TIPS VOOR ALS JE MOBIELE TELEFOON IN HET WATER IS GEVALLEN

De nieuwste mobiele telefoons kunnen wel honderden euro’s kosten en veel mensen zijn er dan ook zeer voorzichtig mee. Toch kan het gebeuren dat je per ongeluk je telefoon laat vallen. Wat moet je dan eigenlijk precies doen als jouw mobieltje in het water is gevallen? Geen paniek. Vaak valt het nog te redden!

UITSCHAKELEN EN DROGEN

Het is uiteraard vanzelfsprekend om als eerste de telefoon uit de vloeistof te halen. Schakel je mobiel dan zo snel mogelijk uit om kortsluiting te voorkomen. Dit kan je doen door het powerknopje in te drukken of door de batterij eruit te halen. Haal vervolgens de simkaart uit de telefoon en dep deze samen met de batterij met een goed absorberende zachte doek (theedoek, handdoek of keukenpapier) droog. Vergeet niet om ook de binnenkant van de telefoon voorzichtig droog te deppen.

GEEN SLIM IDEE

Probeer je mobiele telefoon vooral niet te drogen met een föhn (zelfs niet op de ‘koude’ stand), omdat het gebruik van een haardroger ertoe kan leiden dat het vocht nog dieper in het mobieltje gaat dringen. Daarnaast kan de warmte die gegenereerd wordt alleen maar meer schade berokkenen. Dat willen we natuurlijk niet!

Als je telefoon in het water is beland, zet hem dan NIET aan. Laat je er niet toe verleiden om na enkele uren of een dag al te kijken of je mobieltje het nog doet, dit kan namelijk kortsluiting geven doordat het apparaat nog steeds vochtig is van binnen. Laat de telefoon zo lang mogelijk drogen, minstens 72 uur.

STOFZUIGER

Probeer eens een stofzuiger te gebruiken om alle vloeistof uit het binnenste van je mobiel te zuigen. Dit is een snelle methode om de telefoon helemaal droog te krijgen. Houd alleen de stofzuiger niet al te dicht bij de telefoon, aangezien een stofzuiger statische elektriciteit kan veroorzaken.

telefoon-in-water-gevallen

RIJST

Het overtollige vocht die eventueel is achtergebleven kan je onttrekken door de telefoon in een zak of schaal met ongekookte, droge rijst te leggen. Doe dit alleen met de telefoon, de batterij en simkaart kun je beter op een absorberende doek laten drogen. Laat dit allemaal op zijn minst 72 uur drogen.

TESTEN

Controleer of elk deel van je telefoon schoon en droog is. Plaats dan de simkaart en batterij terug in het mobieltje en probeer de telefoon aan te zetten.

TOCH KAPOT: WAT NU?

Heeft al het bovenstaande geen nut gehad, ga dan naar een telefoonwinkel. Vaak kunnen ze de telefoon nog repareren. Misschien is alleen de batterij stuk en hoeft alleen deze vervangen te worden.

Heb je een smartphone die zijn duik in het waterbad jammer genoeg niet heeft overleefd? Dan kun je eens kijken of je verzekerd bent tegen waterschade. Ben je dat niet? Dan kun je in combinatie met een abonnement met toestel een verzekering afsluiten, of tot 14 dagen daarna in de T-Mobile Shop.. Denk aan bijvoorbeeld een goedkoop iPhone abonnement. Daarna vervalt deze optie en valt het toestel onder de reparatievoorwaarden van T-Mobile.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *