Hoe een desktop pc kopen wel heel goedkoop kan uitpakken

Een desktop pc kan best heel goedkoop zijn. Omdat voor een snelle pc, de allernieuwste computeronderdelen allang niet meer noodzakelijk zijn. Dit betekent onder meer dat we een pc samen kunnen stellen uit onderdelen die al langer op de markt zijn.

Een groot voordeel daarvan is: dat deze computeronderdelen niet alleen goedkoper zijn, maar ook breder ondersteund worden door andere hardware, en door software. Over software gesproken. Wist u dat Windows als besturingssysteem, de prijs van een pc behoorlijk opschroeft?

De juiste onderdelen voor een goedkope desktop pc

Als u een desktop pc kopen van plan bent, dat zal het u ongetwijfeld opgevallen zijn dat een pc doorgaans geleverd wordt met Windows, en allerlei andere software. Iets wat overigens heel begrijpelijk is. Want zonder besturingssysteem, ofwel Windows, is een pc niets anders dan een metalen doos met onderdelen waar u eigenlijk niets mee kunt.

Echter, met alleen een besturingssysteem bent u er ook nog niet. U kunt de pc dan weliswaar starten, maar er eigenlijk nog steeds niet echt mee doen wat u wenst. Dat kan pas zodra de juiste software op de pc staat.

Ook dat heeft Microsoft heel goed begrepen, en tevens waar wij onze pc’s het meest voor gebruiken. Namelijk om:

 • Te internetten (Internet Explorer / Microsoft Edge)
 • Te e-mailen (Outlook)
 • Eens wat schrijven (Word)
 • Eens wat uitrekenen (Excel)
 • Eens ergens een presentatie van maken ( PowerPoint)

Al deze software heeft Microsoft ooit in een handig pakket gestopt en de naam Office gegeven. En hoe handig deze software ook is, het helpt tevens niet echt om een pc goedkoop te houden.

Hoe u dat slim oplost? Daar komen we later in het artikel op terug.

Wat ook niet helpt om goedkoop een pc te kunnen kopen is, dat pc verkopers ons nog steeds te vaak willen doen laten geloven dat snel en comfortabel werken niet gaat als een pc niet voorzien is van zo recent mogelijke onderdelen.

In de praktijk blijkt echter dat voor de dingen die de doorsnee computergebruiker doet op zijn pc, een pc samengesteld uit onderdelen die al een jaar of langer op de markt zijn uitstekend voldoet.

Dit betekent samengevat dat het in theorie alvast mogelijk moet zijn om een goede desktop pc te kopen die serieus goedkoop is, en waarop u comfortabel uw werk kunt doen.

Daarvoor moeten we ons bij het samenstellen van een goedkope pc, dan ook vooral concentreren op computer onderdelen die al wat langer op de markt zijn.

Hierboven treft u een voorbeeld aan van een computer die samengesteld is uit al wat oudere, en dus goedkope, maar kwalitatief goede computeronderdelen. En tevens onderdelen die door veel makers van hardware en software uitstekend ondersteund worden. Onder andere met stuurprogramma’s.

Iets wat straks zeker een voordeel zal zijn. Omdat fabrikanten van minder courante hardware en software doorgaans alleen stuurprogramma’s beschikbaar stellen voor Windows.

Tevens letten bekende fabrikanten van computeronderdelen er doorgaans goed op, dat hun hardware goed samenwerkt met de hardware van zoveel mogelijk andere fabrikanten.

Dit betekent dat net dat tientje meer uitgeven voor een moederbord van een bekend en goed aangeschreven merk, het verschil kan betekenen tussen een stabiel systeem en een minder stabiel systeem dat soms op een onverklaarbare manier vastloopt.

Wanneer u het onderdelenlijstje voor onze goedkope desktop pc verder bekijkt, dan valt tevens op dat de pc slechts 2 gigabyte aan intern geheugen krijgt, slechts 500 Gigabyte aan opslagruimte en dat de grafische processor is geïntegreerd in de processor.

De pc is zo samengesteld omdat Windows niet als besturingssysteem gebruikt gaat worden. Het besturingssysteem dat we wel gaan gebruiken, heeft genoeg aan 1GB aan intern geheugen. Dit betekent dat 2GB aan intern geheugen ruim voldoende zal zijn.

Wanneer u van plan zou zijn om heel veel fotomateriaal of videobestanden op te slaan op de computer, dan zou u gerust kunnen besluiten om een harde schijf met meer opslagruimte te nemen. Maar voor gemiddeld gebruik is 500 Gigabyte nog steeds meer dan voldoende.

Tevens kunt u in de voorbeeld onderdelenlijst zien dat we een prijs hebben met toetsenbord, muis, monitor en luidsprekers en een prijs zonder dit alles. Want als u wilt, dan kunt u deze onderdelen doorgaans hergebruiken bij uw nieuwe computer. En dan ziet u dat u maar net iets meer dan 200 Euro kwijt bent voor alleen een pc, en rond de 350 Euro voor een complete pc.

Linux Mint: Net als Windows maar dan gratis.

We hebben reeds gesteld dat de software op de computer, zoals bijvoorbeeld het besturingssysteem Windows, een aanzienlijk deel van de aankoopprijs van de computer voor zijn rekening neemt.

Vandaar ook dat we als een pc echt goedkoop willen kopen, we Windows als besturingssysteem moeten vervangen door iets anders. En bij voorkeur iets gratis. Dat kan als we Windows gaan vervangen door Linux. Linux Mint om precies te zijn.

Linux is een zogenaamd open source besturingsysteem. Dat betekent dat iedereen die dat wil, het gratis kan gebruiken. Bovendien kunt u als u dat leuk vindt, bijdragen aan verbeteringen en veranderingen aan dit besturingsysteem.

Vandaar ook, dat als u op Linux gaat zoeken op internet, u al vrij vlug bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Zoveel verschillende distributies van Linux zijn er.

Wist u overigens dat Android en ook iOS van Apple, de besturingssystemen die u op uw smartphone en tablet pc vindt, ook op Linux gebaseerde besturingssystemen zijn?

Dus wellicht werkt u al best een tijd met Linux, zonder dat u er ooit erg in hebt gehad.

Maar om tussen al die Linux distributies die er beschikbaar zijn, er één te vinden die eenvoudig te installeren is en waar makkelijk mee te werken is op een pc, dat is een hele andere kwestie.

Want u zult ongetwijfeld graag willen dat:

  1. Het besturingssysteem beschikbaar is in het Nederlands.
  2. Er een Nederlandse handleiding beschikbaar is.
  3. Stuurprogramma’s voor nieuwe hardware snel beschikbaar zijn.
  4. Er voldoende informatie beschikbaar is voor het oplossen van problemen.
  5. Er samenwerking mogelijk is met systemen die draaien op Windows.

Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V

HP A2304XL Batterij 6750mAh/51WH 7.4V

Motorola WX30 Batterij 300mAh 3.8V

Acer AC14A8L Batterij 52.5Wh 11.4V

Dell YFDF9 Batterij 5800mah/65Wh 11.1V

HP PCA222 633196-001 PS-6221-7 Laptop-oplader

Sony ACDP-060E02 Laptop-oplader

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *