Powercfg: hoe lang gaat de accu van je Windows 8-laptop of -tablet nog mee?

Gaat je laptop steeds sneller leeg? Geeft je tablet een te vage schatting van hoe lang het apparaat zonder stroom kan? Gelukkig heeft Windows 8 een handige ingebouwde functie voor uitgebreide informatie over je batterijduur.

Via het commando ‘powercfg’ geeft Windows 8 je een gedetailleerd rapport over de ingebouwde accu bij laptops en tablets. Naast de maximale batterijduur van je accu geeft het programmaatje ook een exacte weergave van hoeveel tijd je laptop het nog zonder stroom volhoudt. Hoe werkt het? Lees snel verder!

1. Start de opdrachtprompt als administrator

2. Tik het commando “powercfg /batteryreport” in en druk op Enter

3. Het rapport in je browser openen

Powercfg slaat het rapport standaard op in de map C:\ als HTML-bestand. Dubbelklik op battery-report.html om het bestand te openen in je browser.

Handige informatie in het accurapport

Aan het begin van het rapport zie je een korte samenvatting met belangrijke informatie over de computer en ingebouwde batterij. De waarde Design capacity toont de maximale capaciteit van de ongebruikte accu. Full charge capacity geeft de daadwerkelijke capaciteit van je volgeladen batterij weer. Op basis van de waarden zie je in een oogopslag in hoeverre je batterij nog goed is en of je wellicht een nieuwe accu moet aanschaffen voor het apparaat.

Verderop is het powercfg-rapport vind je alle laadcycli uit het verleden, in chronologische volgorde. Zo krijg je een goed beeld van de achteruitgang van je batterij over een langere periode. Herinstalleer je Windows volledig, dan verlies je de eerder verzamelde gegevens.

Op basis van deze en andere gegevens geeft powercfg een schatting van de verwachte batterijduur. Deze waarde is uiteraard niet per se waar, want afhankelijk van het soort toepassing dat je gebruikt op je laptop of tablet. Bij films kijken, veel gebruik maken van draadloos internet en een hogere schermresolutie gaat de batterij beduidend minder lang mee.

Hoe meer van deze gegevens het programma tot zijn beschikking heeft, hoe nauwkeuriger de schatting van de batterijcapaciteit van je apparaat. De uiteindelijke schatting zie je uiteraard door rechtsonder in het systeemvak op het batterijpictogram te klikken.

Motorola FX30 Batterij 2810mAh 3.8V

Acer AC13C34 Batterij 2640mAh 11.4V

Dell L240EM-00 Laptop-oplader

Toshiba PA5162U-1BRS Batterij 5600mah 10.8V

LENOVO 54Y8861 PS-2151-01 Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *