Laptop schoonmaken (en andere elektrische apparaten)

Is je computer of smartphone smerig? Het schoonmaken van elektrische apparaten is een fluitje van een cent wanneer je de juiste knowhow bezit! Verrassend genoeg verwaarlozen de meeste van ons de meest smerige objecten in onze woning: onze elektronische apparaten. Omdat ze constant in contact komen met onze handen – en ook omdat ze vaak kleine inhammen hebben waar vloeistoffen en stof gemakkelijk in kan komen vast te zitten – zitten computer toetsenborden, telefoons, en andere randapparaten vaak helemaal bedekt onder kwaadaardige bacteriën, virussen en andere nare zaken. Maar tegelijkertijd zijn het ook zeer gevoelige apparaten, en hebben ze daarom dan ook speciale zorg en aandacht nodig tijdens het schoonmaken. Hier zijn enkele van onze top tips om je laptop en andere elektronische apparaten weer stralend schoon te krijgen.

Laptop schoonmaken

Laptops en notebooks hebben vaak een LCD scherm, in plaats van glas zoals bij oudere computer monitors, en hebben daarom net een beetje extra zorg nodig. Computer winkels verkopen speciale LCD scherm schoonmaakmiddelen, maar het is ook mogelijk om je scherm met enkel een beetje water schoon te maken.

Echter, de beste manier om een scherm schoon te maken is door deze met een simpele, schone, droge, pluis-vrije doek schoon te vegen. Microvezeldoeken lenen zich hier uitstekend voor. Het type doek dat je gebruikt is erg belangrijk, aangezien sommige materialen, zoals papierendoeken of vodden je scherm kunnen krassen. Mocht je er toch voor kiezen om een schermreiniger te gebruiken zoals schoon water of een schoonmaakmiddel, gebruik dan enkel een hele kleine hoeveelheid en breng deze direct aan op de doek, in plaats van deze op het scherm aan te brengen om beschadigingen te voorkomen.

Het schoonmaken van een toetsenbord is iets complexer, maar aangezien velen van ons de neiging hebben om te snacken achter onze laptops, komt er uiteindelijk toch heel veel vuil tussen onze toetsen. De opbouw van vuil in je toetsenbord leidt er uiteindelijk toe dat toetsen gaan plakken. Om je toetsenbord schoon te maken kan je het volgende doen:

1. Til het toetsenbord ondersteboven om alle stof en vuilresten eruit te laten vallen.

2. Gebruik een flesje met perslucht om de hardnekkige stukken vuil en stof die er niet uit willen komen aan te pakken.

3. Begin nu met het schoonmaken van je toetsenbord door met een wattenstaafje en ontsmettingsalcohol op en rondom de toetsen te wrijven, en deze vervolgens te laten lucht drogen.

4. Als je een trackpad (touchpad) gebruikt, dan kan je deze het beste schoon en hygiënisch krijgen door ontsmettingsalcohol te gebruiken zoals hierboven beschreven. Dit zal alle bacteriën doden die op je computer getransfereerd zijn via je handen. Gebruik je een computermuis i.p.v. een touchpad, dan heb je een iets andere aanpak nodig.

Voor de oudere mechanische muizen:

  • Verwijder de muisbal, was deze met schoon water, en laat deze drogen.
  • Verwijder alle stof en vuil in de bal behuizing.
  • Breng ontsmettingsalcohol of allesreiniger aan op een schone doek en maak hiermee de buitenkant van je muis schoon.

Optische muizen kunnen een stuk gemakkelijker schoongemaakt worden:

  • Maak de buitenkant schoon op dezelfde manier als hierboven beschreven, en controleer of er zich geen vuil of stof opbouw bevindt rondom de laser.

Hoe maak je een TV schoon

De meeste personen hebben tegenwoordig een plasma of LCD tv-scherm, je kan dan dezelfde tips voor het schoonmaken van je laptop scherm ook gebruiken voor de schoonmaak van je LCD tv-scherm.

Tv-schermen die van glas gemaakt zijn kunnen met een normale glasreiniger schoongemaakt worden. Zorg er alleen wel voor dat het product geen alcohol of ammonia bevat, omdat deze de coating van je scherm kunnen aantasten. Glasreinigers zijn perfect geschikt om vettige vingerafdrukken te verwijderen. Wil je enkel even je scherm snel afnemen? Gebruik dan een schone en droge pluis-vrije doek om stof en vuil snel af te kunnen nemen.

Hoe maak je een smartphone of tablet schoon

  • Smartphones kunnen heel gemakkelijk schoongemaakt worden, vooral als deze compleet glad zijn zonder enige knoppen. Je kan voor de schoonmaak een LCD schermreiniger gebruiken.
  • Onthoud om je telefoon of tablet uit te zetten voordat je deze gaat schoonmaken!
  • Smartphones en tablets kunnen iets hardnekkiger geschrobd worden dan een computerscherm omdat telefoonschermen zijn ontworpen om meer druk te kunnen weerstaan.
  • Besteed vooral aandacht aan het gedeelte van je telefoon dat vaak in contact komt met je mond, aangezien dit vaak de meest bacterierijke plek is. Probeer deze een of twee keer per week schoon te maken met een antibacteriële doek.

FSP FSP180-50PLA Laptop-oplader

MSI BTY-M6F Batterij 4640mAh/52.89WH 11.4V

Microsoft 1513 24W Laptop-oplader

LG 110W Laptop-oplader

LG BL-T3 Batterij 2000mAh/7.4Wh 3.7V

Shuttle ENP-2320 Laptop-oplader

HP 708457-001 707617-421 708458-001 FP09 Batterij 93WH-9CELL 11.1V(compatible with 10.8V)

Clevo 6-87-W540S-427 Batterij 4400mAh 11.1V

HP 503376-001 Laptop-oplader

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *