apps wordt eveneens teruggedrongen.

Bij Android 7.0 Nougat heeft Google Doze flink verbeterd. Voorheen werkte de energiebesparingsmodus alleen goed als je toestel langdurig stil lag op tafel. Bij de nieuwste Androidversie schakelt Doze zichzelf in op het moment dat je scherm op zwart springt. Het is niet langer nodig dat je telefoon stil op tafel ligt: ook als je je telefoon in je broekzak hebt zitten doet de vernieuwde Doze zijn werk.

Doze werkt zodra je Android Marshmallow of Nougat op je telefoon installeert. Je hoeft je geen zorgen te maken om instellingen of schakelaars die je moet omzetten. Doze werkt op het moment dat het moet werken.

Sony heeft zijn eigen energiebesparingsmodus: STAMINA. Dit vermindert het stroomverbruik door zaken als GPS en beeldverbetering te beperken. Ook achtergrondprocessen als automatische synchronisatie worden tot een minimum teruggebracht om energie te besparen. Met Ultra STAMINA-modus worden ook draadloze verbindingen als WiFi, mobiele gegevens en Bluetooth uitgeschakeld. Alleen apps als Contacten, Berichten, Camera en Calculator zijn dan beschikbaar.

Ook Apple kent biedt gebruikers de mogelijkheid om het energieverbruik aan banden te leggen. Hiervoor kun je vertrouwen op de energiebesparingsmodus. Hiermee verminder je tijdelijk het stroomverbruik van je iPhone. Als je deze optie inschakelt, worden taken als e-mailberichten ophalen, apps verversen op de achtergrond, Siri, WiFi-verbindingen en visuele effecten minder frequent uitgevoerd of zelfs helemaal uitgeschakeld. Als de statusbalk van de batterij-icoon geel is, weet je dat de energiebesparingsmodus is ingeschakeld. Deze optie vind je onder Instellingen > Batterij.

7) Zet je toestel een keer aan en uit

Af en toe je smartphone een keer helemaal uitschakelen en dan weer opstarten is goed om oude achtergrondprocessen te killen. Op deze manier ga je zeer grondig te werk en begin je in feite met een schone lei. Het is immers een kleine moeite en bovendien niet alleen goed voor de batterij: ook het besturingssysteem draait hierdoor weer soepel en als vanouds.

8) Overige besparingstips

Onder het mom ‘alle kleine beetjes helpen’ hebben we hieronder nog een aantal tips voor je op een rij gezet om het stroomverbruik nog verder aan banden te leggen.

  • Schakel de feedback uit voor het virtuele toetsenbord. Minder trillingen betekent een minder zware aanslag op de batterij.
  • Zet je geluidsprofiel op stil. Zo hoor en voel je niet langer als er berichten binnenkomen met geluidjes of trillingen.
  • Stap af van 4G- en 3G-netwerken als je alleen geïnteresseerd bent in het ophalen en lezen van je laatste e-mailberichten of sms’jes.
  • Luister muziek niet door de speakers, maar met een hoofdtelefoon of oordopjes. Niet alleen klinkt de audio dan over het algemeen een stuk beter, maar kost een stuk minder stroom.
  • Maak in het buitenland alleen gebruik van (openbare) WiFi-netwerken. Dit is niet alleen goed voor de accu, maar ook je portemonnee.

Aanbevolen producten:

BATTERIJ ASUS C11P1428 – 3.85V – 2400mAh – Smartphone batterij

BATTERIJ SAMSUNG T8220 – 3.8V – 8220mah – tablet pc accu

BATTERIJ LENOVO L11C2P32 – 3.7V – 6340mAh/2-Cells – tablet pc accu

BATTERIJ ASUS C21N1334 – 7.6V – 38WH – tablet pc accu

BATTERIJ ASUS C21N1347 – 7.5V – 37Wh – tablet pc accu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *