Smartphone langzaam? Zo maak je je telefoon weer snel!

Hoe je het ook wendt of keert, een smartphone wordt na verloop van tijd trager. Het duurt steeds langer voordat applicaties en foto’s laden. Maar hoe kun je de snelheid van je smartphone precies herstellen?

Waardoor wordt je smartphone langzamer?

Dat heeft meerdere oorzaken: een voller opslaggeheugen en een voller werkgeheugen. Hoe langer je jouw telefoon gebruikt, hoe voller het opslaggeheugen. Je verzamelt steeds meer bestanden op je telefoon zoals apps, foto’s en app- en browsergeschiedenis. Met een voller opslaggeheugen zoekt je telefoon langer om de juiste dingen te doen.

Daarnaast raakt je werkgeheugen steeds voller. Hoe meer apps je downloadt en update, hoe waarschijnlijker het is dat steeds meer processen (langer) actief zijn. Dat betekent minder beschikbaar werkgeheugen voor je handelingen en het kost energie. Energie die je juist zo goed kunt gebruiken op je smartphone. Deze makkelijk toepasbare tips helpen je de snelheid van je smartphone te herstellen en langer met je batterij te doen.

Hoe herstel ik de snelheid van mijn Android-smartphone?

Android-telefoons kunnen traag gaan werken na een tijdje in gebruik te zijn geweest. Er zijn verschillende onderhoudsmaatregelen mogelijk om de telefoon weer sneller te maken.

Opnieuw opstarten

De eerste tip ligt erg voor de hand: opnieuw opstarten. Even helemaal opnieuw beginnen. Vaak zijn er apps op de achtergrond actief. Dat heb je dan misschien niet helemaal in de gaten. Door je telefoon te herstarten zet je deze apps allemaal uit. Deze apps belasten ongemerkt de processor van de telefoon en dit zorgt ervoor dat alles langzamer gaat dan je gewend bent.

Geheugen vrijmaken

Met een Android-telefoon is het verstandig om af en toe kritisch naar je geïnstalleerde apps te kijken. Welke gebruik je nog, en welke niet? Gooi die ongebruikte apps weg. Dat scheelt ruimte en hoe meer ruimte er vrij is, hoe sneller je telefoon.

Ruimte kun je ook vrijmaken door apps op een Micro SD-kaartje te zetten, in plaats van het interne geheugen. Per app kun je dat regelen in de instellingen van de telefoon. Voordeel hiervan is dat het geheugen van de smartphone zelf onbelast blijft. Ook is het verstandig om foto’s, video’s en andere zware bestanden te verplaatsen naar een geheugenkaart, mits deze optie aanwezig is in je smartphone.

Widgets uitschakelen

Pas op met widgets op je homescreens. Widgets zijn kleine apps die bijvoorbeeld het weer laten zien, de agenda of notificaties van Twitter of Facebook. Ze zien er vaak leuk uit en geven informatie zonder dat je daarvoor een app hoeft te openen. Widgets belasten flink het geheugen en je kunt ze dan ook op een langzaam werkende telefoon beter verwijderen.

Openstaande applicaties

Taakbeheer is een vaste knop op elke Androidtelefoon. Meestal wordt hij linksonder weergegeven door een vierkantje. Tik daar eens op en kijk wat er allemaal open staat aan applicaties. Dat kan nog best eens een verrassing zijn. De apps die je daar ziet, kun je eenvoudig uit het menu vegen. Dan zijn ze ook uit het werkgeheugen. Vaak helpt dit al om op de korte termijn het werkgeheugen even vrij te maken. Dan kun je de telefoon iets anders laten doen wat jij belangrijker vindt. Bijvoorbeeld Facebooken. De snelheid van een smartphone kan aardig gehinderd worden door een volgelopen geheugen.

Bewegende wallpapers

Net als met de widgets moet je ook oppassen met bewegende wallpapers. Die zien er mooi uit, maar ze belasten het geheugen en ook de batterij van je telefoon. Gebruik liever een foto of een ander stilstaand behangetje.

Synchroniseren uitzetten

Apps willen zichzelf vaak updaten en synchroniseren. Daarbij houden ze geen rekening met jou. Net als jij de telefoon voor iets heel anders nodig hebt, wordt de telefoon ineens heel traag. Dat komt dan door de update- en synchronisatieprocessen op de achtergrond. Synchroniseren van bijvoorbeeld Facebook, e-mail en Twitter kun je ook handmatig doen. Ga daarvoor in de instellingen onder ‘Gegevensgebruik’ naar ‘Op achtergrond synchroniseren’ en zie welke apps daar allemaal geactiveerd staan. Per app kun je de automatische synchronisatie uitzetten.

Schakel locatievoorzieningen van apps uit

Veel smartphones beschikken over een GPS-verbinding. De GPS-verbinding geeft weer waar de smartphone zich op dat moment bevindt. Niet alleen navigatie-apps, maar ook steeds meer niet-navigatie-apps zoals Facebook en Twitter maken gebruik van locatievoorzieningen. Dit zijn vaak onnodige processen die werkgeheugen en energie gebruiken. Zet deze functie dus alleen aan voor apps waar locatiebepaling écht nodig is voor het gebruik van de app. Locatievoorzieningen zet je uit in het instellingenmenu door onder ‘Privacy & Veiligheid’ op ‘Locatie’ te drukken. Hier kun je GPS in zijn geheel uitzetten of per app bepalen of ze deze locatievoorziening mogen gebruiken.

Alles wissen

Als alle bovenstaande tips niet hebben geholpen, is er nog een laatste redmiddel. De telefoon resetten. Als je dit doet, zorg dan eerst dat je foto’s, e-mails en apps via een goede back-up zijn veiliggesteld, want je raakt alle informatie kwijt die op de telefoon staat en je moet alle apps opnieuw installeren. Voor een reset naar de fabrieksinstellingen ga je naar de instellingen en druk je onder ‘Back-up maken en terugzetten’ op ‘Fabrieksgegevens herstellen’. Vervolgens wordt je telefoon helemaal gewist. Hierna staan alleen nog de apps van Google er op. De telefoon is dan in precies de zelfde staat zoals je hem gekocht hebt.

 Hoe herstel ik de snelheid van mijn iPhone?

Android-telefoons staan erom bekend, maar ook een iPhone kan na een jaar bijzonder traag worden. Soms gebeurt dat al na een paar maanden. Dat heeft weinig te maken met de hardware. Oudere iPhones zouden moeiteloos moeten werken op de nieuwste versie van het besturingssysteem iOS. In de praktijk lijkt het toch vaak anders te lopen. Met de volgende tips kun je hier wat aan te doen.

Geheugen vrijmaken

Gebruikers van een iPhone zetten hun telefoon in de loop van de tijd vol met foto’s, muziek en filmpjes. Dat neemt ruimte in beslag. Die opslagruimte wordt ook door het besturingssysteem gebruikt. De bewegingsvrijheid van het besturingssysteem wordt hierdoor steeds kleiner. Als je foto’s niet meer bekijkt en muziek niet meer luistert, kun je dat beter verwijderen. Via iTunes en iCloud is het makkelijk om een back-up te maken. Zo hoeven de verwijderde bestanden niet verloren te gaan. Daarnaast kun je foto’s en video’s makkelijk uploaden naar Dropbox of Google Drive. Zo kun je altijd via Wifi, 3G of 4G gemakkelijk je foto’s en video’s streamen, zonder dat ze daadwerkelijk op je telefoon staan.

App data verwijderen

Sociale netwerk-apps als Facebook, Twitter en WhatsApp vullen de telefoon ook ongemerkt met een hele geschiedenis aan berichten en foto’s die je allang hebt bekeken. Die komen in de zogeheten cache terecht. Dit is een map waaruit de telefoon kan putten als de bestanden voor een tweede keer worden opgeroepen. Dat oproepen werkt dan sneller, maar naarmate je telefoon voller en voller raakt, wordt de telefoon juist langzamer. Jammer genoeg zit er sinds iOS 6 geen optie meer in het systeem om de cache te legen van een app. Tegenwoordig kun je alleen nog de app helemaal verwijderen van je telefoon om de applicatie data er vanaf te krijgen. Dit betekent wel dat alle data van een applicatie, inclusief de applicatie zelf, van het toestel verwijderd wordt en verloren gaat. De applicatie kun je hierna weer handmatig op je iPhone installeren. Voor bijvoorbeeld WhatsApp dien je wel eerst een back-up te maken van je foto’s en chatgeschiedenis voordat je de app verwijdert.

iOS updaten

We blijven nog even in de instellingen en controleren of de laatste versie van het besturingssysteem iOS er wel op staat. Dit is niet alleen belangrijk voor de snelheid van je iPhone, maar ook voor de veiligheid.

Bij het updaten van je iPhone doe je er verstandig aan om mobiele gegevens (3G of 4G) uit te zetten. Voer de update pas uit als je op wifi bent aangesloten. Een update neemt namelijk vaak enkele honderden MB’s in beslag en dat kan een aanslag op je internetbundel zijn.

Door naar Instellingen -> algemeen -> software-update te gaan kun je controleren of je iPhone een update klaar heeft staan. Staat er een update klaar, installeer die dan meteen. Neem hier de tijd voor. Het kan even duren voordat de telefoon weer klaar is voor gebruik.

Een andere instelling die je kunt uitzetten om je iPhone sneller te maken, is de optie om achtergrond applicaties draaiende te houden op je smartphone. Door instellingen -> algemeen -> ververs apps op achtergrond uit te zetten, zullen applicaties zoals Facebook niet meer automatisch data verzamelen op de achtergrond. Hier kun je ook de updates uitzetten bij apps waarvoor je dat niet nodig vindt. Dat scheelt ook rekenkracht en daarmee snelheid. Daarnaast bespaart het een hoop mobiel dataverkeer, omdat apps op de achtergrond niet uit zichzelf zullen zoeken naar updates.

Locatievoorziening uitschakelen

Ook op de achtergrond gebruiken sommige apps GPS om je locatie te bepalen. Dit heb je niet altijd nodig en het kost werkgeheugen en energie. Wil je GPS in zijn geheel of per app uitschakelen? Open dan de ‘Instellingen’-app en ga naar ‘Privacy’. Druk hier op ‘Locatievoorzieningen’ en scroll daar naar ‘Systeem’ om per app te bepalen of ze GPS mogen gebruiken.

Alles wissen

Nu heb je alles geprobeerd wat hierboven staat, maar je telefoon blijft nog steeds traag. Dan is het tijd om hem eens helemaal te resetten. Maak eerst een back-up met iCloud of iTunes en kies ‘stel opnieuw in’ in de instellingen. ‘Wis alle inhoud en instellingen’ zorgt ervoor dat alle apps, foto’s, berichten en muziek onherroepelijk gewist worden. Eerst een back-up maken via iCloud is dus aan te raden… Dit is gelijk de meest radicale oplossing die je alleen moet proberen als niets anders meer lukt. Het is wel een heel gedoe om alle apps en andere informatie weer terug te krijgen zoals je dat hebben wilt. Het ruimt wel lekker op en je telefoon wordt er veel sneller van.

Vijf apps die je smartphone in topconditie houden

Ter aanvulling op de door jou genomen maatregelen, kun je de onderstaande vijf apps installeren. Deze apps houden je smartphone in topconditie. Lees snel verder om erachter te komen welke app wat doet!

Memory Booster: Voorkomt onnodig werk voor je telefoon

Met deze app schoon je met een druk op de knop het werkgeheugen op. Zodra je de app opstart, bekijkt Memory Booster welke apps open staan. De app onderzoekt welke je wel en niet gebruikt en toont hoeveel procent van je werkgeheugen aan het werk is. Druk op ‘Optimize’ om apps af te sluiten en het werkgeheugen te optimaliseren. Je telefoon hapert daardoor niet of minder snel.

Greenify: Goed voor je smartphonebatterij

Met Greenify kun je apps pauzeren als je ze niet gebruikt. Dit kan de app zelf doen, maar je kunt ook zelf de controle houden door zelf te bepalen welke apps je wil pauzeren. Ze worden dan niet afgesloten, maar verbruiken nauwelijks energie. Hierdoor gaat de batterij van je smartphone langer mee. Daarmee is Greenify een mooie aanvulling op Memory Booster: de één optimaliseert de batterij, de ander het werkgeheugen.

Screebl: Slimmer scherm

Deze app gebruikt de sensoren in je smartphone en weet zo of jij je telefoon gebruikt. Heb je per ongeluk het scherm aan laten staan? Screebl ‘voelt’ wanneer je de telefoon niet gebruikt en zet het scherm dan uit. Dankzij deze app gaat je batterij minder snel leeg. Je kunt zelf instellen na hoeveel seconden het scherm uit mag gaan.

Clean Master: Ruimt je rommel op

Met deze app weet je in een oogopslag hoeveel opslagruimte je nog beschikbaar hebt en hoeveel werkgeheugen in beslag is genomen. Met een systeemscan achterhaalt Clean Master overbodig ingenomen schijfruimte, zoals oude versies van apps, cache van apps en ‘advertentierommel’, zoals Clean Master het zelf noemt. Zo blijft je telefoon een opgeruimd apparaatje.

Gallery Doctor: Verwijdert dubbele foto’s

Foto’s: na verloop van tijd staat je smartphone er vol mee. Vaak staan er ook dubbele foto’s in je galerij, wat zonde is van je opslagruimte. Gallery Doctor voor Android en Photo Cleaner voor iOS herkennen dubbele foto’s en selecteren deze voor je. Jij bepaalt daarna zelf of je ze wil verwijderen. Zo bespaar je schijfruimte zonder dat je foto’s kwijtraakt. Makkelijk gedaan!

Zonde om weg te gooien

Wordt je smartphone steeds trager? Denk dan niet gelijk aan een nieuwe telefoon. Pas eerst deze tips toe en beleef langer plezier van je smartphone.

Aanbevolen producten:

Lenovo 45N1741 45N1742 45N1743 Batterij 3900mAh/44WH 11.1V

Panasonic CF-VZSU78JS CF-VZSU75JS Batterij 6800MAH/47Wh 7.2V

MICROSOFT G3HTA003H G3HTA004H Batterij 7270MAH/27.5wh 3.78V

HP KI04 Batterij 2600mAh 14.8V

Lenovo L13M4P61 Batterij 44.4WH 7.3V

accu-pc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *