Zelf intern geheugen uitbreiden

In de jaren tachtig deed Bill Gates de beroemde uitspraak: 640KB intern geheugen is ruim voldoende voor een Personal Computer bij gebruik onder normale omstandigheden.

Inmiddels is deze bewering ruimschoots achterhaald. Intern geheugen tot een grootte van 4 gigabyte is tegenwoordig geen uitzondering meer. Maar wanneer wordt het intern geheugen, ofwel het werkgeheugen van de computer, uitbreiden noodzakelijk?

Voordelen meer intern geheugen

Intern geheugen is een belangrijk onderdeel van de computer. Wanneer de processor gegevens nodig heeft, zorgt de harde schijf dat deze beschikbaar komen door ze in het werkgeheugen te laden.

De reden hiervoor is: dat de processor vele malen sneller gegevens kan lezen en schrijven naar het geheugen dan naar de harde schijf. Hoe meer gegevens er gelijktijdig in het geheugen geladen kunnen worden, zonder dat een deel eerst weer naar de harde schijf geschreven moet worden, hoe sneller de verwerking van de gegevens geschiedt.

Intern geheugen uitbreiden is dan ook een van de voordeligste manieren om de prestaties van uw computer te laten toenemen. Door het toevoegen van intern geheugen:

  • zullen Programma’s beter cq sneller draaien
  • zal het opstarten van programma’s sneller verlopen
  • kunt u meer programma’s tegelijkertijd gebruiken
  • zal de snelheid van de computer in zijn geheel toenemen
  • zal de harde schijf minder vaak aangesproken worden, waardoor deze langer meegaat

Wanneer is intern geheugen uitbreiden noodzakelijk?

Simpel kan worden gesteld dat wanneer een Windows XP computer 256 MB intern geheugen of minder heeft, het geheugen uitgebreid moet worden. Om comfortabel met Windows XP te kunnen werken is 512 MB geheugen geen overbodige luxe.

De hoeveelheid geheugen die daadwerkelijk nodig is in een computer hangt voor een groot deel af van de programma’s die u gebruikt en of u ze gelijktijdig gebruikt.

Om te controleren of uw computer beschikt over voldoende geheugen kunt u de volgende test doen. Gebruik uw computer een aantal dagen zonder hem tussendoor uit te zetten of opnieuw op te starten.

Na deze periode start u Taakbeheer door de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Delete te drukken. In Taakbeheer kiest u vervolgens het tabblad Prestaties. Zie onderstaand figuur.

Wanneer de rood omcirkelde waarde(Piek) lager is dan de blauw omcirkelde waarde(totaal fysiek geheugen) dan is er voldoende intern geheugen in de computer aanwezig. Als de rood omcirkelde waarde hoger is, is het intern geheugen uitbreiden aan te raden.

Voor zowel Windows Vista als Windows 7 is een minimum aan intern geheugen vereist van 1 gigabyte voor de 32-bits versie en 2 gigabyte voor de 64-bits versie van het besturingssysteem.

Let wel, op deze hoeveelheden geheugen functioneert het systeem. Comfortabeler werken is het wanneer het systeem beschikt over 2 GB geheugen voor de 32-bits versie en 4 GB voor de 64-bits versie van beide besturingssystemen.

DDR geheugenmodules

Computers zijn over het algemeen voorzien van het geheugentype DDR (Double Data Rate). Een geheugenmodule die aangeduid wordt met DDR is het langzaamst. DDR geheugenmodules zijn verkrijgbaar in 512 MB en 1024 MB met een snelheid van 400 MHz. Deze modules kunnen gecombineerd worden met modules van een lagere snelheid.

Wel moet er dan rekening mee gehouden worden dat het intern geheugen op de snelheid van de langzaamste geheugenmodule zal werken. Tevens kan het voorkomen dat het toepassen van geheugenmodules van verschillende fabrikanten kan leiden tot een instabiel systeem.

Verstandig is dan ook wanneer u intern geheugen wilt uitbreiden, de oude modules uit de computer te verwijderen en deze te vervangen door nieuw intern geheugen van de gewenste grootte. DDR geheugen vindt u doorgaans in al wat oudere computers.

Dual Channel geheugen

Op een aantal moederborden is het mogelijk geheugen in paren op het moederbord te plaatsen, in een zogenaamde Dual Channel opstelling. Met het plaatsen van intern geheugen in een Dual Channel opstelling kunnen snelheid en prestaties van het systeem met gemak 10% toenemen.

Zowel het moederbord als de gebruikte geheugenmodules moeten Dual Channel ondersteunen om de opstelling te kunnen gebruiken.

DDR2 geheugen

De beste prijs prestatie verhouding biedt DDR2 geheugen. Lange tijd leek er sprake van te zijn dat DDR2 geheugen compatible zou worden met DDR geheugen.

Dit is echter niet het geval. Zo maakt DDR2 geheugen gebruik van een 240 pins aansluiting in plaats van een 184 pins zoals dat bij DDR geheugenmodules het geval is. DDR2 geheugenmodules zijn dan ook niet uitwisselbaar met DDR modules.

DDR3 geheugen

Voor de computergebruiker die zijn of haar computer topprestaties wil laten leveren is er DDR3 geheugen beschikbaar. DDR3 geheugen is ten opzichte van DDR2 in staat gegevens twee keer zo snel door te voeren. Bovendien gaan DDR3 modules zuiniger om met stroom. DDR3 geheugen is verkrijgbaar in modules variërend van 1 -tot 6 GB met snelheden van 1066 MHz, 1333 MHz of 1600 MHz.

SO-DIMM geheugenmodules voor de laptop

SO-DIMM geheugenmodules zijn geheugenmodules speciaal ontwikkeld voor toepassing in beperkte ruimtes, zoals de laptop. SO-DIMM modules zijn kleiner dan ‘normale’ geheugenmodules, maar de prestaties zijn niet merkbaar minder.

Intern geheugen kopen

U ziet, intern geheugen is er in allerlei soorten, maten en snelheden. Het is dan ook aan te raden eerst goed te kijken welke geheugenmodules door het moederbord van uw computer ondersteund worden, voordat u intern geheugen gaat kopen.

Gegevens hierover vindt u in het boekje dat bij het moederbord hoort of op de website van de fabrikant van het moederbord. Voor een laptop kunt u doorgaans ook terecht op de website van de fabrikant.

Alleen met toepassing van de juiste geheugenmodules kan het intern geheugen uitbreiden succesvol verlopen en de snelheid van uw computer beduidend toenemen.

TOSHIBA PA3929U-1BRS PA3931U-1BRS Batterij 66WH 10.8V

Apple A1484 Batterij 8827mAh 3.73V

Motorola GK40 Batterij 2200mAh 3.8V

Microsoft BV-T5E Batterij 

HP 0957-2385 Laptop-oplader

Bose 404600 Batterij 2300mah 11.1V/12.4v

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *