die je nog niet wist over de iphone

De meeste iPhone-gebruikers willen nooit meer een ander toestel. Logisch, want het is een prachtig apparaat. Maar haal je eigenlijk wel alles uit je iPhone wat erin zit? En wat weet je eigenlijk over deze smartphone

1.De iPhone is tien jaar oud
Je gelooft het misschien niet, maar de iPhone wordt in januari 2017 10 jaar oud. Op 9 januari 2007 kondigde Steve Jobs namelijk het eerste toestel aan. Het toestel werd de ‘iPhone 2G’ genoemd en werd aangekondigd op de MacWorld Conference & Expo in Amerika.

Jobs kon de toekomst voorspellen. Hij begon zijn aankondiging namelijk met de woorden: “Ik ga een revolutionair product presenteren, een product dat alles zal gaan veranderen!” Dat klopte, want met de komst van de iPhone veranderde de hele markt voor mobiele toestellen. Denk maar aan de irritante ringtone van Nokia. De iPhone bood als eerste telefoon ringtones met muziek van hoge kwaliteit.

2.Siri weet welke muziek er speelt
Snel opzoeken welk nummer je nu hoort? Dat deed je vroeger met Shazam of Soundhound, maar dat is nu niet meer nodig. Al sinds iOS 8 is Shazam namelijk een geïntegreerde functie op de iPhone. Siri weet nu precies naar welk liedje je aan het luisteren bent.

Dat doe je door de homeknop vast te houden en dan aan Siri te vragen: “Siri, welk nummer is aan het spelen?” Siri zal antwoorden met ‘Dit heb ik volgens mij gehoord’, met daaronder een link naar het nummer dat herkend is. Je kunt deze dan direct vanuit iTunes kopen, zodat je het nummer zo vaak kunt beluisteren als je zelf wil.

3.Wachtwoord zoals je het kent
De meeste gebruikers hebben een codeslot op hun iPhone. Vaak is dat een vier- of zes cijferige code, bestaand uit alleen nummers. Wat maar weinig gebruikers weten, is dat je ook gewoon een wachtwoord kunt instellen zoals je deze kent.

Je kunt een wachtwoord gebruiken als je de instellingen van het toestel aanpast. Ga naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Algemeen’ en klik op ‘Codeslot’. Schakel de ‘Eenvoudige code’ uit en kies voor ‘Zet code aan’. In plaats van een code bestaand uit cijfers, kun je nu tekst typen. Het codeslot is nu vervangen door een wachtwoord. Als het scherm uit is geweest en weer wordt ingeschakeld, moet de gebruiker nu een wachtwoord typen. Zo is de smartphone nog beter beveiligd!

4.Waterpas
Op iedere iPhone zit een kompas. Dit kompas is alleen veel meer dan alleen een kompas. Sinds een tijdje werkt het namelijk ook als waterpas. Door de app te openen en naar links te schuiven, wordt de waterpas geactiveerd.

Met het activeren van de waterpas is het mogelijk de telefoon te gebruiken als ouderwetse waterpas. De app meet namelijk precies het aantal graden. Heel handig om foto’s op te hangen, of te kijken of het laminaat wel recht komt te liggen in de nieuwe woonkamer.

5.Swipen in de calculator
Ben je druk aan het rekenen in de calculator, maak je een typfout. Meestal beginnen we dan weer helemaal opnieuw met rekenen. Dat komt doordat we nog niet gewend zijn aan het swipen in de calculator van iOS. Door naar links over het laatste getal te swipen kun je iedere keer het laatste getal weghalen.

Vergelijk het handgebaar met het indrukken van de ‘backspace’ toets op een toetsenbord. De swipe-functie bestaat al een tijdje, maar heel weinig iPhone-eigenaren gebruiken de functie. Handig, maar probeer het op ‘C’ drukken maar eens af te leren.

6.Snel foto’s nemen en versturen
Snel een foto nemen? Je hoeft de telefoon niet meer op een onhandige manier vast te houden. Door in de camera-app op de ‘hoger-volume’knop te drukken, wordt er een foto gemaakt. Datzelfde werkt ook met de +-knop op oordopjes van Apple. Handig, want zo komt het nooit meer voor dat je met je hand voor de lens zit, omdat de telefoon met twee handen vast gehouden moet worden. Nog een bijkomend voordeel: selfies maken wordt er een stuk leuker van!

Zijn de foto’s eenmaal klaar, dan kunnen ze direct worden verstuurd met bijvoorbeeld iMessage of e-mail. Kies een foto uit de fotorol en klik op het ‘delen’-icoontje linksonder. Daar heb je ook de mogelijkheid nog meer foto’s te selecteren. Op die manier kun je een flink aantal foto’s tegelijk sturen.

7.Typetips
Reageer nog sneller op berichten met deze typetips. Waarschijnlijk heb je nog nooit met je iPhone geschud, maar je zou het eens moeten proberen. Door te schudden met de iPhone is het namelijk mogelijk om iets ongedaan te maken. Wie nog een keer met zijn of haar smartphone schudt, maakt het ongedaan maken ongedaan. Het is dus volstrekt onnodig om de deletetoets tienduizend keer in te drukken. Over die knop gesproken: als je de knop vasthoudt, verwijdert de iPhone hele zinnen.

Punten en komma’s zijn voor veel mensen moeilijk te vinden op een iPhone. Jammer, want daar worden teksten onleesbaar van. Voor de mensen die nooit punten en komma’s gebruiken: door twee keer op de spatiebalk te tappen verschijnt er automatisch een punt. Komma nodig? Dan houd je de 123-toets even vast en veeg je naar het leesteken van jouw keuze.

Zit je in de trein, moet je snel uitstappen, krijg je een berichtje. Natuurlijk heb je helemaal geen tijd om er op te antwoorden. Gelukkig kan dat tegenwoordig met drie letters. Op de Apple iPhone zit namelijk een ondersteuning voor ‘trefwoorden’. Door naar ‘Instellingen’ te gaan en dan bij ‘Algemeen’ door te klikken naar ‘Toetsenbord’ en dan voor ‘Trefwoorden’ te kiezen, kan de gebruiker afkortingen programmeren. Het is mogelijk bijvoorbeeld: “ibo” als keuzewoord programmeren. De zin: “Ik ben onderweg.” komt dan automatisch te voorschijn na het intypen van ‘ibo’.

8.Sneller opladen
Waarom gaat een iPhone sneller leeg dan dat deze oplaadt? Het blijft een mysterie. Maar gelukkig kun je het oplaadproces een beetje helpen. Ter vergelijking: na 15 minuten niets doen met de stekker in het stopcontact, is de iPhone voor ongeveer 30 procent meer opgeladen. Maar als je de telefoon in vliegtuigmodus zet, zal dat ongeveer 60 procent zijn.

Een iPhone is heel eenvoudig in vliegtuigmodus te zetten. Swipe met je duim van onder naar boven. Er komt dan een menu te voorschijn. Klik op het vliegtuigje. Vliegtuigmodus  wordt dan geactiveerd. Steek nu de lader van de iPhone in het oplaad-slot en steek de stekker in het stopcontact. Binnen 15 minuten laadt de iPhone twee keer zo snel op! Meer batterijtips lees je hier.

9.Eigen triltonen
Zit je op een belangrijke bijeenkomst en gebeurt er iets op de iPhone? Er is een snelle manier om altijd te weten wat er gebeurt. Het is mogelijk om iedere actie een zelf gecomponeerde triltoon toe te wijzen. Op die manier weet je altijd of iemand belt, of er een nieuwe e-mail binnenkomt, of dat je een sms ontvangt.

Zelf een triltoon componeren? Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Geluiden’. Kies vervolgens voor welke actie je een triltoon wilt maken. Kies daarna voor ‘Trillen’ en tik op ‘Maak nieuwe trilling’. Door op het scherm te tikken, trilt de iPhone. Deze onthoudt het patroon. Je kunt het patroon dan een naam geven en toewijzen aan een gebeurtenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *