het opvolgen van onze tips om de smartphone snel te houden

Begint jouw smartphone ook traag te worden? Je zou natuurlijk kunnen kijken naar een ander toestel, maar waarschijnlijk is de goedkope oplossing aantrekkelijker: het opvolgen van onze tips om de smartphone snel te houden.

gsm accu

Waarom is mijn telefoon langzaam?
Voordat we aan een schoonmaakactie beginnen, is het misschien goed om te weten waarom een smartphone traag wordt. In principe kun je stellen: “hoe langer je de telefoon gebruikt, hoe trager deze wordt.” Dat komt doordat je steeds meer bestanden op de telefoon verzamelt. Daarbij kun je denken aan apps, foto’s en app- en browsergeschiedenis.

Als het opslaggeheugen vol begint te raken, duurt het langer om acties uit te voeren. De meeste smartphonegebruikers downloaden en updaten heel veel. Daardoor zijn processen langer actief. Er is dan minder werkgeheugen beschikbaar voor handelingen. Daarnaast kost het ook energie, waardoor de batterij sneller leeg is.

Ik heb een trage Android, wat nu?
iPhone-gebruikers houden ervan als Android-gebruikers klagen dat hun toestel traag is. Wij niet. Daarom zijn we op zoek gegaan naar tips om de Android weer snel te maken. De snelste truc is het opnieuw opstarten van de telefoon. Je begint dan als het ware helemaal opnieuw.

Vaak zijn er apps actief, maar zie je ze niet. Ze werken op de achtergrond, maar belasten de telefoon wel. Door het toestel opnieuw op te starten gaan deze apps helemaal uit.

Een andere optie is het uitzetten van synchronisatie. Bij synchronisatie worden de nieuwste gegevens opgehaald. Apps updaten namelijk de hele tijd. Net op het moment dat jij iets met het toestel wilt doen, begint de synchronisatie van bijvoorbeeld Facebook, de e-mail of Twitter. Je kunt dit uitzetten door naar de instellingen te gaan, op ‘gegevensgebruik’ te tikken en voor ‘op achtergrond synchroniseren’ te kiezen. Je ziet dan welke apps allemaal geactiveerd staan. Op die manier valt synchronisatie per app uit te schakelen.

Op een computer kent iedereen ‘Control – Alt – Delete’. Je krijgt dan de taakbeheer te zien. Dat heeft Android ook. Dat is hier zelfs een vaste knop. Meestal wordt het weergegeven door een vierkantje op het toestel. Door er op te drukken, zie je welke apps openstaan. Het is dan heel eenvoudig om applicaties te sluiten. En de knop ‘ALLES SLUITEN’ is extra handig, want deze sluit inderdaad alle apps tegelijk af.

Tip : Handmatig opschonen

Uiteraard kun je Android ook handmatig opschonen, zodat je hiervoor geen hulpmiddelen nodig hebt. Wel is dat iets meer werk. Navigeer naar Instellingen / Opslag en open het interne geheugen of de sd-kaart. Je ziet hoeveel opslagcapaciteit apps, afbeeldingen, video’s, audiobestanden en overige data in beslag nemen. Tik op een onderdeel om bepaalde gegevens te verwijderen, bijvoorbeeld Apps. De grootste ruimtevreters staan bovenaan. Je wist bijvoorbeeld alle gegevens van Facebook, al ben je dan wel alle accountgegevens kwijt. Verder kun je het cachegeheugen van diverse onderdelen wissen.

Ik heb een trage iPhone, wat nu?
Last van een trage iPhone? Daar staan iPhones niet om bekend, maar toch is het een feit. Na een jaar wordt het toestel zelfs bijzonder traag. Dat komt niet doordat er te weinig geheugen beschikbaar is, maar door het besturingssysteem iOS.

Het is een goed idee om data van apps te verwijderen. Facebook, Twitter en WhatsApp vullen bijvoorbeeld de telefoon ongemerkt met een hele geschiedenis aan berichten en foto’s die allang zijn bekeken. Die komen in de zogenaamde cache. Daardoor gaat het laden sneller, maar de telefoon zelf wordt trager. Om de cache te legen kun je het best de app helemaal verwijderen en dan weer opnieuw installeren. Natuurlijk is het slim om wel een backup te maken van foto’s en chatgeschiedenis. Bij WhatsApp is dat heel belangrijk.

Misschien klinkt het gek, maar de telefoon wordt ook sneller als je het besturingssysteem updatet. Op één of andere manier wordt iOS altijd trager als er een nieuwe update klaar staat. Ga naar de instellingen, tik op ‘Algemeen’ en ga naar ‘Software-update’. Installeer updates meteen, want het maakt de telefoon niet alleen een stuk sneller, maar ook een stuk veiliger. Denk er wel om dat de telefoon aan de later zit en Wi-Fi is ingeschakeld. Updaten op 3G of 4G is nogal een aanslag op de databundel.

Net als bij Android synchroniseert de iPhone ook de hele tijd. Ga naar de instellingen, kies voor ‘Algemeen’ en zet ‘Vers apps op achtergrond’ uit om dat te voorkomen. Je kunt in de instellingen ook de updates voor bepaalde apps uitzetten. Dat maakt de iPhone ook een stuk sneller.

Handige apps
Tot slot nog een paar handige apps: Memory Booster, Clean Master en Gallery Doctor. De namen verraden al een beetje wat ze doen, maar we zetten ze toch nog even op een rijtje.

Memory Booster voorkomt onnodig werk voor de telefoon. Met een druk op de knop is het werkgeheugen opgeruimd. Bij het opstarten van de app checkt de applicatie meteen welke apps open staan. Door op ‘Optimize’ te drukken worden nutteloze apps afgesloten en wordt het werkgeheugen geoptimaliseerd.

Clean Master ruimt ook een hoop rommel op. Dankzij deze app weten gebruikers meteen hoeveel opslagruimte nog beschikbaar is. Het verwijdert ook meteen rommel van advertenties, oude versies van apps en overbodige data van apps.

Gallery Doctor is een dokter voor je gallerij. Het verwijdert dubbele foto’s, want dat is zonde van de ruimte. De app maakt eerst een selectie en geeft deze weer. De gebruiker bepaalt dus zelf of hij of zij een foto echt weg wil gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *