Verbruikt GPS data?

telefoons & tech

Er zijn mensen die beweren dat GPS op je smartphone data verbruikt. Klopt dat? We vertellen je meer over de GPS-functie op je smartphone en geven antwoord op de vraag of GPS nu wél of juist geen data verbruikt.

Er zijn 2 soorten GPS op je smartphone

GPS staat voor Global Positioning System. GPS op je smartphone bestaat uit twee onderdelen: GPS en Assisted-GPS (A-GPS). GPS bepaalt met de hulp van satellieten de locatie van je smartphone. A-GPS maakt gebruik van telefonie-en datanetwerken, zoals wifi en 3G/4G, om jouw locatie te bepalen. Telefonie- en datanetwerken zijn iets minder nauwkeurig, maar wel sneller.
In apps met locatiebepaling worden vaak beide systemen gecombineerd. Het telefonie- en datanetwerk wordt gebruikt om snel de locatie te bepalen en vervolgens wordt GPS dan weer gebruikt om jouw plaats nauwkeurig te bepalen.

GPS en AGPS

Verbruikt GPS data?

GPS verbruikt geen data. Het GPS-systeem in je smartphone is hetzelfde systeem als dat van het gemiddelde navigatietoestel in een auto. Deze navigatietoestellen beschikken niet over telefoon- of datanetwerken en toch kunnen zij jouw positie bepalen.

GPS verbruikt geen data. Het GPS-systeem in je smartphone is hetzelfde systeem als dat van het gemiddelde navigatietoestel in een auto. Deze navigatietoestellen beschikken niet over telefoon- of datanetwerken en toch kunnen zij jouw positie bepalen.

Waarom zeggen mensen dat GPS wél data verbruikt?

Dit misverstand wordt veroorzaakt door de combinatie van de twee systemen op je smartphone. A-GPS en GPS wordt vaak als hetzelfde aangezien. Daarnaast gebruiken veel navigatie-apps óók data en werken in sommige gevallen niet zonder  internetverbinding. Dit wekt de indruk dat de GPS-functie alleen online werkt.

Hoe verminder ik het gebruik van A-GPS (GPS met dataverbruik) ?

Er zijn meerdere opties om alleen gebruik te maken van GPS (en niet A-GPS). Hieronder worden de opties kort toegelicht:

1.    Zet locatievoorzieningen uit

Apps en websites waar ‘locatievoorzieningen’ zijn ingeschakeld, kunnen gebruik maken van A-GPS om een locatie bij benadering aan te geven. Denk hier bijvoorbeeld aan de incheckfunctie op Facebook of apps zoals Marktplaats, waar via A-GPS gezocht wordt naar contacten in de buurt. De locatievoorzieningen zet je uit om geen data te verbruiken.

2. Kaarten downloaden op je smartphone

Er zijn locatie-apps die gratis en offline te gebruiken zijn. De beste navigatie-apps bespreken we . Op deze manier navigeer je makkelijk en kosteloos in het buitenland. Google Maps is één van deze apps. Google Maps maakt het mogelijk om kaarten te downloaden voor offline gebruik. De afbeelding hieronder laat zien hoe je kaarten opslaat op Google Maps voor iOS en Android. Een andere mogelijkheid om zonder A-GPS te navigeren is om apps te downloaden zoals  en CoPilot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *