6 dingen die je niet moet doen met je pc

Bijna iedereen heeft bepaalde gewoontes als het gaat om het gebruik van hun pc. Er zijn echter dingen die je niet moet doen om ervoor te zorgen dat je computer langer meegaat en je een betere gebruikerservaring hebt. Hier bespreken we er zes.

Als je al jaren een pc gebruikt, heb je jezelf waarschijnlijk een aantal dingen aangeleerd die je misschien beter kunt afleren. Hier zijn 6 dingen die je beter niet kunt doen.

1. Niet vaak genoeg back-uppen

Iedereen weet onderhand wel hoe belangrijk het is om back-ups te maken. Maar hoe vaak moet je dan back-uppen? En op welke manier? Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende mogelijkheden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Een externe harde schijf of een NAS is een goede oplossing, liefst in combinatie met een clouddienst. Stel deze zo in dat elke wijziging die je maakt direct gesynchroniseerd wordt (met daarbij de mogelijkheid om oudere versies te bewaren), zodat je altijd helemaal up-to-date bent met je back-ups. Een bijkomend voordeel is dat je je bestanden dan meteen overal en altijd kunt benaderen.

2. Je computer vuil laten worden

Het is niet alleen je toetsenbord dat ontzettend smerig kan worden. Uiteraard is het van belang dat je je muis en toetsenbord goed reinigt omdat hier enorm veel bacteriën op zitten, maar vergeet vooral ook niet de binnenkant van je computer.

Hier hoopt zich namelijk een flinke hoeveelheid stof op, waardoor de ventilatoren vast kunnen komen te zitten, met als gevolg dat je computer oververhit kan raken. Dit kan de levensduur van je componenten verkorten en voor slechtere hardwareprestaties zorgen.

3. Softwarepatches overslaan (of te laat downloaden)

Het is belangrijk dat je regelmatig Windows Update draait en je antivirussoftware updatet, dat weet iedereen wel. Maar andere software kan ook patches en bugfixes krijgen, waardoor eventuele beveiligingsrisico’s verminderd worden. Bovendien zorgen software- en firmwareupdates vaak voor verbeterde of extra functionaliteit.

4. Zelf zitten rommelen

Als je een probleem tegenkomt en niet weet wat je moet doen, kun je online naar een oplossing zoeken om te proberen het zelf op te lossen. Maar als je niet zeker weet waar je mee bezig bent, is het veel beter om een kennis, helpdesk of computerwinkel te raadplegen voordat je de boel nog verder in de soep laat draaien.

5. Een oude versie van Windows gebruiken

Veel mensen zijn geneigd om hun oude Windows-versie te blijven gebruiken, zoals bijvoorbeeld XP, Vista, of Windows 8, omdat deze vertrouwd aanvoelt. Je hoeft dan niet weer iets nieuws te gaan leren en mogelijk tegen compatibiliteitsproblemen aan te lopen.

Maar oudere besturingssystemen worden vaak niet meer (volledig) ondersteund, waardoor beveiligingslekken en andere problemen niet meer gerepareerd worden. Als gevolg is je computer veel kwestbaarder.

Tevens draait sommige nieuwere software alleen op nieuwere versies van Windows, dus het kan zijn dat je jezelf beperkt in je keuze van programma’s en updates hiervan.

6. De verkeerde dingen downloaden

Als je een bepaald bestand of programma wilt downloaden, moet je erg goed opletten dat je deze niet van een dubieuze website downloadt. Ga liefst naar de website van de ontwikkelaar zelf. Kies de versie die geschikt is voor jouw besturingssysteem, download de nieuwste versie, en kijk goed naar de systeemvereisten.