De specificaties van je computer controleren

Heb je een nieuw programma en je kunt niet wachten om het te gaan gebruiken? Kijk dan wel eerst even of je computer het wel aankan voor je het installeert. Als je computer niet voldoet aan de vereiste specificaties, dan kan het zijn dat het niet soepel, of helemaal niet draait. Zie stap 1 hieronder om te leren hoe je die informatie kunt vinden op je computer.

Windows

1.Open het venster System. Deze kun je bereiken via de Windows toets + Pause, of door rechts te klikken op Computer/My Computer en Properties (Eigenschappen) te selecteren. In Windows XP heet dit System Properties.

2.Zoek de specs van je systeem. Deze vind je in “System” of in “Computer” (Windows XP). Je ziet de volgende gegevens:

  • Processor – Dit is de snelheid van je CPU. Bijna alle processors zijn van Intel of AMD. Als je niet zeker weet wat een modelnummer inhoudt, zoek dan op internet voor meer informatie.
  • Memory (RAM) – Dit is de hoeveelheid geheugen die in je computer zit. Als je een 32-bits besturingssysteem hebt, dan kan dat niet meer dan 4 GB RAM aan, zelfs als je meer hebt geïnstalleerd.
  • Systeemtype – Dit vertelt je wat voor versie van Windows je draaiend hebt. Nieuwe versies geven ook aan of je een 32-bit (x86) of 64-bit (x64) processor hebt.

3.Controleer welke grafische kaart is geïnstalleerd. Klik op de link Device Manager in het venster System. Klap “Display adapters” uit. De geïnstalleerde grafische kaarten worden getoond.

4.Controleer hoeveel vrije ruimte er nog op de harde schijf is. Open Computer/My Computer/This PC. Nieuwere versies van Windows zullen een balk tonen met de hoeveelheid vrij beschikbare ruimte. Gebruik je Windows XP, klik dan met de rechtermuisknop op het station en selecteer Properties (Eigenschappen). De vrije ruimte wordt weergegeven als een cirkeldiagram.

Mac OS X

1.Klik op het Apple-menu. Selecteer “About This Mac”.

2.Klik op “More Info”. Dit opent venster met een overzicht van de specs van je Mac. Je krijgt de volgende informatie te zien:

  • Processor – Dit is de snelheid van je CPU. Bijna alle processors zijn van Intel. Als je niet zeker weet wat een modelnummer inhoudt, zoek dan op internet voor meer informatie..
  • Memory (RAM) – Dit is de hoeveelheid systeemgeheugen dat is geïnstalleerd. Hoe meer geheugen, hoe beter de computer in staat is om meerdere programma’s tegelijkertijd of zware software zoals Photoshop te kunnen draaien.
  • Graphics Card – Dit toont de geïnstalleerde grafische kaart, indien aanwezig. Zoek op internet op maker en het model om meer gegevens te vinden over de mogelijkheden van de grafische adapter.
  • Software version – Dit is de versie van OS X welke je gebruikt. Zowel de naam (Lion) als het versienummer (10.7) zal worden getoond.

3.Controleer op vrije ruimte op de harde schijf. Klik op het tabblad Storage bovenin het venster “About This Mac”. Al je harde schijven worden getoond, samen met de ruimte die in beslag wordt genomen en de vrije ruimte op de schijven

Linux

1.Open het venster met systeemspecs. De meeste moderne Linux distributies hebben een grafische interface waarmee je ook een overzicht kunt krijgen van je systeemspecificaties, op dezelfde manier als in Windows. Dit programma heet in Ubuntu de System Monitor. Hiermee krijg je een overzicht van:

  • Het besturingssysteem – Je besturingssysteem (Ubuntu) en het versienummer worden bovenin getoond.
  • Geheugen – Dit is de hoeveelheid RAM in je systeem. Meer RAM betekent dat je meerdere en zwaardere programma’s kunt draaien.
  • Processor – Dit is de geïnstalleerde CPU. Staan er meerdere processoren in de lijst, dan is elke vermelding een core van je processor. Kijk op internet voor meer gegevens over het model processor van jouw systeem.
  • Beschikbare ruimte – Dit is de vrije ruimte op de harde schijf.

2.Download een meer gespecialiseerd programma. Je kunt programma’s krijgen die veel meer details tonen over alle geïnstalleerde hardware op je systeem. Deze vind je meestal via de repository van je distro. Bijvoorbeeld, op Ubuntu kun je een programma installeren genaamd HardInfo.

3.Gebruik de terminal. Zoals met bijna alles in Linux, kun je de specs van je computer bekijken via de terminal. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en die zijn praktisch allemaal gelijk aan elkaar, onafhankelijk van de Linux distributie.

De map /proc/ bevat informatie over de setup van je systeem. Elk aspect van het systeem heeft een afzonderlijk bestand. Gebruik de code cat om de bestanden te bekijken die je nodig hebt. De nuttigste zijn:

cat /proc/cpuinfo – Hiermee wordt informatie getoond over je processor.

cat /proc/meminfo – Hiermee wordt informatie getoond over je RAM.

cat /proc/partitions – Dit toont informatie over de partities op je harde schijf.

Gebruik lshw voor het bekijken van de systeemspecificaties. Het kan zijn dat je het moet installeren voor je het kunt gebruiken. Om lshw te installeren, gebruik je het volgende commando: sudo apt-get install lshw. Start lshw met de code sudo lshw voor een volledige lijst van je hardware, of sudo lshw -short voor een verkorte lijst.

Aanbevolen producten:

AS10D51 AS10D75 Batterij – Koop Acer AS10D51 laptop batterij

asus 90-NG31B1000 batterij voor Asus Z81D Z81G Z81K Z81Ka Z81L Z8100D

ASUS A32-F9 11.1V 2400mah accu

ASUS A32-T14 batterij voor ASUS BENQ JOYBOOK R48 R47 R45 R46

ASUS A32N1331 batterij voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450