Samsung Galaxy S9 Exynos vs Snapdragon: en de winnaar is

De Samsung Galaxy S9 wordt in Europa met de door Samsung gemaakte Exynos-chip geleverd. In de Verenigde Staten is dit de Snapdragon 845. Nu zijn beide toestellen aan een snelheidstest onderworpen, en er is een duidelijke winnaar…

Snapdragon vs Exynos

Het is sinds de Samsung Galaxy S7 al het geval: de Europese versie die wij kunnen kopen heeft de Exynos-chip die door Samsung wordt gemaakt, terwijl in de Verenigde Staten een Qualcomm Snapdragon-chip wordt gebruikt. Er is altijd veel debat over welke chip nou de betere is en altijd voelen mensen de neiging om het toestel te verkrijgen die de betere is.

Bovenstaande situatie is dit jaar niet veranderd. De Galaxy S9 wordt met de nieuwe Exynos 9810 geleverd en de S9 in de Verenigde Staten met de Snapdragon 845. Beide chip zijn onderhuids hetzelfde maar hebben in de uitvoering toch wat verschillen. Zo is het ontwerp van de CPU en GPU verschillend. Wel zijn ze op hetzelfde procédé gemaakt, namelijk 10-nm, en hebben ze allebei 8 cores. Reden genoeg om te kijken of er verschil zit in de prestaties van beide toestellen in een heuse speed-test.

Het YouTube-kanaal PhoneBuff staat bekend om zijn snelheids- en val-testen. In de snelheidstesten worden er een aantal apps opgestart zoals de camera, agenda, Facebook, Snapchat, Netflix maar ook games als Subway Surfer, Bullet Force. Ook wordt er een video geëxporteerd om de snelheid van het geheugen mee te laten rekenen. Het openen van apps is de eerste ronde.

In de tweede ronde is het de vraag of de smartphones alle apps in hun werkgeheugen hebben gehouden. Dit is vooral bij iOS-apparaten vaker niet dan wel het geval. Het eindresultaat is welke smartphone beide rondes in de minste tijd weet te voltooien. Het filmpje met de test kan je hierboven zien, en de resultaten spreken voor zich.

De Exynos deed 1.38 minuut over de eerste ronde, terwijl de Snapdragon deze klus in 1.27 seconden klaarde. In de tweede ronde was er weinig verschil en hielden beide toestellen alle apps in hun werkgeheugen. De eindtijd van de Exynos is uiteindelijk 2.06 minuut terwijl de Snapdragon in 1.53 klaar is. De test is meerdere keren uitgevoerd maar de resultaten bleven hetzelfde.

Hiermee is de Snapdragon dus aanzienlijk sneller dan de Exynos. Dit is een enigszins verrassend resultaat aangezien vorig jaar beide toestellen ongeveer gelijk presteerden en het jaar daarvoor de Exynos-chip zelfs beter was. Dit jaar zijn de rollen dus omgedraaid. De oorzaak van het verschil is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen liggen aan software-optimalisaties die de Exynos hinderen. Eerder bleek ook al dat de Exynos-chip niet goed presteerde op benchmarks. Zou er dan toch meer aan de hand zijn?

LENOVO L12L4A02 4INR19/66 Batterij 32WH 14.4V

Microsoft 1513 24W Laptop-oplader

Dell 312-1163 HCJWT T54FJ Batterij 97WH 11.1V

Panasonic CF-VZSU66U Batterij 43Wh 7.4V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij