Het scherm van je laptop schoonmaken met huishoudproducten

Laptops chermen worden na een tijdje altijd vies en lelijk door stof, etensresten en ander vuil. Het is belangrijk om alleen milde schoonmaakmiddelen te gebruiken, want een lcd-scherm beschadigt heel makkelijk. Een microvezeldoekje met een oplossing van water en schoonmaakazijn werkt vaak net zo goed als een middel dat speciaal bedoeld is om schermen mee schoon te maken.

Het scherm schoonmaken met een microvezeldoekje

Zet de computer uit, haal de adapter uit het stopcontact en haal de batterij uit de computer. Een scherm schoonmaken dat nog aanstaat kan resulteren in onherstelbare schade, dus zet de laptop altijd eerst helemaal uit. De sluimerstand is niet genoeg.

Neem een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn gemaakt van een soort stof dat niet pluist, en het is erg zacht. Een washand, T-shirt of andere doek kan pluisjes achterlaten en je scherm beschadigen.

  • Gebruik geen papieren zakdoekjes, servetten, keukenpapier en andere producten van papier. Dan blijven kleine stukjes papier achter op je monitor en de houtvezels kunnen krassen veroorzaken.
  • Je kunt een microvezeldoekje gebruiken om allerlei soorten schermen en lenzen mee schoon te maken.

Veeg voorzichtig met het doekje over het scherm. Al na een beweging zullen stof en andere deeltjes verdwenen zijn. Wrijf zachtjes, zonder veel druk, als je te hard duwt kun je je scherm beschadigen.

  • Wrijf in een cirkelbeweging over viezere plekjes.
  • Gebruik nooit een schurend middel, dan gaan de pixels stuk.

Maak de behuizing van het scherm schoon met een mild schoonmaakmiddel.Als het gebied rondom het scherm ook vies is kun je een oplossing van water met een regulier schoonmaakmiddel en een stukje keukenpapier gebruiken om het schoon te maken. Maar pas op dat je het scherm niet raakt.

Berg je laptop op met de microvezeldoek ertussen. Dit is een geweldige manier om je laptop mooi te houden en om toetsafdrukken in het scherm te voorkomen. Leg een schoon microvezeldoekje over het toetsenbord en doe vervolgens je laptop dicht.

Een schoonmaakmiddel gebruiken

Zet de computer uit, haal de adapter uit het stopcontact en haal de batterij uit de computer. Je gaat vloeistof gebruiken bij deze methode, dus het is heel belangrijk om de computer eerst uit te zetten

Maak een schoonmaakoplossing. Gedistilleerd water is het perfecte middel, omdat het geen chemicaliën bevat en mild is voor het scherm. Als het scherm niet goed schoon wordt kun je een mengsel maken van gelijke delen water en schoonmaakazijn.

  • Gebruik alleen witte azijn, geen appelazijn, wijnazijn of andere soorten.
  • Gedistilleerd water is beter dan kraanwater omdat er geen chemicaliën in zitten.
  • Fabrikanten raden af om middelen te gebruiken waar alcohol, ammoniak of andere sterke oplosmiddelen in zitten.

Doe de oplossing in een verstuiver. Kies voor een verstuiver die alleen wat mist creëert, net als een parfumverstuiver. Giet de vloeistof voorzichtig in een verstuiver, gebruik eventueel een trechter om niet te morsen. Sproei het middel niet op het scherm.

Doe een klein beetje schoonmaakmiddel op een microvezeldoekje. Gebruik nooit andere doeken, want dan kun je je scherm bekrassen. Maak het doekje niet te nat, je gebruikt juist een verstuiver om de doek net een beetje vochtig te maken.

  • Een natte doek kan gaan druipen en dat kan de computer en je scherm ernstig beschadigen.
  • Breng het middel op één hoek van het doekje tegelijk aan, dan weet je zeker dat de doek niet te nat wordt.

Wrijf de doek in een consistente cirkelbeweging over het scherm. Een snelle ronddraaiende beweging geeft de minste vegen. Druk niet te hard, maar wel gelijkmatig. Druk niet te hard met je vingers op de doek of het scherm, want te veel druk kan het scherm beschadigen.

  • Hou het scherm helemaal aan de boven- of onderkant vast, anders maak je het scherm meteen weer vies met je vingers.
  • Misschien moet je dit een aantal keer herhalen voordat alle vlekken verwijderd zijn. Het zou ook kunnen dat je de doek nog eens vochtig moet maken, afhankelijk van hoe vaak je de handeling moet herhalen.

Weten wat je niet moet doen

  1. 1Sproei nooit vloeistof direct op je scherm. Richt de verstuiver nooit direct op je scherm.Hiermee vergroot je de kans dat er water in het apparaat terechtkomt. Gebruik alleen vocht in combinatie met een doekje.

    • Gebruik nooit een doorweekte doek. Een doorweekte doek zorgt voor druipend water, dat komt in je apparaat terecht en zal je computer beschadigen. Wring je doek eerst uit als je deze per ongeluk te nat hebt gemaakt.

    Gebruik nooit een regulier schoonmaakmiddel om je scherm schoon te maken.De enige geschikte middelen zijn voornoemd mengsel van water en azijn of een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld om een scherm mee schoon te maken. Gebruik in ieder geval nooit:

    • Glassex
    • Allesreiniger
    • Afwasmiddel of zeep

    Zorg dat je geen krassen maakt. Te hard drukken zal het scherm beschadigen. Wrijf altijd zachtjes in een ronddraaiende beweging. Gebruik nooit een borstel of iets dergelijks.

    Tips