Een microfoon aansluiten op een computer

Als je een losse microfoon wilt aansluiten via de audio-ingangen van je computer om te chatten of om zelf wat opnames te maken, dan kun je hier lezen hoe je de nieuwe apparatuur aansluit, of het nou gaat om eenvoudige computermicrofoons of professionele microfoons type XLR. Als je geen idee hebt waarom je geen geluid hoort, lees dan het laatste deel van dit artikel over het oplossen van problemen.

Het aansluiten van standaard computermicrofoons

1.Onderzoek de stekker van de microfoon. Over het algemeen komen computermicrofoons in twee verschillende stekkerformaten voor: een 1/8″ TRS-plug, dezelfde soort plug als die in een koptelefoon, of een usb-plug.

  • Heb je een XLR-microfoon, een ¼ inch plug of een andere variant microfoon, ga dan verder met het volgende deel van dit artikel.

2.Zoek naar de juiste poort in je computer. Bijna alle desktopcomputers hebben een microfooningang aan de voorkant of de achterkant van de kast. Meestal is deze ingang roze gekleurd en staat er een plaatje van een microfoon bij. Heb je een 1/8 inch plug, dan hoef je niet meer te doen dan inpluggen en het geluid testen.

  • Heeft je microfoon een usb-plug , dan hebben de meeste computers twee of meer usb-poorten aan de zijkant of achterkant van de computer. Steek de usb-plug in een van deze poorten.
  • Veel laptops en modernere computers hebben geen poort voor een externe microfoon omdat ze over het algemeen uitgerust zijn met interne microfoons. Meestal is het mogelijk om de ingang van de koptelefoon te gebruiken en je geluidsinstellingen aan te passen.

3.Test je nieuwe microfoon met de opnamesoftware van je voorkeur. De gemakkelijkste en snelste manier om je geluidsniveaus te testen is door naar de opties voor het ingangsgeluid te gaan en ervoor te zorgen dat het apparaat dat je net hebt ingeplugd zichtbaar is, en geselecteerd is om te gebruiken. Open een opnameprogramma en probeer de microfoon te gebruiken, en alle niveaus in te stellen.

  • In Windows kun je de Geluidsrecorder gebruiken en op een Mac gebruik je Quicktime of GarageBand.
  • Krijg je geen geluid hoort, lees dan het laatste deel van dit artikel voor het oplossen van problemen.

Het aansluiten van professionele microfoons

1.Onderzoek de plug van de microfoon. Goede microfoons, condensatormicrofoons en andere professionele uitrusting vereisen meestal een adapter of een speciale kabel. Ze variëren in prijs, afhankelijk van het soort microfoon dat je op je pc wilt aansluiten.

  • Zie je een driehoek met tanden als plug van de microfoon, dan heb je te maken met een XLR-microfoon en zal je een kabel moeten vinden die de XLR-plug omzet naar een 1/8 inch plug of een adapter/externe geluidskaart voor het omzetten naar usb, of je hebt een mixer nodig.
  • Is het een ¼ inch plug (de plug van een gitaarkabel), dan heb je een adapter nodig die deze kan omzetten naar usb of (waarschijnlijker) 1/8, waarna je het in de microfooningang kunt pluggen of in de ingang van de koptelefoon. Deze kabels zijn meestal erg goedkoop, niet meer dan een paar euro.

2.Zoek de juiste omzetter. Beide typen microfoons zal je moeten aansluiten op de een of andere adapter voor je ze aan kunt sluiten op een computer. Omdat deze microfoons meestal van betere kwaliteit zijn, is het ook beter om te investeren in goede adapters, om er zeker van te zijn dat het signaal zo sterk mogelijk blijft.

  • XLR-microfoons kunnen meestal redelijk goedkoop geschikt worden gemaakt met kabels of een usb-omzetter, maar sommige gebruikers hebben opgemerkt dat deze methode niet zo robuust is, en dat een deel van de middentonen (presence) van goede microfoons verloren gaat. Voor de beste geluidskwaliteit kun je beter investeren in een mixer met een usb-output.
  • 1/4 en 1/8 inch adapterkabels kun je overal wel kopen en zijn niet duur. Je vindt ze in elke elektronicazaak of online.

3.Test je nieuwe microfoon met de opnamesoftware van je voorkeur. De gemakkelijkste en snelste manier om je geluidsniveaus te testen is door naar de opties voor het ingangsgeluid te gaan en ervoor te zorgen dat het apparaat dat je net hebt ingeplugd zichtbaar is, en geselecteerd is om te gebruiken. Open een opnameprogramma en probeer de microfoon te gebruiken, en alle niveaus in te stellen.

  • In Windows kun je de Geluidsrecorder gebruiken en op een Mac gebruik je Quicktime of GarageBand.
  • Krijg je geen geluid hoort, lees dan het laatste deel van dit artikel voor het oplossen van problemen.

Veel voorkomende problemen oplossen

1.Controleer de instellingen van de geluidsinput. Krijg je geen signaal, ga dan naar de geluidsinstellingen van je computer en verzeker je ervan dat het juiste apparaat is geselecteerd, en dat de geluidsniveaus goed zijn ingesteld.

  • Op een Mac zijn er geen drivers die problemen kunnen veroorzaken, dus is het enige dat je nog hoeft te doen het volgende: ga naar Systeeminstellingen en klik op ‘Geluid’, en selecteer ‘Input’. Zorg ervoor dat de microfoon is aangevinkt, en niet de ingebouwde microfoon.
  • Op een pc ga je naar het Configuratiescherm en klik je op ‘Hardware en geluiden’, klik op ‘Geluid’ en als het goed is, verschijnen er een aantal andere vensters. Klik bovenin op ‘Opnemen’ en als het goed is zie je nu je microfoon vermeld staan. Heeft het geen groen vinkje, dan staat het niet geselecteerd. Klik erop en klik op ‘Eigenschappen’. Je kunt vervolgens de instellingen onderin wijzigen in ‘Dit apparaat gebruiken’ en automatisch zal, de volgende keer als het wordt ingeplugd in de computer, dit gebruikt worden.

2.Stel het ingangsniveau in. Op de meeste computers kun je het ingangsvolume instellen. Microfoons die van een wat lagere kwaliteit zijn zal je waarschijnlijk wat hoger in moeten stellen om een redelijk signaal te krijgen, maar het is ook niet nodig om de niveaus al te hoog in te stellen. Meestal is de standaard het beste, ongeveer 50%.

  • Op een Mac kun je dit in Systeeminstellingen instellen, onder ‘Geluid’.
  • Op een PC kun je dit in ‘Hardware en geluid’ instellen, onder ‘Geluid’.

3.Controleer je speaker- en computervolume. Heb je externe speakers, of een ingeplugde koptelefoon, dan zal je goed moeten controleren of het volume goed is ingesteld, samen met de instellingen van je desktop, anders hoor je misschien niets.

4.Controleer de instellingen van je microfoon. Het mag duidelijk zijn dat je microfoon wel aan moet staan en dat de kabel is ingeplugd. Verder zullen de andere instellingen correct moeten zijn, afhankelijk van de microfoon.

  • Sommige condensatormicrofoons en spraakmicrofoons kunnen meerdere instellingen hebben die je in en uit kunt schakelen, waarbij de ene luider kan zijn of een breder klankspectrum kan hebben dan de andere. Schakel tussen de verschillende opties om uit te zoeken welke het best is voor je doeleinden.

5.Controleer de instellingen in het specifieke programma dat je gebruikt.Verschillende geluidsbewerkingsprogramma’s hebben elk weer andere ingangsinstellingen die je zal moeten controleren. Sommige van deze software kan erop ingesteld zijn om de interne microfoons te gebruiken, of audio van andere bronnen, ook al heb je dit in je systeeminstellingen gewijzigd.

  • Als je bijvoorbeeld Skype gebruikt, ga dan naar: Extra > Opties > Geluidsinstellingen en selecteer je microfoon. Als je microfoon niet in de lijst staat of niet werkt, controleer dan of het specifieke software of drivers nodig heeft om te werken.

6.Probeer of het opnieuw opstarten van je computer helpt. Soms moet je in ieder geval eerst het programma sluiten dat je wilt gebruiken, of zelfs de computer opnieuw opstarten om ervoor te zorgen dat nieuwe hardware die je hebt ingeplugd wordt herkend.

  • Als de microfoon nog steeds niet werkt, probeer dan een andere microfoon of probeer de microfoon op een andere computer. Dit zou je moeten helpen bij het uitvinden of het aan de computer of aan de microfoon ligt.

Tips

  • Zorg dat de microfoon is ingeplugd voor je hem test/configureert.
  • Is je stem te zacht, verhoog dan het volume van je microfoon.
  • De Geluidsrecorder van een Windows-computer kun je vinden door het intypen van sndrec32 in het dialoogvenster Uitvoeren
  • GarageBand (Mac) kun je in de Dock vinden of in Programma’s. Is het niet geïnstalleerd, dan kun je het vinden op je Additional Installs-schijf, ook wel aangeduid als Disc 2.
  • Maak opnames van gesprekken.
  • Zorg ervoor dat de microfoon de juiste plug heeft.

Waarschuwingen

  • Sluit je microfoon niet aan op andere poorten dan de daarvoor bestemd roze ingang. Anders kun je de microfoon of de poort beschadigen.
 Benodigdheden