Je smartphone batterij optimaal gebruiken: zo doe je dat!

telefoons & tech

Welke ‘mythes’ over het opladen van je smartphone batterij kloppen wél en niet? Hoog tijd om fabels en feiten over opladen te bespreken. Ook geven we tips hoe je een smartphone batterij snel oplaadt en hoe je met het aanpassen van een aantal instellingen de batterijduur verlengt. Let’s go!

Moet een smartphone batterij vaker worden opgeladen dan vroeger?

1.Feit

Een oplader naast je bed of een tweede oplader voor op je werk. Het komt steeds vaker voor. Hoe kan het dat de batterijen van vroeger een hele week meegingen en ze het nu nog geen dag volhouden? Dit komt doordat oude telefoons over het algemeen over veel minder functies beschikten dan de huidige smartphones. Met name de internettoegang en het grotere scherm hebben er voor gezorgd dat de batterij tegenwoordig veel sneller leeg is. Onderweg kan een externe batterij handig zijn. Lees hierwaar je bij het uitzoeken van een powerbank op moet letten. Zo kun je jouw smartphone wanneer je maar wil opladen.

 

 

 

Helpt het als een batterij eerst helemaal leeg is voordat je ‘m voor het eerst oplaadt?

2.Fabel

Een volkswijsheid is om je batterij de eerste keer helemaal leeg te laten lopen, om hem vervolgens helemaal op te laden. Is dit tegenwoordig nog wel zo? Volgens Samsung en Apple is dit niet meer nodig. De eerste keer dat je de oplader in je telefoon doet, moet je de batterij wel helemaal 100% opladen. Wij raden je aan om je smartphone de eerste keer 5 tot 6 uur op te laden, ook al staat er na een paar uur al dat je smartphone op 100% zit.

Is het schadelijk als je de batterij eventjes of niet helemaal oplaadt?

Fabel.

De meeste smartphones beschikken over een Lithium-ion-batterij. De batterij werkt op basis van laadcycli. Eén laadcyclus is doorlopen wanneer 100% van de batterijcapaciteit is verbruikt. Dit is ongeacht het aantal keer dat je de batterij tussendoor oplaadt. Het kan dus geen kwaad om je batterij even tussendoor in de oplader te steken. Ook maakt het niet uit of je de telefoon bij 100% of 80 % loskoppelt van de oplader.

Kan ik mijn telefoon aan de lader laten als hij helemaal is opgeladen?

Feit.

Je kan gerust je smartphone een hele nacht in de oplader laten zitten. Dit kan geen kwaad voor je batterij. De meeste opladers die meegeleverd worden bij je smartphone sluiten namelijk zelf de stroomtoevoer af bij 100%. Pas wel goed op bij andere opladers. Deze beschikken niet altijd over een automatische stop wanneer de accu volledig geladen is. De kans bestaat dat deze opladers te warm worden. Dit beschadigt je smartphone. Je leest er hier meer over.

Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen?

Feit.

Het kan voor je accu geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij.