DIT BIEDEN DE TELEFOONS VAN DE TOEKOMST

Hoe lang gaat de batterij van een smartphone straks mee? Komen er nog telefoons met betere schermen op de markt? De markt voor smartphones staat geen seconde stil.

gsm accu

Nog betere schermen
Schermen van smartphones worden al steeds beter, maar de fabrikanten blijven nog steeds doorontwikkelen. In de nieuwe Samsung-toestellen wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van OLED-technologie. Deze technologie staat niet stil en wordt nog steeds verbeterd.

Hoe werkt OLED eigenlijk? Dat zit zo: het zwarte achtergrond is ook echt zwart. Het zijn geen gekleurde pixels die de batterij aanspreken. Door gebruik te maken van de naturel kleuren, bieden fabrikanten de mooiste kleuren met oneindig contrast en grote kijkhoeken.

Nu hebben smartphones vaak nog randen rond het scherm, de zogenaamde ‘bezels’. Het is goed denkbaar dat we deze in de toekomst niet meer zien. Samsung heeft bijvoorbeeld de bezels op de S8(+) verwijderd en de techniek ‘infinity screen’ genoemd. Volgens de laatste geruchten zou de nieuwe iPhone wel eens dezelfde techniek kunnen bieden.

Onverwoestbare, slimme batterijen
Zouden we niet allemaal willen dat de batterij nooit leeg gaat? Dat laden overbodig wordt? Zo ver is het nog niet, maar we komen langzamerhand wel een stapje dichterbij. Batterijen zijn echt al jaren niet verbeterd, maar nu lijkt er een ‘batterijenrevolutie’ aan te komen.

Onderzoekers van de Pohang Universiteit in Korea hebben verschillende materialen gecombineerd, waarmee ze een ‘superbatterij’ konden maken. De batterij wordt minder warm, waardoor deze langer mee kan gaan dan bijvoorbeeld een lithium-ion batterij, die nu vaak in smartphones zit. De onderzoekers hebben de batterij ook even in een drone gestopt en konden er een uur mee vliegen. Dat houdt in dat de accu in een smartphone tenminste twee dagen mee kan gaan.

Batterijen worden overigens ook een stukje slimmer. In plaats van lithium-ion zouden we straks wel eens over kunnen gaan op ‘lithium-air’. Daarbij wordt zuurstof gebruikt om de batterij op te laden. Een accu kan dan voor een vijfde van de prijs gemaakt worden, terwijl ze wel vijf keer zo lang meegaan. Onderzoekers van de Universiteit van Dallas verwachten dat ze over vijf tot tien jaar in productie gaan.

Glas dat nooit meer breekt?
Vroeger had je de Nokia 3310, een werkelijk onverwoestbare telefoon. Liet je deze vallen, dan was er niets aan de hand. Dat is tegenwoordig wel anders. Telefoons bestaan voor het grootste gedeelte uit glas. Grote kans dat de glasscherven in de rondte vliegen als je nu een telefoon laat vallen.

Gelukkig is er een oplossing voor gevonden: ‘metallic glass’. Dat is een nieuw soort glas, dat sterker is dan titanium, maar nog steeds behoorlijk meerekt. In plaats van dat het glas breekt als je je telefoon laat vallen, stuitert je telefoon.

Het idee van metallic glass is dat er een combinatie is tussen piepkleine kristalletjes, metaal, ijzer en glas. Waarom het precies zo goed werkt, snappen onderzoekers zelf ook niet zo goed, maar het is duidelijk dat het werkt. Jammer genoeg is het glas niet helder genoeg om daadwerkelijk op een telefoon te gebruiken, maar wie weet.. Over tien jaar?

Een telefoon die echt tegen water kan
Steeds meer fabrikanten van smartphones adverteren dat de toestellen die ze maken ‘waterproof’ zijn. Eigenlijk zijn ze dat niet echt, want als je ze onder water houdt, gaan ze nog steeds stuk.

Het probleem is dat een telefoon veel verschillende ingangen heeft. Denk maar aan de poort voor het laden, het inschuiven van een SD-kaart of het aansluiten van een koptelefoon. Voordat er een telefoon is die echt tegen water kan, moeten al deze poorten afgesloten worden. De kans is groot dat fabrikanten dat gaan doen, door middel van onzichtbare coating. Onzichtbare coating heeft ook een ander voordeel; het werkt ook tegen krassen en vingervlekken.

Flexibele schermen
Misschien past in de toekomst je smartphone wel in iedere broekzak. Je rolt ‘m dan gewoon op. Voor nu klinkt het misschien ongelooflijk, maar opvouwbare schermen zijn dichterbij dan je denkt.

Dankzij vernieuwde OLED-technologie wordt het mogelijk om schermen te vouwen en te ontvouwen. Dat allemaal omdat er geen randen meer nodig zijn. Dat OLED is een ontzettend handige techniek, want fabrikanten kunnen daardoor nog een stapje verder gaan. Klanten zouden in de toekomst zelf het formaat van hun smartphone kunnen bepalen. Het wordt dan best mogelijk dat je je smartphone op dezelfde manier als een wearable om je arm kunt dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *