Is jouw pc klaar voor de winter?

Het is altijd verstandig om een vinger aan de pols te houden, zodat je pc altijd optimaal draait. Hierdoor kun je hardwareproblemen vroeg herkennen en voorkomen dat er een defect optreedt. Hoe je je pc op de pijnbank legt en tijdens de donkere dagen een betrouwbare indoor-kameraad in huis hebt, vertellen we je in dit artikel.

 Tijdens de winterdagen zitten we over het algemeen vaker achter de computer dan in de zomer. Het is daarom des te belangrijker dat tijdens deze koude, donkere periode je pc goed werkt. Om problemen te voorkomen, is het goed om af en toe een aantal tests uit te voeren en de gezondheid van alle componenten in de gaten te houden. Hiervoor beginnen we bij de schijf, waarbij we zowel de harde schijf als de SSD behandelen. Beide zijn essentiële onderdelen, want daar bevinden zich al je bestanden.Als de schijf faalt, kost het veel tijd om Windows opnieuw te installeren, alle bestanden weer terug te zetten en je eigen software te installeren. Andere onderdelen zijn echter ook belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het geheugen. Als dat stukgaat, is de pc ineens in zijn geheel onbruikbaar. Verder behandelen we de videokaart, de accu en de voeding. Indien van toepassing geven we je ook tips hoe je het leven van een computeronderdeel kunt verlengen.

Naarmate je een laptop langer gebruikt, daalt de capaciteit van je accu. Dat is heel normaal. De capaciteit hoort echter niet te snel te dalen. De meeste fabrikanten geven een jaar garantie op je laptopaccu en ze verwachten dat je met 300 accucycli zo’n 80 procent van de originele accucapaciteit behoudt. Zit je daar dus sterk onder met hetzelfde aantal cycli, dan is er iets aan de hand. Windows heeft ingebouwde software om de capaciteit van je accu te bepalen.

Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op de startknop en kies je de optie Opdrachtprompt (administrator). Vervolgens typ je het volgende commando en druk je op Enter. Blader naar de locatie die je net hebt opgegeven open het html-bestand. Belangrijk zijn de Design CapacityFull Charge Capacity en Cycle count. De Design Capacity is hoeveel capaciteit de batterij idealiter zou moeten hebben. Die wordt echter nooit gehaald door variaties bij fabricage. De Full Charge Capacity is hoeveel capaciteit de accu heeft als die volledig opgeladen is. Een eenvoudige rekensom van die twee geeft je het percentage. Het kan zijn dat je de accu moet kalibreren, door deze helemaal naar 100 procent op te laden en te gebruiken totdat de laptop uitgaat. Als je verder naar onder scrolt zie je bij Battery capacity history hoe snel je capaciteit aan het dalen is.

Geef je accu een langer leven

Helaas is er geen consensus over hoe je accu’s het beste kunt gebruiken. Laptopfabrikanten geven hierover niet dezelfde adviezen en er zijn online veel tegenstrijdige verhalen te vinden. HP is van mening dat je de accu het best kunt verwijderen als je je laptop langer dan twee weken op het stroomnet gebruikt. Dell en Acer melden dat je de accu dan gewoon kunt laten zitten. Het is overigens – in elk geval bij moderne li-ion-accu’s – niet waar dat je de accu zo veel mogelijk leeg moet laten lopen alvorens deze opnieuw op te laden. Ook overlaadt een accu zichzelf niet als hij eenmaal vol geladen is.

Algemene tips: zorg dat de accu niet te warm en niet te koud wordt, met minima en maxima van 0 en 35 graden Celsius.

Betrouwbaarheid computeronderdelen?

Hoe betrouwbaar de onderdelen uit je computer zijn, is niet expliciet te zeggen. Er zijn namelijk geen goede harde cijfers beschikbaar. BackBlaze, een cloudopslagdienst, gebruikt 68.813 harde schijven, waarvan iets meer dan de helft van Seagate is. Van al die schijven gaat jaarlijks 2,8 procent stuk. Deze cijfers zijn hoger dan normaal, omdat de schijven 24/7 gebruikt worden, waar de schijven niet voor zijn gemaakt. Voor RAM geldt hetzelfde: ook weinig cijfers, maar door cijfers van Puget Systems wordt duidelijk dat de fail-rate voor RAM minimaal is, vaak zelfs 0 procent. Een andere Franse website stelt dat dat het falen van RAM bij Kingston het laagst is, rond de 0,2 procent, en bij Corsair het hoogst, rond de 1,08 procent. Over grafische kaarten zijn geen recente gegevens beschikbaar, maar data van twee jaar geleden geven een slechte indruk. Sommige videokaarten hebben een uitvalpercentage van bijna 6 procent, vooral AMD-kaarten. NVIDIA blijft hangen tussen de 1 à 2 procent defect.

Schijven kunnen vanwege allerlei redenen falen. Een van de ernstigste problemen die zich voor kunnen doen bij een traditionele harde schijf, is een defecte leeskop. Deze kan dan de schijf bekrassen, met als resultaat dat je kunt fluiten naar de data op de schijf. Als de leeskop crasht, is je schijf snel in zijn geheel defect. Er zijn echter ook defecten die gedurende een periode steeds erger kunnen worden, zoals bijvoorbeeld beschadigde sectoren. Het liefste herken je die natuurlijk zo snel mogelijk.

Om te verifiëren of je harde schijf of SSD nog goed werkt, is het nodig om de SMART-status van een schijf uit te lezen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een programma als Crystal Disk Info, dat voor zowel harde schijven als SSD’s deze status uit kan lezen. Klik bij Standard Edition in de kolom Portable (zip) waarna er een zip-bestand wordt gedownload. Pak deze op een bereikbare locatie uit en klik op DiskInfoX64.exe om het programma te openen. Je ziet direct informatie over de schijf. Links in beeld staat de Gezondheidstoestand waaraan je ziet hoe gezond de schijf nog is. Daarnaast lees je algemene informatie over de schijf, zoals firmwareversie, serienummer en het totale aantal lees- en schrijfacties. Bovenaan in het programma kun je andere schijven controleren.

SMART

Onderaan bevinden zich de verschillende SMART-attributen. Je ziet bij de SMART-attributen vijf kolommen: IDKenmerkHuidigSlechtste en Drempel. Hieronder vind je een aantal belangrijke attributen die aangeven hoe goed je schijf het doet. Een belangrijke hiervan is Reallocated Sectors Count, dit geeft het aantal verplaatste sectoren aan. De schijf is in vele sectoren verdeeld. Op het moment dat een sector fysiek beschadigd is, zal de schijf automatisch actie ondernemen. Die actie is zorgen dat er geen data meer weggeschreven kunnen worden naar die sector. Daarom wordt die sector reallocated, oftewel doorverwezen, naar een andere sector. Alle data die dan dus eigenlijk op die beschadigde sector weggeschreven worden, komen dan op een wel werkende sector terecht. Reported Uncorrectable Errors geeft het aantal fouten dat de schijf niet meer kan herstellen aan.

Hoe lees je nu al die getallen uit? Waar je in het algemeen op moet letten is dat de waarde bij Huidig zo hoog mogelijk is, minstens zo hoog als de waarde bij Drempel. Op het moment dat de huidig-waarde lager is dan de drempel-waarde, is je schijf aan het falen.

Je intern geheugen, oftewel RAM, kan ook problemen geven. Hierbij spreken we van soft- en hard-errors. Een soft-error is een tijdelijke fout die kan optreden vanwege extreme hitte, magnetische storingen, maar ook vanwege minieme fouten in het geheugen zelf. Zulke fouten kunnen door middel van een herstart vaak worden hersteld, maar er is een kans dat ze een hard-error worden. Een hard-error is een onherstelbare en fysieke fout in het geheugen. Die error wordt veroorzaakt door een fout in het elektrische circuit of door een fout bij het maken van het geheugen, en resulteert dus stelselmatig in problemen. Je krijgt bijvoorbeeld Windows-crashes, de pc wil niet opstarten of Windows bevriest.

Windows heeft een ingebouwd programma om het geheugen te testen. Hiervoor open je het startmenu en typ je Windows Geheugencontrole. Druk op Enter waarna het programma geopend wordt. Je kunt ervoor kiezen direct problemen op te sporen, door op Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen te klikken. De pc wordt dan herstart en het geheugen wordt gecontroleerd. Schrik niet: je wordt bij het opnieuw starten met een Windows XP-achtig scherm verwelkomd, zelfs in Windows 10. Na 20 tot 30 minuten is de controle klaar en herstart de pc automatisch. Na het aanmelden verschijnt er een notificatie met de melding of er wel of geen fouten zijn aangetroffen. Zijn er fouten aangetroffen? Dan is het nodig om nieuw RAM aan te schaffen.

Hoe werkt geheugen?

Intern geheugen is datgene wat een pc in leven houdt. Op een heel laag niveau slaat RAM nullen en enen op, maar die kunnen alleen bewaard worden in het RAM als er stroom op staat. Daarmee is het een vluchtig medium. RAM staat voor random-access memory. Waarom random? Omdat RAM als kenmerk heeft dat elke willekeurige locatie in het RAM met dezelfde snelheid gelezen en geschreven kan worden. Er zijn verschillende soorten RAM. Belangrijk is om te letten op de vormfactor en het type. De vormfactor is voor pc’s DIMM (dual inline memory module) en voor laptops SODIMM (small outline dual inline memory module). Het type kan zijn DDR2, DDR3 of DDR4. Om te zien welk type RAM je precies nodig hebt, ga je naar Taakbeheer / Prestaties / Geheugen. Je ziet dan onderaan bij Snelheid de frequentie waarop je RAM werkt, en het type bij Vormfactor.