Onderzoek bewijst voor eens en altijd negatieve gevolgen van laptops in college

Je hebt twee soorten studenten: verstandige en onverstandige. De eerste groep laat hun laptop thuis tijdens colleges en schrijft netjes notities op een notitieblok. De tweede groep neemt zijn laptop mee naar colleges om hier vervolgens op te online shoppen, gamen en te Facebooken tot het college voorbij is. Wie dacht wél productief te zijn met laptop in college, heeft het bij deze fout.

Laptop in college: ja of nee?

De meningen over het gebruik van een laptop tijdens colleges zijn sterk verdeeld. De een vind het fijn en de ander geeft eerlijk toe twee uur lang te worden afgeleid door het internet. Een onderzoek dat is uitgevoerd door de Princeton University en de University of California uit de VS heeft nu het antwoord voor je over het nut of de nutteloosheid van het meenemen van je laptop in de collegezaal.

Voor het onderzoek vroegen de onderzoekers een groep studenten om tijdens colleges pen en papier te gebruiken voor het maken van notities. Een andere groep studenten werd gevraagd om een laptop in college te gebruiken. De onderzoekers verwachtten dat de groep studenten die pen en papier gebruikte, beter zou onthouden wat de docent vertelde. Dit omdat zij tijdens het luisteren moesten verwerken wat de docent zei en dit samenvatten, om zo het tempo te kunnen bijhouden.

Uit het onderzoek bleek dat studenten die gebruik maakten van een laptop voor het maken van aantekeningen, voornamelijk aan het transcriberen waren wat de docent vertelde. Daardoor hoefden ze niet zo zeer bezig te zijn met het verwerken van de informatie die ze hoorden, en deze daadwerkelijk begrijpen. De studenten die aantekeningen opschreven begrepen de lesstof beter.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door de York University en McMaster University, onderzocht de invloed van afleiding online op het geheugen van studenten. Voor dit onderzoek werden studenten gevraagd om tijdens het college online dingen op te zoeken die niets te maken hadden met het college. Deze afleiding zorgde er (niet verrassend) voor dat studenten minder van het college onthielden. Zelfs studenten die naast hen zaten raakten afgeleid en onthielden minder van het college.

Je kunt de discussie met de wetenschap niet winnen

Ondanks dat je misschien beweert dat je suuuper productief bent met je laptop tijdens college, liegen deze onderzoeken er niet om. Je laptop of tablet gebruiken tijdens een college kan niet alleen afleidend zijn, maar zorgt er dus ook voor dat je minder gebruik maakt van je eigen hersenen omdat je gewoonweg mee aan het tikken bent met wat de docent zegt. Wil je het dus echt goed doen dan moet je dus zowel je laptop thuis laten, als niet naast iemand gaan zitten die wel een laptop mee heeft.

Acer PA-1450-26 Laptop-oplader

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij

Toshiba PA5157U-1BRS Batterij 4160mah/50WH 11.4V

Clevo A15-200P1A Laptop-oplader

Acer PA-1131-16 Laptop-oplader

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *