“De smartwatch is maar niets”

PC Magazine sprak met Raj Talluri, baas van Qualcomms IoT-afdeling, over de mogelijkheden en de toekomst van draagbare gadgets.

Zeg je draagbare elektronica, dan zeg je Qualcomm. De chipmaker uit de VS maakt niet alleen de chips die het merendeel van de smartphones aandrijft, maar staat ook in voor de elektronica achter het gros van de slimme horloges. Aan het hoofd van de afdeling die de lichte Snapdragon-chips produceert, staat Raj Talluri. Het valt ons op dat de smartwatch maar niet doorbreekt en verschillende fabrikanten het product zelfs voor onbepaalde tijd opgeven. Naar aanleiding van die vaststelling klampten we op CES in Las Vegas Talluri aan met vraag om tekst en uitleg.

PC Magazine: Heeft de smartwacht nog een toekomst?

Raj Talluri: “Absoluut, maar misschien niet in zijn huidige vorm. Het internet der dingen is veel meer dan slimme horloges alleen. In mijn functie zie ik heel wat gadgets met een brein de revue passeren en heb ik een goede indruk van wat komen gaat. Ik zie immers wat er in de pijplijn zit voor dat aan het grote publiek wordt meegedeeld. De meeste slimme producten volgen hetzelfde patroon. Aanvankelijk is het enthousiasme heel groot en verwacht iedereen enorm veel van de vernieuwing. Fabrikanten springen daar met volle overgave op maar dat enthousiasme blijft nooit duren. Na een tijdje gaat het stof altijd liggen. De hype sterft, maar de ganse industrie heeft ervaring opgedaan en kan aan de slag met echt nuttige gadgets. Volgens mij zit de smartwatch in die fase. De hype is voorbij en de tijd van rustige maar grondige ontwikkeling van echt interessante wearables is aangebroken.”

PC Mag: Wat moeten we verstaan onder dergelijke interessante wearables? Gaat het om de klassieke smartwacht maar dan beter, of iets helemaal anders?

Talluri: “De smartwatch in zijn huidige vorm is maar niets. Aanvankelijk zagen we de slimme wearable allemaal als een verlengde van onze smartphone. Mensen wilden een slim en dun horloge dat ook nog eens een batterij had en in essentie alles kon doen dat hun smartphone ook kon. Fabrikanten probeerden daarop in te spelen. In de praktijk kan je echter geen smartphone in het formaat van een horloge proppen en bovendien een lange autonomie verwachten. Bovendien is het niet nuttig. Zowel de industrie als de mensen hebben tijd nodig om te leren wat kan, wat niet realistisch is en bovenal wat nuttig is. Ik denk dat wearables net als juwelen unieker moeten worden. Niet iedereen wil immers hetzelfde.”

PC Mag: Uniekere gadgets, daarbij moeten we aan meer denken dan alleen het design van een smartwatch?

Talluri: “Absoluut. Ik denk dat we in de toekomst veel specifiekere toestellen zullen zien, met slechts enkele functies die aansluiten bij wat een bepaald doelpubliek wil. Sommige mensen willen misschien een armband die enkel hun hartslag meet, terwijl anderen een mooi horloge willen dat enkel een indicatie moet geven wanneer er meldingen op de smartphone zijn. Ik denk dat de slimme wearables van morgen meer gaan lijken op klassieke juwelen die een beperkte slimme functionaliteit krijgen, afgestemd op de specifieke wensen van een doelgroep. Een slim horloge dat tegelijkertijd fitnesstracker is, maar alleen data doorstuurt via Bluetooth en geen eigen display heeft, zal bovendien automatisch een veel betere autonomie hebben.

Terzelfdertijd denk ik dat er wel een publiek blijft bestaan dat een smartwatch wil die alles kan. Voor die toestellen is er in de nabije toekomst nog een significante marge voor verbetering. Ik mag niets verklappen, maar zowel voor de autonomie als het formaat staat er innovatie op til.”

PC Mag: Welke rol speelt Qualcomm bij die innovatie? Volgt het bedrijf de vraag van de markt, of drijft Qualcomm de ontwikkeling van nieuwe producten door zelf chips op de markt te zetten voor daar vraag naar is.

Talluri: “De eerste krachtige IoT-gadgets zijn ontstaan voor we daar specifieke SoC’s voor verkochten. De lichte processors die we op dat moment uitbrachten voor budgetsmartphones leenden zich al voor het gebruik en gadgets en wearables en fabrikanten gingen er mee aan de slag. Intussen ontwikkelen we chips specifiek voor wearables maar die stap hebben we pas gezet wanneer het voor ons duidelijk was dat er een markt bestond. De ontwikkeling van een nieuwe SoC is duur en we willen zeker zijn van de vraag voor we er op focussen.

Dat betekent dat er nog heel wat ruimte is voor optimalisatie. Onze wearables-chips zijn afstammelingen van onze mobiele chips. In de komende jaren zullen we de SoC’s veel beter toespitsen op gebruik in draagbare elektronica. Dat betekent niet dat we krachtigere chips willen ontwikkelen maar eerder dat we mikken op kleinere en zuinigere SoC’s.”

PC Mag: Zuiniger, dan denken we aan het 10 nm-bakproces. Qualcomm kaapte een primeur weg door met de Snapdragon 835 ’s werelds eerste 10 nm-chip te bakken. Is zo’n verkleining ook aan de orde voor IoT-SoC’s?

Talluri: “Niet noodzakelijk. Het bakproces is één aspect van een totaalverhaal. Chips met een kleiner proces bakken is duurder en dat is niet altijd beter. Voor een premiumtelefoon is de meerprijs van een duurdere SoC te rechtvaardigen, bij een smartwatch ligt dat moeilijker. Het is erg belangrijk dat de gadgets betaalbaar blijven. Bovendien hebben we de limiet van wat we met de architectuur kunnen veranderen nog lang niet bereikt. Ook op 14 nm zijn er nog heel wat factoren die we kunnen verbeteren om knappere wearables mogelijk te maken met onze chips.”

PC Mag: Tot nu toe hebben we het enkel over wearables gehad, maar IoT is veel breder dan dat. We horen veel over projecten zoals slimme wagens en slimme steden. 5G, het mobiele internet gemaakt met het internet der dingen in het achterhoofd, blijft natuurlijk nog enkele jaren uit. Zijn die projecten dan niet voorbarig?

Talluri: “5G is slechts een klein deel van het verhaal. Voor een bedrijf als Qualcomm is de modem in een chip natuurlijk een belangrijk onderdeel maar mobiele connectiviteit is bijlange niet essentieel voor de uitrol van het internet der dingen. Vooraleerst kan je al heel wat bereiken met de verbindingsmogelijkheden van vandaag. Denk niet alleen aan 4G, 3G en Edge maar ook aan wifi en Bluetooth. Verder zien we een trend waarbij Edge Computing belangrijker wordt. Niet alle data vergaard door sensoren in slimme toestellen gaat meteen naar de cloud. Door initiële bewerkingen aan de rand uit te voeren en alleen de nodige data via het internet naar de cloud te sturen los je heel wat problemen met latency op. Bovendien omzeil je zo privacyproblemen. Het is perfect mogelijk om verbonden infrastructuur uit te rollen met de connectiviteit die vandaag beschikbaar is.”

PC Mag: Toch zien we, zeker in eigen land, weinig van pakweg de slimme stad. Na tal van aankondigingen en projecten lijken steden niet slimmer dan vroeger. Hoe komt dat dan?

Talluri: “Ik geloof niet dat je een stad plots slim kan maken. De slimme stad zal stapsgewijs tot stand komen. Zo zag ik in mijn stad dat de parkeerautomaten plots allemaal uitgerust waren met modems, zie je zonnepanelen die op een slimme manier verbonden zijn aan het netwerk en bijvoorbeeld straatlampen kunnen aansturen… Allemaal zijn het kleine verwezenlijkingen die los van elkaar lijken te staan. De evolutie gaat traag, maar op een dag zal je merken dat al die projecten samen je stad tot een slimme stad hebben gemaakt.”

PC Mag: Zowel wat het IoT in de straat betreft, als de wearables om onze arm, ziet de toekomst er dus best goed uit?

Talluri: Zeker en vast. Er is nog heel veel marge voor verbetering langs onze kant. Je zal in de nabije toekomst echt gespecialiseerde chips zien verschijnen. Voor wearables is de hype gaan liggen en dat is een goede zaak. Andere slimme infrastructuur verschijnt langzaam maar zeker, en zo hoort het ook.

Toshiba PA5157U-1BRS Batterij 4160mah/50WH 11.4V

Toshiba PABAS213 Batterij 4400mAh/48wh 10.8V

Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

ASUS C21N1334 Batterij 38WH 7.6V

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader