Welke videokaart heb ik in mijn computer?

Wellicht heeft u het zich ook wel eens afgevraagd: “Welke videokaart heb ik in mijn computer?” Een vraag die vooral interessant is bij het installeren van spellen op de computer.

Want of een spel goed werkt en er mooi uitziet op de computer is voor een heel groot deel afhankelijk van de videokaart die in uw computer zit.

Meer over de grafische kaart die mogelijk in uw computer huist

Grafische processorfabrikanten Intel, ATI (AMD) en NVIDIA zijn de grote drie en hebben ongeveer 95% van de markt in handen. Waarbij we de grafische processors van Intel vooral vaak tegenkomen in laptops.

Een grafische processor kan geïntegreerd zitten in het moederbord, maar ook als losse insteekkaart bevestigt zitten in een PCI-Express uitbreidingsslot. Zeker wanneer u behoorlijke grafische prestaties van uw computer vraagt is een losse grafische kaart vaak de beste oplossing.

Maar in ieder geval moet u erop letten dat de grafische kaart eigen geheugen heeft en niet gebruik maakt van het intern geheugen van de computer. Geheugen speciaal voor grafische kaarten is namelijk stukken sneller dan het standaard intern geheugen van de computer.

Maar tevens ook een stuk duurder. Vandaar ook dat bij goedkopere computers en laptops vaak gekozen wordt voor een grafische processor die voor het opslaan van data gebruik maakt van het interne geheugen van de computer.

Videokaarten worden door een groot aantal verschillende fabrikanten gemaakt. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: en dat is dat ze doorgaans gebruik maken van een processor van Intel, ATI of NVIDIA.

Iets wat u zeker in gedachten moet houden wanneer u een nieuw stuurprogramma voor de grafische kaart van uw desktop computer nodig hebt. Want daardoor hoeft u voor een nieuw stuurprogramma niet naar de website van de fabrikant van de grafische kaart, maar kunt u beter direct naar de website van de fabrikant van de grafische processor gaan.

Zo ontdekt u welke videokaar u hebt

Wanneer Windows de videokaart in uw computer in ieder geval herkend heeft, dan zijn er twee manieren om erachter te komen wat voor een videokaart u hebt. De eerste methode is via Apparaatbeheer in Windows en gaat als volgt:

  • Klik op Start en kies uit het menu Start de optie Configuratiescherm.
  • Kies in het Configuratiescherm de optie Hardware en geluiden.
  • In het onderdeel Apparaten en printers vindt u vervolgens de optie Apparaatbeheer.
  • Zodra u Apparaatbeheer opent, wordt er een lijst getoond van alle onderdelen die zich in uw computer bevinden, waaronder uiteraard ook de grafische kaart.
  • Klik op de kleine pijlvormige knop die voor het onderdeel Beeldschermadapters wordt weergegeven. Apparaatbeheer zal nu weergeven welke videokaart er in uw computer huist.

Door rechts te klikken op uw videokaart in Apparaatbeheer en vervolgens op de optie Eigenschappen in het geopende snelmenu te klikken, kunt u onder andere bekijken welke versie van het stuurprogramma voor de grafische kaart er geïnstalleerd is. En deze bijwerken wanneer nodig.

Wilt u meer gedetailleerde gegevens over uw videokaart hebben, dan is het programma GPU-Z erg handig. Dit programma laat u precies alle gegeven die er over uw grafische kaart beschikbaar zijn zien en wat uw grafische kaart ondersteunt.

Wanneer de grafische kaart in uw computer, bijvoorbeeld door een bepaald spel, wel ondersteund zou moeten worden, maar de software of het spel doet het niet, dan is vaak het stuurprogramma van de videokaart als schuldige voor dit probleem aan te wijzen. De laatste versie van het stuurprogramma voor uw videokaart installeren, lost meestal het probleem op.

ASUS B21N1329 Batterij 30WH 7.2V

Dell PW116 R224M RM112 Laptop-oplader

HP PCA222 633196-001 PS-6221-7 Laptop-oplader

IBM 44V4145 Batterij 3.7Ah 13.3Wh 3.6V

Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *