Hoe reinig ik mijn laptop?

Steeds meer mensen kopen een laptop en logisch, je kunt hem overal gebruiken, makkelijk op te bergen en nog mee te nemen ook. De gebruiksaanwijzing geeft echter meestal alleen aan hoe je hem niet schoon mag maken, wat kun je wel doen om de laptop goed schoon te houden ?

Het beeldscherm:

Voor gewoon stof, deze beeldschermen lijken het soms wel beter aan te trekken dan een stofzuiger, volstaat natuurlijk een zachte doek. De eerste vlekken gaan meestal ook nog wel weg met een vochtige zachte doek. WC papier of keukenpapier is minder geschikt voor dit klusje, dit papier bevat houtvezels die kleine krasjes kunnen achterlaten op het scherm.

Daarna is het echt aan te raden een speciaal (tft)schoonmaakmiddel voor het beeldscherm te gebruiken als het echt niet anders kan. Het wordt afgeraden om andere schoonmaakmiddelen op het beeldscherm te gebruiken. Deze zouden de coating die over het scherm is aangebracht kunnen aantasten. Spuit het schoonmaakmiddel altijd op de doek en niet direct op het beeldscherm. Probeer het beeldscherm altijd in vloeiende doorgaande draaiende bewegingen schoon te maken om streepvorming te voorkomen.

Gewone glasreinigers zoals glassex bevatten amonia en deze kunnen uw laptop en uw beeldscherm in het bijzonder beschadigen.

Welke methode je ook gebruikt, zorg ervoor dat je niet te hard op het beeldscherm drukt. Er mag best wat druk worden gebruikt maar voorkom druk door op een kleiner punt, bijvoorbeeld een vinger.

De buitenkant van uw laptop:
Ook hier geldt dat een droge zachte doek in principe het beste werkt. Er kan op deze manier geen vocht in de laptop komen, dat zou schade aan kunnen richten. Voor plaatselijke vlekken kunt u een vochtig schoonmaakdoekje gebruiken, de hoeveelheid vocht op deze doekjes is zo klein dat hiermee geen schade kan worden aangericht.
Vervuiling in het toetsenbord
Begin eerst eens met het rustig uitschudden van het vuil, dit lost vaak al een hoop problemen op.

De beste methode is het gebruik van een spuitbusje perslucht waarmee je onder de toetsen kan reinigen en eventueel op andere plaatsen die minder goed bereikbaar zijn. Ook een oude tandenborstel, kwastje of wattenstaafje kan uitkomst bieden bij het losmaken van hardnekkige stukjes vuil tussen de toetsen. Voor de bovenkant van de toetsen zelf kan weer een met water vochtig gemaakt schoonmaakdoekje worden gebruikt, zorg echter dat er geen vocht tussen de toetsen zelf komt te zitten.

Mocht het probleem nog ernstiger zijn dan is het verstandig toevlucht te zoeken tot een van de speciale reinigingsmiddelen. U kunt echter ook zelf een sopje maken van 50% alcohol en 50% gedestileerd water. Let op ook hierbij is het de bedoeling dat je een doek vochtig en niet nat maakt met deze oplossing zodat er geen vocht in de laptop kan lopen.

Schoonmaken van de poorten
Deze kan je zelf schoonmaken door ze eerst oppervlakkig te reinigen met een wattenstaafje en vervolgens met perslucht te behandelen.
Schoonmaken van DVD-speler
Ook hierbij kun je het beste gebruik maken van een busje perslucht die je in de DVD speler kunt richten nadat je deze hebt geopend. Let op, als je het oog van de speler kunt zien zorg dan dat je deze niet aanraakt, wel is het mogelijk deze te reinigen met een proffessionele reinging als de DVD speler hapert.
De binnenkant van je laptop
Indien je gebruik wilt maken van je recht op garantie is het niet aan te bevelen de laptop zelf open te maken, hierdoor vervalt vaak het recht op garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *