10 tips voor een langere batterijduur op je laptop!

De batterij van een laptop kan wel eens snel leeg geraken. 10 tips voor een langere batterijduur op je laptop.

1 : Verlaag de helderheid van je scherm

Door het helderheidsniveau van je scherm aan te passen kan je heel wat energie en dus batterij duur besparen. Met de meeste notebooks kan je dit wijzigen in het Windows configuratiescherm. Ook Macs hebben een handig tooltje hiervoor. De helderheid dimmen kan heel wat minuten laptop-tijd opleveren. Deze methode is het meest effectief.

2 : Schakel Bluetooth en eventueel Wi-Fi uit

Laptops draaien meestal veel dingen tegelijk, maar meestal staan Bluetooth en soms Wi-Fi aan, en je gebruikt ze niet. Ook wanneer Bluetooth en Wi-Fi niets doen verbruiken ze nog steeds heel wat energie. Schakel deze uit via het configuratiescherm of de software van de laptop fabrikant. Wanneer je die functies wel nodig hebt, kan je hiervoor het knopje op je laptop gebruiken. Op recente laptops kan je Bluetooth en Wi-Fi meteen uitschakelen met dat knopje.

3 : Gebruik zo weinig mogelijk externe apparatuur

c3b959c0bb82f47b25786d1968f6b4abYXJ0aWNs

Er worden veel apparaten op USB-poorten aangesloten, en die USB-poorten kunnen nogal veel stroom vragen. Denk maar aan printers, muizen, speakers, koptelefoons, USB-Sticks… Schakel zo veel mogelijk externe apparatuur uit om meer uit je laptop batterij te halen.

4 : Laat je batterij eens volledig leeglopen

Als je je laptop veel aan het netstroom aansluit, kan je wel eens last hebben van een ‘luie’ batterij. Hoe raar het ook klinkt, een batterij presteert beter onder volledige stress. Schakel de netstroom uit en hou het een volledige lading vol op je batterij. Doe dit minstens 2 keer per maand, en ja zal zien dat je batterij leven erop vooruit gaat.

5 : Gebruik zo zuinig mogelijke hardware

De hardware (onderdelen die in je laptop zitten) kunnen ook de batterij duur beïnvloeden. Traditionele harde schijven hebben meer energie nodig dan moderne Solid State Drives. Ook de processor en grafische kaart hebben een invloed. Voordat je een laptop koopt kan je best enkele reviews op het internet raadplegen voor deze informatie.

6 : Games en HD-filmpjes op een lagere kwaliteit afspelen

Sommige games en HD-filmpjes hebben enorm veel kracht nodig van je laptop. Hoe meer kracht = hoe minder de batterij duur. Zet je games eens op ‘normal’ in plaats van ‘super high’, en speel films af op een lagere resolutie dan Full HD, zoals HD Ready. Zoals je op bovenstaande foto kan zien, is er absoluut geen groot verschil tussen ‘low’ en ‘high’.

7 : Sluit programma’s die je niet nodig hebt

Veel programma’s blijven vaak openstaan op de achtergrond. Denk maar aan torrent-programma’s, internetbrowser, media player, downloads… Sluit al deze programma’s af zodat je de last op de processor vermindert.

8 : Gebruik de aanbevolen instellingen in Windows Energiebeheer

Windows heeft veel handige tooltjes voor laptops waarmee je alle informatie van batterij te zien krijgt. Daarin kan je heel wat dingen uitvoeren. Geluid verminderen, bluetooth en Wi-Fi beheren, maar je kan ook kiezen voor modes als ‘prestatie’ en ‘energiebesparing’. Wil je het maximum uit je laptop halen, dan kies je best voor prestatie. Maar als je wat zuiniger te werk wilt gaan kan je natuurlijk ook kiezen voor energiebesparing. Moderne laptops met NVIDIA Optimus hebben de mogelijkheid om dit automatisch uit te voeren. Wellicht zullen varianten van Optimus binnenkort op alle nieuwe laptops verkrijgbaar zijn.

9 : Koop een tweede batterij

Het klinkt misschien als een vreemde tip, maar eigenlijk is dit heel doeltreffend. We weten allemaal dat batterijen ook verslijten, na enkele jaren is het leven van de batterij dikwijls gedaald tot 60 procent. Met twee batterij verklein je dat risico enorm. Batterij 1 is leeg, batterij 2 mag erin. Het is niet alleen energiebesparend, maar ook uiterst handig. Koop wel alleen de batterijen van het merk van je laptop, namaak of andere onbekende merken zijn absolute afraders!

10 : Gebruik slaapstand meer dan stand-by

Laptops kan je uitschakelen, op slaapstand (ook wel eens winterslaap genoemd) en stand-by. Via slaapstand en stand-by wordt je computer veel sneller opgestart, maar slaapstand verbruikt veel minder energie dan stand-by.

Aanbevolen producten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *