Batterijduur verlengen

Is de accu jouw smartphone zo leeg? Moet je hem 3 keer per dag opladen? Met onderstaande tips gaat hij sowieso een stuk langer mee!
 Snelle oplossingen

 • Zet het scherm minder helder
  Het scherm is vaak één van de grootste verbruikers van stroom. De helderheid omlaag bijstellen verlengt de accuduur dan ook aanzienlijk. Sommige smartphones hebben ook de optie de helderheid automatisch aan de omgeving aan te laten passen. De lichtsensor meet dan hoeveel licht er op het scherm valt, waarbij geldt: hoe meer licht op het scherm, hoe helderder het scherm.
 • Zet Bluetooth en GPS uit
  Als je Bluetooth en GPS niet gebruikt kun je deze het best uitzetten. De GPS kun je vaak ook op een minder intensieve stand zetten, waarbij niet constant verbinding wordt gemaakt met de masten.
 • Sluit apps niet handmatig volledig af
  Het lijkt misschien logisch dat hoe meer apps je afsluit, hoe minder de accu belast wordt, maar meestal is het tegendeel waar. De apps worden in het tijdelijk geheugen bewaard om zo sneller op te kunnen starten, waardoor er minder van de accu gebruikt wordt. Apps die op de achtergrond synchroniseren (zoals Facebook en WhatsApp) zullen toch uit zichzelf weer opstarten.
 • Bij noodzaak: schakel alle synchronisatie uit
  Naast het scherm is de synchronisatie veruit de grootste stroomverbruiker. Misschien heb je wel eens gemerkt op vakantie dat je accu veel langer mee ging (tenzij je een vakantiebundel hebt gebruikt natuurlijk). Dit komt doordat je telefoon niet de hele tijd synchroniseert omdat hij geen verbinding heeft met een netwerk. Als je constant een WiFi verbinding hebt geldt dit natuurlijk niet.

Batterij opnieuw kalibreren

Als bovenstaande tips niet genoeg hebben bijgedragen aan het verlengen van de accuduur kun je een stapje verdergaan: namelijk het opnieuw kalibreren van de batterij. Door het telkens opladen en leegtrekken van de accu raakt deze als het ware een beetje de weg kwijt: de accu weet niet meer precies wanneer hij volledig opgeladen is of juist leeg is. Gevolg is dat de accu 100% aangeeft, maar in feite maar 90% heeft opgeladen. Met het opnieuw kalibreren  kun je dit voor een groot deel herstellen. Helemaal te voorkomen is de achteruitgang van de accu helaas niet, deze blijven aan slijtage onderhevig.

iPhone / iPad batterij kalibreren

Apple heeft in iOS (het besturingssysteem op mobiele apparaten) zelf de mogelijkheid toegevoegd de batterij opnieuw te kalibreren. Volg onderstaande stappen om de kalibratie uit te voeren:

 1. Sluit je iPhone of iPad via de normale lader aan om op te laden
 2. Houdt nu de Home- en de aan/uit-knop tegelijk ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt
 3. Laat de accu nu volledig opladen

Het laatste restje van de accu zal zeer traag opladen; hier vindt de echte kalibratie plaats. Nadat de iPhone of iPad 100% is opgeladen laat je hem nog één à anderhalf uur aan de lader liggen. De kalibratie is nu compleet en zal zeer waarschijnlijk de levensduur van een acculading behoorlijk verlengd hebben.

Android, Windows Phone en andere apparaten opnieuw kalibreren

De meeste andere apparaten dien je handmatig opnieuw te kalibreren. Dit is simpel uit te voeren, maar kost wel wat tijd en kan het best gepland worden op een moment dat je je smartphone of tablet niet nodig hebt. Volg onderstaande stappen voor de kalibratie:

 1. Laad het apparaat volledig op.
 2. Haal het apparaat van de lader, en laat het volledig leeglopen. Wacht tot het apparaat zichzelf uitschakelt.
 3. Schakel het apparaat nu weer in. Het apparaat zou zichzelf binnen de minuut weer uit moeten schakelen. Als dit niet het geval is, herhaal deze stap dan tot dat wel zo is.
 4. Laadt het apparaat nu weer volledig op, bij voorkeur met een USB-kabel die je aan een computer koppelt. Wacht nadat de 100% bereikt is één à anderhalf uur voordat je de accu ontkoppelt.

Fabeltjes

 • Je accu in de vriezer leggen verbetert niet permanent de levensduur.
 • Met moderne smartphones maakt het niet uit of je de accu maar 10 minuten aan de lader legt en hem vervolgens weer ontkoppelt.
 • Het kan bij moderne smartphones of tablets geen kwaad je apparaat in de lader te laten liggen als deze 100% opgeladen is.

Aanbevolen producten:

Dell 245RR T0TRM H76MV 7D1WJ Batterij 91Wh 11.1V

Dell H76MV T0TRM Batterij 61Wh/6cell 11.1V

ASUS A41-X550E Batterij 2950mAh/44WH 14V/15V

Samsung AA-PBXN8AR Batterij 8400mAh/62Wh 7.4V

Dell RYXXH Batterij 38Wh 11.1V

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *